Novi časi in denar
Ž
Seveda ni s kapitalizmom nič narobe, pa tudi ni vse slabo: tak pač je in mi se mu bomo morali navaditi. Res je tudi, da pobirajo najslabše, je pač lažje in lepše. Pa tudi zamudili smo – pa ne samo petdeset let, tukaj je treba prišteti še kakih sto, ko smo tičali v ekstenzivnem kmetijstvu. Jaz sem hotel poudariti le, da je kapitalizem najboljši znani ekonomski, ki pa je na žalost tudi krut in izkoriščevalski.
P
To je res, dokler ne postane (spet) rutina… Mene začnejo najprej dolgočasiti tiste stvari, dogodki ali vsakdanjosti, ki zaradi svojega ponavljanja postanejo čisto in natančno predvidljive, zato nezanimive ipd…. Izziv je gonilo. K sreči delam s strankami – včasih jih pri sebi prav podrobno psihološko analiziram in razgrajujem na majhne delčke, atome,… ljudje so pri mojem delu moj izziv, kaj vse ne dojameš, izveš, slišiš, doživiš……
Za moj okus je bilo v prejšnjem sistemu preveč uravnilovke. Sistem je bil odličen za lenuhe.
Če si delal več ali manj, plača je bila vedno enaka, stolčki so bili rezervirani za vedno ite ljudi, ki so krožili in krožili.
Sociala je bila menda boljša kot zdaj, ampak spet na račun nekoga.
Saj zdaj ni idealno, samo z malo sreče in pridnosti se da…. a ne?
Evo, za moj povzetek tej temi: tukaj v službi ne trpim ampak domov vseeno kar poletim, ker imam tam svoje gnezdece, le še počakam, da moj ljubi škrjanček prileti v to gnezdece, pa bo toplo, topleje, vroče…. In nekako živim za vikende, ko se regeneriram za nov delovni teden.
Naredite si in potrudite se za vikend, kot si ga sami želite!
Lepe pozdrave & sončka vsem!
Ž
Podjetnost je vsekakor dobrodošla, pa tudi razvoj poganja. Jaz sem le hotel razložiti svoje mnenje o vplivu sistema na človeka. Če bi torej povzel: socializem je bil radodaren do vseh enako, tudi do lenuhov, samoiniciativo je zatrl v temeljih, razvoj je stagniral – varno, socialno življenje smo plačali z nižjim standardom in v perspektivi z nazadovanjem gospodarstva. Kapitalizem pa nasprotno spodbuja podjetništvo, več ko ga je, bolj hiter je napredek. Standard raste ( razen za lenuhe ), gospodarstvo se razvija. Vse pridobitve smo plačali z nižjo socialno varnostjo, trpijo pa tudi medčloveški odnosi: nihče nima več časa za nič, vsesplošen pohlep, zavist, brezbrižnost, odtujenost…Torej: tako smo se pač odločili, hoteli smo to in sedaj nazaj ne moremo ( in tudi nočemo ). Kar je pri vsem skupaj slabo in nemoralno je to, da so ljudje, ki so odrinjeni na rob iz kakršnihkoli drugih razlogov ( razen lenuhov in tistih, ki nočejo delati ) obsojeni na životarjenje, brez minimalne možnosti, da bi odtujene poslovneže opozorili nase, odvisni od miloščine. Pa ne se slepiti, v dirki za profitom lahko jutri spodleti ravno nam.
P