Novi virus covid-19 in nosecnost
ne, takih posledic nismo opazili. Sicer pa so nepravilnosti v razvoju lahko zgolj posledica delovanja teratogenih snovi ali drugih vplivov pred 12. tednom nosečnosti, kasneje po kakršnemkoli vplivu nepravilnosti v razvoju niso več možne.
Pozdravljeni!
Jutri bom noseča polnih 5 tednov (prvi dan zadnje menstruacije je bil 17.10.). Sem polno cepljena proti Covidu (mRNA cepivo) , vendar je bil pcr test pred enim tednom vseeno pozitiven. Prebolevam razmeroma blago obliko Covida, tri dni sem imela mejno povišano temperaturo do 37,2°C. Sicer mi razen nahoda in izgube vonja ni hujšega. Vseeno sem zaskrbljena glede morebitnih posledic Covida pri plodu, saj sem v vaših odgovorih večkrat prebrala, da so posebej ranljivi za plodov razvoj prvi tedni nosečnosti. Verjetno za Covid še ni prav veliko podatkov, kako pa sicer podobne okužbe v prvih tednih vplivajo na plod? Brala sem, da je nevarna povišana telesna temperatura nad 38°C. Se pravi blago povišana temperatura ni zaskrbljujoča? Zdravil nisem jemala.
Najlepša hvala za vaš odgovor. Zelo lepo se mi zdi od vas, da si vzamete čas, da nam poskušate razjasniti naše dvome ?.
Spoštovani,
plod je res v prvih tednih do nekje 12. tedna najbolj občutljiv na najrazličnejše vplive iz okolice. Od različnih virusnih infekcij predvsem srečujemo povišano verjetnost za splav, od določenih (npr. rdečke) pa tudi nepravilnosti v razvoju. Če covid kaj povzroča, kaj, kdaj in koliko, pa še ne vemo. Tempertura nad 38 st. C je nezaželena, ampak če traja krajši čas, običajno ni problema.
Pozdravljeni,
Prosila bi za vaše mnenje in sicer,v 29 tednu nosečnosti sem bila pozitivna na covid19,občutla sem ga kot prehlad.Vročino sem imela,ko sem si mirila par ur 37,2 in en dan par ur 37,5.Po tabletah nisem posegala.Malo me je bolela glava,tablete nisem jemala.
Takrat sem izgubila vonj in okus,vendar sem tudi to sedaj že dobila nazaj.
Prosila bi Vas,če so možni kakšni zapleti pri plodu?Ko so se rodili otroci,ko je bila mama pozitivna,ali ste opazili kakšne nepravilnosti?
Prosim,če mi lahko odgovorite.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
čeprav o tem krožijo najrazličnejše informacije, mi v SLO na srečo nismo opazili posebnega vpliva. Seveda bo čas in natančna statistika pokazalo, če ga res ni, ampak če vpliv je, se ne kaže kot pomemben.
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za iskreno mnenje, saj ob prebiranju clankov in raziskav postajam cedalje bolj aksciozna.
Decembra lani sem z lazjimi simptomi (3 dni visoke vrocine, hud glavobol, bolecine po celem telesu, mrzlica, nato pa samo se en teden utrujenosti) prebolela Covid. Konec oktobra letos sem delala test za protitelesa in sem imela v krvi se 78 U/ml, kar je kot razumem se dobra zascita.
S partnerjem planirava otroka, ta vikend naj bi dobila menstruacijo. Ce sva bila uspesna, potem se prvo trimesecje sigurno ne bi cepila. Mislite, da se je varno cepiti v drugem trimesecju? Ali se naj raje, glede na to da se imam protitelesa, temu izognem?
Ce nisva bila uspena, potem bi se cepila takoj. Ali, spet, mislite, da raje nej, saj imam se zadovoljivo stevilo protiteles?
Kot berem, se priblizno 1% ljudi okuzi dvakrat, in se to imajo vedno drugic blazje simptome. Sama ne hodim med mnozice ljudi, kupila sem FFP2 maske … Ce ne bi imela protiteles, verjetno ne bi toliko premisljevala in bi se ze cepila, tako pa nocem vase vbrizgati nekaj, kar lahko cez leta skodi otroku, ce to le ni potrebno.
Hvala za vas odgovor ze v naprej
Spoštovani,
cepljena po prebolelosti niti ne odsvetujem niti k njemu ne prigovarjam, ampak to prepuščam vsaki posameznici, da se odloči sama. Načeloma pa se vse bolj potrjuje, da imate prebolevniki precej dolgotrajnejšo in tudi širše-spektralno zaščito kot cepljeni. Seveda lahko tudi prebolevniki ponovno zbolite, a po različnih raziskavah med 13 x in 27 x redkeje od cepljenih. Kratkoročno cepljenje na plod ne vpliva in je cepljenje dovoljeno skozi vso nosečnost, dolgoročnih učinkov pa še ne moremo poznati, samo upamo lahko, da jih ni.