Nova Zelandija
Je kdo mogoce na Novi Zelandiji? Imam nekaj vprasanj…
Bila sem dve leti.
Kako ti lahko pomagam?
jaz sicer nisem Tika, ampak me vseeno zanima kakšno je kaj tam življenje ( z finančne in družbene plati), kakšni so kaj pogoji, da bi se zaposlil ( jaz imam nemen iti ko končam faks-še 2 leti-malo potovati in delati). nebi se redno zaposlila, čeprav nikoli ne veš, ampak bi delala npr. sezonska dela ipd.
Napiši kakšni so kaj tvoji vtisi s potovanja, kako si se imela,…
Najlepša hvala!
🙂 Sploh nisem potovala po NZ-ju, zivela sem tam dve leti.
Ce mislis samo potovat, verjetno ti bo zanimivo. Narava je res cudovita. Zrak je zelo cist, vse je zeleno, barve so nenavadno ostre in ciste, velika je razlika med sencom in soncem, oblaki se hitro premikajo po nebu.
Ce pa mislis ziveti … odvisno kaj pricakujes. Jaz sem pricakovala standard podoban zahodu, znajdla sem se pa 20 let nazaj v casu. Sicer, ker se nisi koncala faksa pomeni da si se dokaj mlada, mogoce ti bo tudi to zanimivo, kaj pa vem.
Ker ne vem kaj studiras, tesko ti povem kaksne so ti moznosti za dobit sluzbo. Ce imas zveze z racunalniki, verjetno bo se slo. Za ostalo, bolj je verjetno da ne bos uspela dobit strokovno delo. Ce te ne moti da delas bolj fizicna dela (po trgovinah) pa ze ne bos lacna.
Ljudje so zelo prijazni, to je verjetno ena od najboljsih stran in velik ljudi to pogresa ko zapusti NZ.
Z negativne plati, stanovanjska kultura je obupno nizka. Sploh ni nenavadno da stanovanje ima bojler brez pritiska, tako da se lahko tusiras samo v hladni vodi, seveda klece. Pipe so razdeljene na hladno in toplo vodo, samo v novejsih hisah lahko najdes tisto kaj imamo pri nas se 30 let. Hise nimajo bohve kaksno izolacijo (beri: nikaksno) tako da ko zapiha z juznega tecaja ti noben kalorifer ne pomaga. Pravijo da ti ne rabi centralna kurjava, ker je na NZ-ju vecna spomlad. Samo, a se gdo spomne povedat da spomlad zacne tam nekje marca in obicajno tedaj ni prevec prijetna?
Tega je se, samo ne bom nadaljevala, verjetno si ze ugotovila da mi NZ ni ostal v lepem spominu.
Ne se pa dat vstrasit! So pa ljudje, ki so cist nori na NZ. Pac je najdejo zelo enkratno dezelo.
Jas, hvala da si opisala kaj in kako, mene tudi to ne odvrne od zelje preziveti tam dol vsaj nekaj casa (leto, dve, mogoce dlje)…malo me moti edino to da so tako “izolirani” od sveta.
Torej zanima me kako je z iskanjem dela, ne fizicnega. Recimo da grem tja dol z namenom, da ostanem ce najdem sluzbo. Kako se zadeve sploh lotiti, kaksen imajo odnos do tujcev v smislu zaposlovanja, ali moras imeti najprej urejene kake delovne vize preden te zaposlijo ali imas moznost najprej najti sluzbo potem pa priti do delovnih viz itd? Kje torej zaceti?
Jaz imam diplomo iz ekonomije, vendar to se ne pomeni da bi pa zdaj rada delala nekaj v tej smeri. Bo tezko kaj najti?
Kako je pa z najemom stanovanj oziroma pac za bivanje…kake so cene kaj? Ali je lazje vse skupaj v mestih (recimo Auckland) ali bolj na podezelju, v manjsih mestih?
Predvidevam da je klima boljsa na Severnem otoku (saj men se zdi da je severni otok un ke je tud Bay of plenty tam ne?)?
Pa sori za tolk vprasanj, posebi ker nimas najboljsega spomina na NZ 🙂
kaksno neumno vprasanje v dobi interneta. nihce ti ne more poiskati sluzbe namesto tebe. ce si se student je nesteto moznosti. ce ze sama ne mores uporabljati interneta kupi vsaj lonely planet guide.
glede zaposlovalnih agencij pa so najboljsi na irskem. meni osebno je uredila vse za slubo, vizo ,… agenjia iz dublina. kanadske agencije urejajo samo za svoje . poizkusis lahko tudi pri angleskih ali skandinavskih agencijah. dobre izkusnje imam z finskimi agencijami.
veliko uspeha.
Tika,
Seveda da moras imet urejeno vizo! V SLO ne mores delat ce nimas ta prave vize, zakaj bi bilo drugace po svetu? Vse lepo pise na http://www.immigration.govt.nz/ Kaksne vize, pogoji, agencije za iskat sluzbo in vse ostalo kaj bodoce imigrante zanima.
Ce mislis ostat vec kot eno leto, mislim da se splaca dobit permanent residency ker ti omogoca da zivis dokler normalno, celo gres lahko na volitve. Po dveh letih ko permanent resident imas pravo na socijalno pomoc, seveda ce je rabis, po treh letih dobis potni list.
Sluzbo ne bos dobila dokelr ne prides na NZ ker se radi pogovorjajo z osebo v zivo. Agencije ti ne morejo pomagat ce nisi dol. NZ ima zelo slabo ekonomijo, ne pricakovat da bos imela velike izbire kaj delat.
Mislim da boljse priloznosti (ce sploh kake) bos imela v vecjih mestih.
Klima … odvisno kaj je za te boljsa. Bol topla? Ja, sever otoka. Tam je velika vlaznost, pravijo da ti lahko usnje rata zeleno od vlage. Wellington ima velik vetra, retki so dani brez vetra, povsem normalno je da piha veter okrog 100km/h in dezuje – marele se ker unicujejo dokler ne pogruntas da noben ne nosi marelo. Christchurch ima baje prijetno klimo (za NZ razmere) ker je v kotlini in zasciten od juznega vetra.
Spoštovana Tika,
pred leti sem bila tri tedne na Novi Zelandiji. Prepotovala sem južni in severni otok.
Meni je NZ zelo všeč. Ne morem reči, da bi zaostajali za nami. Še zdaleč ne.
Imajo pa nekaj angleščih stvari, ki se nam zdijo zastarele (pipe). Glede stanovanj pa je tako “koliko denarja, toliko muzike”. Živela sem pri sorodnikih, ki imajo čudovite hiše, prekrasne vrtove, bazene. Ko smo potovali po NZ smo imeli najet
avtomobil, stanovali pa smo v motelih. Niso bili dragi. Apartma za štiri ljudi je stal od 40 do 60 novozelandskih dolarjev. V teh apartmajih so kuhinje in ostalo. Skratka za štiri ljudi dvosoben pa tudi trosoben apartma. Cena apartmaja je odvisna od kraja in standarda v apartmaju. Moteli v NZ nudijo navadno samo bivanje, nekateri pa tudi prehrano.
Glede zaposlitvne ti ne morem dosti povedati. Iz pripovedovanja pa vem, da je dosti
brezposelnih, v zadnjih letih, tudi v NZ. Poišči konzulat ali ambasado NZ, kjer ti
bodo lahko več povedali. Morda ti bi lahko pomagali tudi na naši ambasadi v
Avstraliji.
NZ je res vetrovna. Menim, da je zaradi tega tudi zrak zelo čist. Tudi onesnaže-
valne indrustrije nimajo.
Stanovanje se da hitro najeti. Komfort je odvisen od cene najemnine. Kakor povsod.
Večina prebivalcev pa teži za tem, da vsaj enkrat obišče Europo. Želijo nazaj k svojim koreninam.
Želim vam, da se vam želja uresniči. Če boste v NZ odprite oči in vedite, da je lepota lahko za nekoga razsežna zelena pokrajina s tropi ovac ali jelenov, za
nekoga drugega pa velemestni vrvež.
Ne bi rada nekoga vzalila, ampak mislim da turisticna potovanja po dezeli niso dovolj dobro priporocilo za preselitev. Tri tedne brezskrbnega razgledovanje ne morejo dat dovolj informacij o nacinu in kvaliteti zivljenja. Moj namen je bil da poskusim povedat kaj lahko nekdo pricakuju na NZ ko prides tam zivet, imas nekaj denarja in par koferjev, vse ostalo pa si moras sam priskrbet.
V popvrecju, dosljenci se po 3 letih odselijo naprej v Australijo ali pa nazaj domov od kod so prisli, seveda, ce se imajo kam vrniti. Tri leta cakaju na NZ potni lis, kar se lazje pride v AU.
NZ je Rumunija zahodnega sveta in ce hoces tam zivet za vec kot tri tedne, moras to sprejet. Lepa pokrajina ti ne bo napolnila praznega zelodca.
Se enkrat, res mi ni namen nekoga vzalit z mojemi pogledi na NZ.
Jas, zanima me v katerem kraju NZ si bila. Kaj si delala? Imaš poklic?
Lep pozdrav.
Jas, zanima me kje v NZ si živele in kaj si delala?
Lep pozdrav.
Wellington, delala sem kot programer.
Jas,
Zanimam se za redno zaposlitev v NZ.
Praviš, da si delala tam kot programer.
Tudi sam sem ing. računalništva s večletnimi izkušnjami s programiranjem,
predvsem s podatkovno bazo ORACLE in pripadajočimi programskimi orodji.
Ali mi lahko svetuješ konkretne internet naslove delodajalcev ali zaposlitvenih
agencij, ki posredujejo delo v NZ.
Zavedam se, da je verjetni potreben osebni razgovor z delodajalcem.
Ali obstajajo firme, pri katerih se razgovor lahko opravi v Evropi.
Hvala in lep pozdrav,
Tom
Zivjo Tom,
Oracle se zelo isce v tem koncu svet tako da bi verjetno lahko dobil kaksno sluzbo.
Ne vem ce obstaja kaksna firm v Evropi, ki opravlja pogovore za delo na NZ. Pa tudi agencije te ne bodo poklicale ce nisi dol. Vsaj mene niso hotele pred 4 leti.
Brez vize ne bo slo. Sicer, ce si ing. racunalnistva, verjetno ne bo tesko dobit stalno bivalisce. Poglej na http://www.immigration.govt.nz/ kaksni so pogoji.
Za sluzbo pa lahko pobrskas na http://www.monster.co.nz/.
Ponavadi prva sluzba ni prevec placena, pac ti ne zaupajo. Ko enkrat pokazes kaj si zmozen, zacnejo bit prihodki kar OK.
Ce ne bi bila kriza v IT, svetovala bi ti da gres delat na pogodbo ker se velik vec splaca. Ker kriza se vedno traja, bolj je da poiscis stalno sluzbo.
Forum je zaprt za komentiranje.