nova streha Gerard
Decra, stara deset let, vse toče, vetrove prestala brez težav, v peskolovu ni čisto nobenih rdečih kamenčkov. Je pa res, da so se na strehi začeli nabirati v zadnjem času lišaji in mah. Za razliko od betonskih in ne povsem nepropustnih (npr. glaziranih) opečnatih kritin, tu ne gre za vpijanje vode in posledično rast mahu, temveč za prah in ostalo svinjarijo, ki pride po zraku in se ujame med posip. To je potem “gredica” za rast. Je pa to precej odvisno tudi od mikroklime, naklona in smeri strehe in podobno. Tu imaš dve možnosti. Kemično odstranjevanje in streha je bolj ali manj takšna kot bi morala biti. Ali pa, sploh, če vodo zbiraš za pitje, zalivanje…, da se s tem sprijazniš.
Ponavadi so tisti “teoretiki”, ki niso videli ali poskusili tudi najbolj pametni. To vedno drži in tudi ta forum ni izjema.
Streho Hosekra imam 10 let, razlika v ceni, ker je bila dražja cca 40% od Bramaca ali Tondacha, je bila plačana drugo leto po vselitvi, ko smo imeli neurje s tudi do 10cm veliko točo.
Lahko mi verjamete, da sem streho dodobra pregledal, še posebej, ker smo imeli luknje od toče tudi v fasadi in to s strani, ker je toča sosedom, ki so imeli Bramac in Tondach, ki slovi kot najtrša strešna opeka, razbijala te strešnike, kot da so iz peska, ker so se sesula marsikatera strešna okna….
Vsi tisti, ki imate toliko za povedat proti pločevinastim streham s posipom, kar kupujte še naprej opeko, ker menda pločevina ni primerna za naše kraje…. ???
Moja streha je definitivno več kot upravičila večji strošek ob nakupu, res pa je, da je bila strokovno položena s strani pooblaščenega krivca.
Nikjer ni nobenih kondensov, ker je med izolacijo in pločevino paropropustna zapora, streha je lahka in stabilna, nobenega strešnika ne more odnesti, ker so vsi pribiti na letve, res pa je, da se na senčni strani počasi nabira mah, ker se cvetni in navadni prah nabira na posipu. Je pa tudi res, da se da to odstranit, če je volja.
Pa še o hrupu. Res je, gladka pločevina brez posipov (a la Trimo) je glasnejša ob toči ali večjem dežju. Streha s posipom nima veze s tem.
Jaz nikoli več na noben objekt ne dam navadne opeke, še na ptičjo hišico ne.