Novi virus covid-19 in nosecnost
Pozdravljeni,
načeloma nisem paničar glede teh epidemij itd., ampak tole trenutno stanje me pa plaši. Ampak izključno zaradi nosečnosti. Meje so odprte prosto po prešernu in samo vprašanje časa je kdaj se bo prvi primer novega koronavirusa pojavil pri nas. Javnost nas bolj slabo in vprašanje če objektivno obvešča, naša politika pa se bolj ukvarja sama s sabo kot z resnimi problemi, kot vedno.
Torej, zanima me kaj mislite kako naj postopamo nosečnice ob izbruhu, da ne zbolimo (bolniška, izogibanje javnim mestom) oz. ali mislite, da bi virus lahko prešel od matere na plod in kakšne bi lahko bile posledice v 2. tromesečju? Po znanih podatkih naj pri 8 nosečnostih virus nebi prišel do ploda proti koncu nosečnosti. Kaj pa prej? Kolikor razumem je SARS podoben virus in posledice so bile večje št. splavov, mrtvorojenost, zastoj v rasti, prezgodnji porod. Je tudi tukaj lahko kaj takega? Ali lahko cepljenje proti gripi kako omili posledice?
Spoštovani,
torej z nosečnicami in corona virusom nimamo nobenih lastnih in zelo malo, posamezne, izkušnje mednarodno. Problem je v bistvu podoben kot pri gripi in nosečnice ste 10x bolj ogrožene za zaplete, namreč zaplet na pljučih in odpoved slednjih, za kar je potreben za posameznega pacienta nekaj tednov ECMO in teh imamo le nekaj v celi državi v intenzivnih enotah za najhuje ogrožene. Prenos je preko ust in sluznic na obrazu, torej je edina primerna preventiva razkuževanje rok ter ne segati z rokami v usta, nos in oči. Na roke dobimo virus z neposrednim stikom s pacientom ali s približevanjem na cca 1 m oddaljenosti s pacientom, ki ima katarhalne znake (kihanje, kašelj, smrkanje ali rokovanje s skupnimi predmeti kot so kljuke vrat, držala v javnem prevozu, denar ipd.). Cepljenje proti gripi pomaga preprečiti gripo, na corona virus pa nima vpliva in trenutno cepiva proti tej infekciji še ni.
Kaj torej? Zelo na kratko: preventivni ukrepi so enaki kot proti gripi, razen, da ni cepiva, glede posledic okužbe pri posamezni nosečnici je brez pomena vnaprej skrbeti na zalogo, kajti, če vas po naključju doleti, pa bo itak edini cilj, da vi preživite, ker brez vas tudi otrok ne more.
Spoštovani
Da ne odpiram nove teme; tudi sama sem resno zaskrbljena nad trenutno situacijo.
Obenem še bivam blizu italijanske meje kar je še slabše v tem trenutku. Sem v 36 tednu nosečnosti, sem astmatik in imam nosecniski diabetes. Že brez nosečnosti se mi običajen prehlad podaljša v daljše okrevanje, celo v bronhitis nedolgo pred nosečnostjo. Čisto laično in teoretično me zanima ali obstaja kakšna možnost da mi sprožijo porod pred rokom; vzeto v obzir trenutno zdravstveno stanje? Proti gripi sem seveda cepljena ampak to zal ne pomaga.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
ne morem reči drugega kot to, da berite in poslušajte uradna obvestila institucij kot je NIJZ in MZRS in čim manj ostalih, pretežno rumenih in tendencioznih novic. Prilagodite življenje, kolikor ga je mogoče priložnostni nevarnosti, torej se čim manj gibajte v množici in po nepotrebnem tudi ne v zdravstvenih ustanovah, če ste naročeni, pridite čim bolj točno in čim prej zapustite tak prostor, posvečajte vsaj takrat, ko je gibanje v množici neizogibno, več pozornosti razkuževanju rok in to je to. Vse ostalo je brez pomena. Tudi predčasno proženje poroda brez tehtnega razloga je lahko zgolj škodljivo.
Pozdravljeni,
Prosila bi Vas za vaše mnenje in sicer:
Ker je moja ginekologinja na dopustu,sem klicala svojo osebno zdravnico in jo vprašala kaj meni glede kovida in nosečnosti,glede na to,da okužbe naraščajo.
Kr na hitro mi je predlagala cepljenje,nakar sem ji rekla,da zaenkrat ne zaupam še cepivu,sedaj ko sem noseča se pa tolko manj.
Rekla mi je da kar lahko naredi,da mi odpre bolniško največ za en mesec in da naj premislim,ker je bilo par nosečnic,ki je imelo težji potek bolezni.In da sedaj septembra se bo spet to veliko razširilo in bo spet povno okužb.
Delam pa v živilski trgovini.
Prosila bi Vas za vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
v bistvu ne vem, kaj lahko sam še doprinesem k odločitvi glede cepljenja proti covid. Vsak si mora sam izračunati svoje možnosti, v vsaki od strani enačbe je žal več neznank, ki onemogoča jasen izračun. Tako ali drugače je torej vsak posameznik postavljen pred odločitev, česa se manj boji: negotove verjetnosti, kaj se bo zgodilo, če se okuži in drugo negotovo verjetnost, kaj se utegne zgoditi po cepljenju, pri katerem poznamo le relativno kratkoročne stranske učinke. Na srečo je pri katerikoli odločitvi verjetnost zapletov oziroma posledic majhna. Edina razlika med odločitvama je ta, da verjetnost okužbe ni 100%, če se cepimo pa se z gotovostjo izpostavimo nizkemu tveganju zapletov po cepljenju. Nosečnice ste za zaplete covida, če zbolite približno 4 do 5x bolj ogrožene od nenosečih vrstnic enake starosti ali moških. In to tveganje je tako ali drugače pri starih pod 50 let zelo nizko. V SLO smo v zadnjem letu dni obravnavali okrog 800 nosečnic z okužbo SARS-CoV-2, od tega jih je večina okužbo prebolela brez posledic, imeli pa smo tudi 10 hudih potekov, vsaj 3 so jo komaj zvozile in 1 je umrla. To so dejstva. Zdaj se je samo treba odločit, česa vas je bolj strah.
Spoštovani.
V tem ali naslednjem tednu se bom cepila proti oslovskem kašlju. Poigravam se tudi z mislijo, da bi se cepila proti covidu, saj sem zaposlena v šoli in se povratka med učence ob naraščujočem številu okuženih zelo bojim. Zanima me, koliko časa mislite, da bi morala počakati s cepljenjem proti covid-u po cepljenju proti OK? Ali menite, da bi bilo pretirano, če zaprosim za bolniško odsotnost, saj s porodniškim dopustom začnem že oktobra ter me cepljenje za to obdobje niti ne bi zares zaščitilo? Priznam, da mi vse poročanje okoli virusa, testiranj, pritiski družbe okoli cepljenja, itd. povzroča precej stresa…
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
kaj naj rečem? Vse našteto samo zvišuje stopnjo strahu, anksioznosti, notranje jeze, nemira, stiske, nemoči in podobnih čustev, to pa so vse pomembni dejavniki tveganja (znanstveno statistično značilno potrjeno!!!) za nepravilno delujoč imunski sistem in hujši potek covida, če se oseba okuži. Žal sem zdravnik in ne politik, zato za vaše stiske nimam primernega odgovora iz repertoarja svojega medicinskega znanja. Mogoče bi edino lahko priporočil “opustitev izpostavljanju vira teh čustev”, torej odklopite TV aparat in se na sploh odklopite od medijskega vpliva. Terapija je pri vseh oblikah zasvojenosti v načelu enaka. Treba je zavreči vse kanale in vire, ki nas delajo tuje samemu sebi.
Spoštovani,
rada bi vas vprašala za vaše mnenje. Sedaj se verjetno že več ve o vplivih cepiv tudi za nosečnice. Hčerka se je cepila s cepivom Pfizer. Takrat pa še vedela, da je noseča tako, da se je z obema odmerkoma cepila v začetku nosečnosti. Ker me skrbi, kako bo to vplivalo na sam plod, vas naprošam za vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav, zaskrbljena babica
Spoštovani,
torej kratkoročnih škodljivih učinkov cepljenja s cepivom m-RNA proti covid na plod v letu dni nismo opazili, kaj več pa ne moremo reči, ker srednje do dolgoročna opazovanja učinkov še niso zaključena in bodo na voljo šele čez najmanj 1 leto.
Lepo pozdravljeni,
na temo Covida-19 bi imela tudi jaz eno vprašanje. Trenutno sem noseča 38 tednov, pri 11 tednih nosečnosti pa sem v zelo blagi obliki prebolela Covid. Ker je torej od okužbe nekoliko več kot pol leta, dobivam (predvsem laične a ne izključno) nasvete, naj se cepim – tako naj bi protitelesa dobil tudi otrok. Sama se sicer proti koncu nosečnosti nisem nameravala cepiti, že zaradi običajnih stranskih učinkov cepljenja – npr. vročina (neupravičen strah?). Me pa zanima nekaj – ali bi cepljenje za novorojenčka res zagotovilo protitelesa in ali jih od moje prebolelosti res ne bo dobil (ker je pač več od 180 dni)? Kakšno je vaše mnenje o smiselnosti cepljenja zdaj ali pa kmalu po porodu? Seveda zdaj res nimam več PCT pogoja, ampak ali je 180 dni res neka absolutna meja?
Hvala
spoštovani,
ne razumem vaše dileme, kajti protitelesa in to celo večplastna, imate tudi po preboleli okužbi. Itak je posvetovalna skupina kolikor vem tudi uradno podaljšala veljavnost statusa prebolevnosti kot pogoj PCT podaljšala s 6 na 9 mesecev in nenazadnje iz vsaj 100 letne, naprednejše medicine vemo, da je prebolevnost kakorkoli obrnemo, najboljša možna zaščita pred ponovno okužbo, čeprav vemo, da tudi to ne ščiti 100%-no, če do ponovne okužbe pride, pa je potek bolezni skoraj vedno blažji. Po mojih osebnih informacijah iz IK imajo tam na intenzivni le enega prebolevnika, od ostalih pa je 1/3 polno cepljenih. Tako da tudi praksa potrjuje sicer 100 let znano dogmo iz medicinske teorije.
Pozdravljeni.
Noseča sem 23 tednov in že nekaj tednov nazaj me je ginekologinja nagovorila naj se cepim. Naj omenim, da je to moja 5 nosečnost, tri so bile neuspešne zaradi kromosomskih napak. Stara sem 37 let, zato me res skrbi da bi ob morebitni okužbi dobila resnejše zaplete.
V dvomih glede cepljenja sem le zato, ker se bojim da bi imel otrok kasneje kakšne posledice.
Zanima me ali v tem obdobju nosečnosti cepiva še prehajajo na plod. Brala sem, da je plod od 23. tedna dalje manj dovzeten prenos okužbe (toksoplazmoza, salmonela…) ali enako velja tudi za cepiva. mRna naj bi le bila drugačna in bi se kmalu v telesu razgradila.
Hvala za odgovor.
Lep dan.
Spoštovani,
o prehajanju cepiva preko posteljice žal ne vemo veliko.
https://fullfact.org/pregnant-then-screwed/vaccines-crossing-placenta/
se pa temu vprašanju večina “izogne” tako, da ponudi tisto, kar imamo in to je, da cepivo m-RNA (Pfizer) ne pušča posledic pri otrocih (kar pa se tudi opazuje šele dobro leto). To pomeni, da je odkrit odgovor na vaše vprašanje: ne vemo.
Kar zadeva prednosti in slabosti cepljenja sem že večkrat zapisal, da odločitev prepuščam vsaki posameznici, priporočam pa, da vsaka oceni svoje aktualno tveganje za hujši potek covid19, če zboli. Pri tem so glavni dejavniki tveganja starost (predvsem nad 70), debelost (ITM > 30), predobstoječe kronične bolezni (srčnožilne, ledvične, presnovne, pljučne, imunske itd.) ter hujša anksioznost. Za samo nosečnost, zlasti v 3. tretjini nosečnosti pa vemo, da tveganje za hujši potek covida 19 poveča za 2x do 4x. Vsi dejavniki tveganja se med seboj množijo in če je zmnožek neugoden, se cepite, sicer pač ne.
Načeloma se plod imunsko zelo slabo odziva na tuje snovi, ker je v maternici še prisotna toleranca do večine antigenov, kajti v tem obdobju se imunski sistem nauči ločevati me lastnimi in tujimi antigeni, da kasneje napada le tuje.
Pozdravljeni,
Noseča sem 29 4/7.Danes sem na hitrem testu pozitivna na kovid.
Vciraj sem enkrat samo bruhala,malo me bolijo misice,vrocine nimam.
Zdravnica pravi,da je nevarnost,da dobim trombozo in da sem ze v takem tednu,da lahko itak rodim.
Mi lahko vi poveste kako to vpliva na plod in ce so mozne na plodu kaksne nepravilnosti?
Hvala in lep pozdrav.
če ste bili pozitivni na HAGT, potem rabite še PCR. Le PCR test namreč velja kot diagnostičen. Sicer pa počakajte, kako in kaj. Na vse skupaj itak nimate vpliva, zapleti so kljub nosečnosti še vedno relativno redki, marsikatera covid preboli brez posledic, tu in tam katera pa lahko tudi nastrada. Če se covid dokaže s PCR, boste vodeni v covid ambulanti in boste tam izvedeli vse, kar je treba.
Pozdravljeni,
Danes sem prisla v 30 teden.Od srede se slabse pocutim nakar sem izvedla,da sem kovid pozitivna.
Klicala sem ginekologinjo,govorila sem s sestro,ki mi je rekla,da pac naj pocivam,ce rabim naj vzamem lekadol in da zaradi tega nisem drugace vodena.Na pregled naj pridem,kot sem narocena,30.11.
Drugace sem brez vrocine,2 krat sem jo imela in sicer 37,2 in 37,5.
Imam rahle bolecine v glavi.Bolijo me misice na roki in vratu,sem brez vonja in okusa(limone in mocne stvari cutim)in malo kiham.
Prosila bi Vas za vase mnenje,kaksne posledice ima lahko sedaj plod in ali je bolj koristno,da se sprozi porod.
Hvala in lep pozdrav
dokler ni hujših zapletov pri vas, razloga za sproženje poroda ni. Večina posledic pri plodu je posledica posledic pri nosečnici in morebitnih hujših zapletov kot je padec zasičenosti kisika v krvi, uporabe številnih zdravstvenih ukrepov in zdravil pri hujšem poteku bolezni ipd.