Novalac Prenatal kapsule
Pozdravljeni,
na trgu so že zdaj verjetno nekje pol leta tablete Novala Prenatal kapsule pakirane po 30 kapsul.
V navodilih, ki so bila zraven priložena piše.
Citiram:
Katere so glavne prednosti Novalac prenetalnih kapsul?
……..
pri ženskah v rodni dobi se koristni učinek doseže z dopolnjevanjem prehrane s 400ug folne kisline dnevno vsaj en mesec pred načrtovano zanositvijo in nato še do tri mesece po zanositvi.
Vse lepo in prav, nato pa mi v naslednji fazi pišejo
Kako jemati Novalac prenatlne kapsule?
Da jih začnejo noseččnice jemati tri mesece pred zanositvijo in v celotnem obdobju nosečnsoti in vse do konca dojenja.
Na njihovi strani pa strokovnjakinja piše o štirih mesecih pred zanositvijo. Imamo že enega otroka in je bila nosečnost brez prehranskih dopolnil in so zdravniki nas skoraj linčali, pa je nosečnost šla brez problema čez brez zapletov.
Zdaj so nas prepričali k jemanju tega Novalaca se nam dogaja da je nosečnica zgubila 6 kg v prvih treh mesecih. Vse kar poje zbruha. Zarodek je tak kot da bi gledal človeka, ki ima anoreksijo. A oni še kar, da je to pametno in da je to čisto normalno.
Za mene ni normalno, da nosečnica zgubi na kilogramih, ker če bi bilo bi potem vse manekenke na temu svetu rade bile noseče, ker bi še dodatno zgubile kilograme, ne pa dobile.
Pozdravljeni!
Izdelek, ki je na trgu pod imenom Novalac Prenatal kapsule je prehransko dopolnilo in ni zdravilo.
Jemanje prehranskih dopolnil za katera se sami odločamo, gre vedno na lastno odgovornost.
Že večkrat sem opozarjala na dejstvo, da prehranska dopolnila ne podležejo kontrolam, ki so predpisane za zdravila. Prehranska dopolnila niso kontrolirana ne na vsebnost učinkovin, ne na njihovo kakovost. Navodila za njihovo uporabo pa niso preverjena s strani strokovnjakov Javne Agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki je odgovorna za varno uporabo zdravil, za katera je izdala dovoljenje za promet. Zato se tudi ne gre čuditi, da so si posamezna navodila vsebinsko v nasprotju.
Moje mnenje zagotovo ne bo sprejeto z odobravanjem, tega se zavedam. Kljub temu pa ne morem mimo dejstva, da sem dolžna svetovati po svoji vesti in vedenju, ki ga imam. Določena prehranska dopolnila imajo sicer svoje mesto uporabe pri posebnih stanjih, vendar pa je njihova uporaba v nosečnosti lahko zelo tvegana.
Zato še posebej v nosečnosti ne priporočam jemanja izdelkov po lastni presoji, brez posveta z zdravnikom. Če ste zdravi in se zdravo prehranjujete, ne vidim nobene potrebe, da bi to počeli.
Nosečnost je stanje, ki je sicer normalno in če vse v redu poteka, ni potrebno ničesar dodajati, še najmanj pa raznih izdelkov, katerih kakovost in varnost ni preverjena.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.