Novalac AC – dojenček kmalu spet lačen
Pozdravljeni Tanč!
Sin je star 7 tedno in je sedaj hranjen že isključno po steklenički. Zaradi kar močnih krčev ga hranimo z Novalacom AC. Da ne govorim o kapljicah…, za katere sem se odločila, da jih rajši skoraj ne dajem, ker se mi zdi, da kaj pretrano ne pomagajo… (Mu pa dajemo Bio Gaio). V glevnem, pri sinu se pojavijo praviloma težave 10 – 30 minut po obroku, res pa težko podira kupček /traja kar dolgo/. Krče ima čez dan zvečer /po 20. uri/ in ponoči praviloma več ne. Spi od 21-ih do 2., 3. včasih 4. ure, ob teh urah krčev praviloma nima.
Kljub uporabi Novalaca AC se krči občasno pojavljajo, tudi večkrat dnevno, imamo pa drug problem, saj se mi zdi, da postane hitro lačen. Po dveh urah, tudi po uri in pol, saj ko mu po joku, metanju dude iz ust, par požirkih vode /v upanju, da bi ga “zamotila” in povečala razmik med obroki/, dam stekleničko spije 100 do 130 ml in predvidevam, da takšna količina popitega mleka le pomeni lakoto. Ni mi težko hraniti ga na 2 uri, bolj je problem, da mi je zaradi kratkih razmikov “izgubil”, “pomešal dnevni ritem spanja. Se previjeva, nahraniva, kupček, 10 minut spanca, pol urice, uro budnosti “igranja” oz. opazovanja igračk v ležalniku, na kavču…, utrujen, pa ne more zaspati, saj je že spet lačen, ne more zaspati…
Razmišljala sem o menjavi mleka za Hipp1 PLUS Probiotik, saj bi rada da ga mleko malo bolj nasiti. Vem, da ne smete “reklamirati” in favorizirati različne vrste mleka, me pa samo zanima, če naj bi ta “Probiotik” imel smisel oziroma naj bi bil v pomoč pri lažji prebavi?
Naj povem še to, da sin z vsemi obroki v 24-ih urah poje med 800 do 940 ml mleka, ima pa 5000 gr.
Hvala za vašo pomoč.
Kalorično pokritje različnih formul je skorajda enako. Razlika 1 ali 2 kalorij na 100 ml mleka je zanemarljiva, zato zaradi daljše sitosti same menjava mleka ni pomembna. Seveda pa lahko poskusite menjati formulo, če morda dojenčku druga bolj ustreza.
Hranjenje na 2-3 ure je v tej starosti normalno, naravno in hranjenje na 3-4 ure je nenaravno, vsiljeno otroku.
:=)
Pozdravljani dr. Tanč!
Pred 14-imi dnevi sem vas spraševala glede zamenjave AM, v glavnem po drugi formuli se je stanje s krči pri sinu občutno izboljšalo.
Ne bom pisala o znamki mleka, vas pa samo prosim, če bi mi lahko pomagali pri razumevanju glede vsebnosti probiotikov v tem adaptiranem mleku in dodajanju BioGaie /naš pediater je ravno v tem obdobju na dopustu; vrne se šele sredi septembra, nadomeša ga splošna zdravnica, rada pa bi vedela, če je prav kar počnem…/.
Namreč, sinu sem pa nekaj dnevih dajanja mleka z dodanimi probiotiki prenahala dajati BioGaio, pa so se po treh dneh spet pojavili blagi krči, ko sem 4. dan kapljice spet začela dodajati, pa krčev spet ni bilo…
1. za AM, ki ga sin pije, sem od podjetja, ki izdeluje mleko, dobila pojasnilo:
“Glede koncentracije mikroorganizmov v mlečni formuli *** se držimo priporočil, ki jih predpisuje »Scientific Committee on Food of the European Commission«: 106 – 108 cgu/g za uporabo pripravljene mlečne formule, kar lahko jamčimo za vse *** formule.
Če otrok zaužije več začetne ali nadaljevalne mlečne formule kot je predpisano, naj nebi prišlo do predoziranja. Če nahranite dojenčka z dvojno količino mlečne formule, ki vsebuje L. fermentum, to za dojenčka ni kritično, kar se tiče koncentracije mikroorganizmov. Vseeno priporočamo, da pazljivo opazujete svojega otroka. V splošnem takšna količina ne predstavlja rizika za otroka.”
2. BioGaia vsebuje: “Probiotične kapljice BioGaia®
Probiotične kapljice BioGaia®, ki vsebujejo bakterije Lactobacillus reuteri Protectis, pospešujejo rast dobrih bakterij v črevesju dojenčka in tako znova vzpostavijo zdravo ravnovesje bakterij, kar znatno zmanjša trajanje driske in ublaži simptome.”
ZANIMA ME: Ali z uživanjem te mlečne formule /spije okoli 900 ml / 24 ur, star2 meseca, teža 5.900g/, otroka “predoziram” s temi “koristnimi bakterijami” in ali mu lahko škodim z obojim /AM s probiotikom+ BioG./, oziroma, ali se v primeru, da jih je “preveč”, le- te pač ne porabijo, ne škodijo – koristijo pa tudi ne?
Za nas, neukih latinščine se vsi ti “laktobacili” zdijo cela znanost, po drugi strani nas pa s temi latinskimi imeni in “znanstvenimi pojmi” lahko tudi hitro kaj “nahecajo”…..
Hvala za vaš odgovor in lep večer.
Mlečna formula in BioGaia kapljice vsebujejo laktobacile, ki sicer niso iste vrste, pomembno pa je vedeti, da se večina laktobacilov, užitih na ta način, uniči že v želodcu (zaradi zelo kisle želodčne kisline) in le manjši del uspešno pride do črevesja, kjer deluje. Zato o t.i.predoziranju ne skrbite.
Pozdravljeni!
Doma imamo 5 tednov staro dojenčico…ter opažamo zadnja 2 dni,da imamo težave pri hranjenju. Dojenčica je hranjena po steklenički,ker sama nisem imela mleka. Med hranjenjem zadnja dva dni precej joka..in noče več vleči. Prvih 30 ml poje normalno…pol pa začne jokat kot,da bi jo kaj bolelo…opazla sem,da takrat tudi krči nogice…zato sem pomislila,da ima krče. Krčev drugače nismo še imeli. Ali je možno,da ima krče samo med hranjenjem? Ko začne jokat jo potolažim sliši se da jo napenja saj spusti pline in je potem vredu vendar noče več nadaljevati z hranjenjem. Če pa že prime stekleničko se vsae ponovi….potem pa zaspi na steklenički…poskušamo jo prebuditi vendar se ne pusti motit….pred tem dogajanjem je spila po 120ml na obrok….hranimo jo z Novalacom CC probiotic complite in smo razmišljali probat z Novalacom AC….ali ji lahko dajamo to mleko glede na to da nima krčev razen da jo neki črviči med hranjenjem? Hvala,LP
Značilni krči dojenčka se običajno pojavljajo proti popoldnevu in večeru s hudim jokom, pritegovanjem nogic, nato pa v uri ali dveh ponehajo sami od sebe in otrok izgleda, kot da mu nič ni. Ne pojavljajo se med hranjenjem. če se, gre za drugačne krče ali motnjo. Pogosto jih peče v želodčku/požiralniku, morda zaradi dvigovanja kislega mleka iz želodca ali pretiranega polivanja.
Pojdite do otrokovega pediatra, potrebno jo je stehtati in ugotoviti ali kljub težavam dobro pridobiva na teži in se po tehtanju dogovoriti za ukrepanje. Vsekakor pa dobro podiranje kupčkov in pšrotirefluksni položaj (dvignjeno vzglavje posteljice za 30°).