Najdi forum

Nove KT

Pozdravljeni,
pišem ker sem danes naletela na en problem. Že 3 leta sem uporabnica KT Cilest in danes sem se odpravila k svoji ginekologinji po nove škatlice. Naletela na nadomestnega zdravnika, saj ima moja gin. dopust. Pri vratih sem oddala kartonček in ko sem dvignila recept, nisem dobila Cilesta ampak Mycrogynon. Med. sestra mi je povedala, da gre Cilest iz prodaje, zato mi ga ne morejo napisati. V lekarni sem se takoj posvetovala, ali je Mycrogynon isti kot Cilest, vendar mi je farmacevtka povedala, da sestavine niso iste, tako da ne ve zakaj mi je napisal te tabletke.
Hkrati mi je povedala, da je Mycrogynon za doplačat, so pa brez doplačila identične tabletke STEDIRIL-M. Doma imam sedaj Stediril-m in sploh ne vem ali so te tablete sploh primerne zame. Pred jemanjem sem imela zelo, zelo boleče menstruacije, ki mi jih je Cilest odpravil. Prav tako imam težave s ščitnico. Prosim za nasvet, kaj naj storim, ali naj sploh začnem jesti te tablete ali naj počakam, da pride moja ginekologinja iz dopusta in se grem prej posvetovati k njej? Tabletke bi morala namreč začeti jesti jutri…

Tabletke Cilest je sam proizvajalec odpoklical iz prodaje zaradi nepravilnosti v presnovi ene učinkovine. Drugih kontracepcijskih tabletk z etinilestradiolom in norgestimatom, ki ju vsebuje Cilest, ni na tržišču.
Microgynon in Stediril M imata isto sestavo in spadata med najbolj varne kontracepcijske tabletke (imata manj etinilestradila kot Cilest ter vsebujeta levonorgestrel), tako da mirno lahko začnete z uporabo.
Kasneje se lahko pogovorite s svojim ginekologom o eventuelni zamenjavi za katere druge tabletke, če s temi ne bi bila zadovoljna.
Glede doplačila pa je žal to najnovejši državni ukrep…

Najlepša hvala za odgovor. V primeru, da katera že uporablja STEDIRIL-m, me zanimajo vaše informacije glede teh tabletk. Kako se vam zdijo ter ali imate kakšne stranske učinke. Lep dan 🙂

New Report

Close