Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika novi ‘enki’ – prehrana in ostali nasveti

novi ‘enki’ – prehrana in ostali nasveti

Pozdravljeni,

pravkar sem dobil novi keramični ‘enki’. Občutek je vsaj za zdaj malce neobičajen, a se bo pač treba navaditi. Prej sem imel en čas manjkajočo eno enko (korenina se pozdravila + štift + krona), ta druga pa je bila slaba ter postrani (obdelan zob + nanj krona). Sedaj je tako, kot v bistvu mora biti.

Sej mi nekaj povedala moja zobozdravnica, a me zanima še drugo mnenje: na kaj moram še posebej paziti pri novih zobeh poleg v mejah normale določene hrane ter ustne higiene? Katere hrane naj ne bi konzumiral oz. jo zelo pazljivo? Menda zvečilnih gumijev, razne ‘lepljive’ hrane in podobnega ne? Kaj pa npr. manj tekoč med, čevapčiči, jabolka, pizze, bolj trd kruh? Šel bom namreč za en teden v tujino in ne bi rad doživel kakšnega neprijetnega presenečenja v zvezi z zobmi.

najlepša hvala za vašo pomoč.

Pozdravljeni,

protetični nadomestki, ki so korektno narejeni zdržijo vsako normalno uporabo, vprašanje se pojavi ob nepredvidenih dogodkih, kot je npr. luščina oreha v potici, trdo seme v kruhu, košček hrustanca, kosti v klobasi…kamor vi zagrizete z večjo silo, ker seveda ne pričakujete ovire. Takrat pride do direktnega loma ali pa se pojavi skrita poka, ki lahko dalj časa napreduje, dokler ob nekem čisto običajnem dogodku ne prelomi zoba npr. medtem ko jeste čokolino, sredico kruha ipd.
Ker je en zob oslabljen (oskrba z zatičkom) se torej izogibajte obremenitvam v smislu odgriza, takrat, ko niste prepričani v konsistenco hrane – jabolko brez problema, pri orehovi potici iz domačih orehov pa bodite previdni.
Žvečilni gumi ne bo poškodoval samih zob, je pa škodljiv za sklepe in mišice čeljusti.
Higiena je taka, kot pri vaših zobeh, le če sta enki povezani se pod povezavo poslužujete interdentalne ščetke.
LPA

New Report

Close