Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni novo zdravilo Onbrez

novo zdravilo Onbrez

Pozdravljeni
Moji mami je zdr. pred kratkim napisal neko novo zdravilo za KOPB, ki se imenuje Onbrez.
Mama je imela pred tem Spirivo in Seretajd. Seretajd ji je ukinil in namesto tega dal ta nov Onbrez. Ves čas si je mama vpihovala še Berodual. Sedaj po 1 mesecu uporabe novega zdravila, mama pravi, da ne čuti več potrebe po Berodualu, pa tudi manj je zadihana ob fizičnih naporih. Zanima me, ali mora še jemati Beroodual ali pa Onbrez, ali je sedaj ozdravljena?
hvala za vaš odgovor

Spoštovani,

Onbrez je simpatikomimetični bonhodilatator podaljšanega učinkovanja, saj deluje 24 ur.
Je kot kaže zelo obetavno zdravilo, saj ga bolnik-tako kot Spirivo-uporabi le enkrat dnevno. Tako se zdi sočasna uporaba Spirive in Onbreza, ki oba delujeta zelo podaljšano in ju je treba vdihniti le enkrat dnevno klinično zanimiva in za bolnike prijazna.
Problem pa je, da z Obrezom še nimamo dovolj izkušenj.
Zdravila, ki jih predpisujemo bolnikom s KOPB imajo poleg takojšnjega, bronhodilatatornega učinka še drugo bolj dolgoročno delovanje, saj z njimi preprečujemo poslabšanja KOPB. Kar je izjemno pomemno, saj v poslabšanjih KOPB umre veliko bolnikov s KOPB.
Tovrstno učinkovitost zdravl se da razkriti (ali zavreči) le z večletnim nadzorovanim zdravljenjem. Kar je bilo tudi narejeno (in njihova tovrstna učinkovitost dokazana) za vsa zdravila, ki jih predpisujemo za KOPB. Razen za Onbrez, ki je prisoten še premalo časa, da bi lahko z njim naredili takšno raziskavo. Zato za Onbrez še ne vemo, če preprečuje poslabšanja KOPB. Vem, da tovrstne raziskave z Onbrezom že potekajo, vedar -vsaj po moji vednosti- še niso dokončane. Malce bomo morali torej počakati preden bomo lahko umestili Onbrez v nek zares čvrst algoritem (shemo) trajnega zdravljenja KOPB.
Onbrez je dober bronhodilatator. zato ne preseneča, da koristi vaši mami. Po raziskavah sodeč, pa je enakovreden salmeterolu, ki je sestavina Seretide. Zato se postavlja vprašanje, če je vaša mama Seretide prejemala zares redno, na 12 ur? Ali pa je zdravilo-kot veliko veliko bolnikov s KOPB-tudi kdaj pa kdaj pozabila vzeti?
Ne pozabimo tudi, da je pri zdravilih, zlasti novih, močno prisotnen vpliv placeba (lažnega zdravila). Ki bo morda s časom izzvenel.
Res pa je- kar sicer pišem na koncu tega zapisa, pa zato ni najmanj pomembno – da se zdravniki vse bolj zavedamo, da se bolniki na zdravila odzovejo zelo različno. Eni odlično, drugi komaj kaj.
V tem je tudi eden glavnih poudarkov kontrolnih pregledov bolnikov, kjer naj zdravnik vselej presodi, če je bilo predpisano zdravilo učinkovito in se glede tega odloči bodisi nadaljevati z enakim zdravilom ali pa bodisi odmerek tega zdravila spremeniti ali celo vpeljati novo zdravilo.
Seveda le zdravilo, katerega kratko in dolgoročne učinke dovolj dobro poznamo.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni,

Imam očeta, ki mu je zdravnica napisala to novo zdravilo Onbriz pred kakšnim dobrim mesecem. Ko mi je oče povedal za to novo zdravilo, sem si mislil, da je to spet neka nova farmacevtska muha.
Vendar pa, ko sem ga včeraj prvič videl, kako spet lažje hodi po stopnicah-sem bil pozitivno presenečen! mojemu očetu je zdravnica dala Onbriz poleg Spirive, pri kateri je imel še vedno poslabšanja in je kljub terapiji slabo dihal. Zdaj diha bolje in vse osnovne življenjske obveznosti lažje opravlja! 🙂

Spoštovani,

hvala za sporočilo. Lepo in koristno je, da naš forum KOPB postaja tudi mesto, kjer si bolniki ali njhovi bližnji izmenjujejo izkušnje. Tako bomo vsi kaj pridobili.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni!
Imam KOPB-Emfizem 2-3 stopnje. Do sedaj sem imel samo Spirivo zjutraj in Ventolin po potrebi. Sedaj sem dobil Onbrez zvečer in Spiriva je ostala zjutraj. Po Onbrezu ni bilo kakšne velike razlike, razen, da je prah v kapsulah večji in ga pri vpihovanju bolj čutiš. Imam tudi Tertensif za pritisk 1tbl zjutraj. Tudi po mojih izkušnjah se pri vpihovanju Onbreza kapsula v njem večkrat zatakne in je treba postopek ponoviti, kar pri Spirivi tega ni.
Lep pozdrav

Spoštovani,

hvala za dragocene pripombe, ki bodo v pomoč drugim bolnikom s KOPB.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close