nova služba – dilema
Pozdravljene!
Moram reči, da že dalj časa spremljam vaše debate in probleme, saj imam tudi jaz težave pri zanostivi. S partnerjem se trudiva že leto in pol pa še nič. Za nadaljne postopke in preiskave se še nisem odločila, stara sem 26 let in sem sklenila, da s tem še malo počakava.
Sem pa sedaj pred dilemo, kar se tiče nove zaposlitve. Situacija je namreč taka, da se mi je ponudila zelo dobra služba, pa ne vem kaj bi se lahko zgodilo, če bi (po ne vem kakšnem čudežu) zanosila ravno po tem, ko bi v službi dala odpoved in pred nastopom nove službe. Seveda bi bil 100% na prvem mestu otrok. To sploh ni vprašanje.
Saj vem, da bo pogodba o zaposlitvi že podpisana pa vseeno me zanima kakšne posledice ima to lahko. Predvsem s pravne strani. Ali me lahko zaradi tega ne zaposlijo oz. prekinejo pogodbo v bodoči službi, v stari službi pa tudi verjetno ne bi bila odpoved nična, če bi jih prosila, da ostanem ker sem noseča (o kakršnikoli dobrosrčnosti in razumevanju ni ne duha ne sluha tukaj).
Torej ali obstaja možnost, da kar naenkrat postanem in ostanem brezposelna in bi si morala po porodniški poiskati novo službo. To so pač vse predvidevanja, bila bi največji srečko, če bi res zanosila, pa vendar me skrbi tudi za socialno varnost.
Hvala za nasvete in informacije,
Tinkara
No torej, ravno to se je zgodilo meni. Zanosila sem potem, ko sem dala odpoved in pred nastopom nove sluzbe.
Ce so v novi sluzbi v redu ljudje, ni nobenega problema, nosecnost je del zivljenja in ljudje, ki so v redu, bodo to tudi tako sprejeli. Pravno gledano mora delavka obvestiti delodajalca, ce je noseca vec kot 6 mesecev ob nastopu sluzbe – ker nisem pravnik, to za vsak slucaj preveri.
Jaz sem v novi sluzbi povedala, kako je z mano in so bili razumevajoci. Sem pa sama mislila, da bi bila menjava sluzbe prevelik stres med nosecnostjo in sem preklicala odpoved. Seveda v stari sluzbi nisem povedala, zakaj in tudi pravno gledano nisem bila dolzna tega narediti. Kar so mi kljub temu zamerili. Po koncu porodniske pa sem vseeno sla v novo sluzbo, tisto, kamor sem nameravala za prej.
Ma ni panike, ves. Seveda pa ta trenutek med odpovedjo in nastopom nove sluzbe ni ravno idealen cas za zanosit. Ce so ljudje v potencialni novi sluzbi OK, ne skrbi. Ce pa niso in bi slucajno zanosila, je tako bolje, da to ves prej in si po porodniski poisces novo sluzbo. Na cesto pa te v nobenem primeru ne morejo dati!
Očitno si kar kapaciteta, če ti je bila ponujena nova službica. Torej, zamenjaj staro službo za novo, če boš pa takoj zanosila pa nič zato! Naj se zgodi kar hoče, boš že dobila novo službo, če se jim boš zaradi tega zamerila.
Meni je čisto vseeno, tudi če zgubim službo zaradi kakršnega koli razloga – prva je družina in OTROK !!!!!! Kdo te bo razveseljeval na stara leta? Vnuki ali “hvaležni” bivši sodelavci – penzionisti.
Zamenjaj službo in morda ti ta sprememba prinese prav dojenčka! In to ti tudi želim! Briga te naprej… bo že kako!
Veliko uspeha!
Mogoče se moje mnenje bere neodgovorno, ampak sama imam za seboj 10 let službe, bolj ali manj stresne, ki verjetno tudi vpliva na mojo neplodnost. Zato sem se odločila, da bom pred seboj videla le otročka in družino. Kakšne nadure !!!!!! Le izjemoma! Pa če me vržejo na cesto! Sicer malo čudno gledajo, ker nisem več tako zagrebena, ampak plačo imam kljub temu enako, le malo lažje “diham”. Če me pa po porodniški ne bo čakalo delovno mesto, bom iskala novo službo. Itak me po zakonu mora čakati, če me bodo pa kaj rugali pa nič zato, ker bom imela itak več otrok in bom mogoče celo produžila porodniško v novo porodniško… Upam, da niso to le sanje! Bogec pomagaj mi!
Skratka, pustimo si priložnosti in ne glejmo preveč naprej!!!!
Maja!
Hvala za informacijo, pa vendar me skrbi, predvsem to s preklicom odpovedi (to bi verjetno tudi jaz naredila), ker gre naši firmi čedalje slabše in že itak omejujejo stroške in se prav nič ne pritožujejo, če gre kdo stran, delo pa se razporedi med ostalimi zaposlenimi. Pa tudi v novi firmi ne poznam nikogar – delo sem namreč dobila preko oglasa, in ne verjamem, da bi me čakalo dve leti.
Lp
Tinkara
Taja!
Kakšna huda kapaciteta že nisem, sicer imam VII stopnjo izobrazbe in kar nekaj del. izkušenj, pa vseeno že več kot pol leta pišem prošnje in hodim na razgovore.
Seveda mi je na prvem mestu družina in otroci, pa vseeno nisem tip človeka, ki bi mi bilo zato za vse ostalo več ali manj vseeno.
Že tako je v tem času težko biti pošten – in to je za mene osebno ena največjih vrednot – tako da vedno igram z odprtimi kartami. Saj me je to že velikokrat “teplo” a kaj ko ne morem iz svoje kože.
Seveda bi pa z veseljem reskirala tudi službo, če bi mi to prineslo otroka. Očitno je meni službo vseeno lažje dobiti!
Bomo videli, najprej moram še na pogajanja – o plači, vrsti zap., itd., potem se bom odločala naprej.
Mogoče me ta mesec presenetita dve modri črtici in dilem ne bo več.
Pozdrav,
Tinkara
Halo!
Ti kar zamenjaj službo. V novi službi itak vejo, da si “kritična” … VII. stopnja, še brez otrok … prej ali slej lahko računajo na porodniško …
Problem bi lahko nastal le, če bi že bila noseča ob podpisu pogodbe, pa bi jim to zamolčala … potem bi se lahko “obesili”, da si jim prikrivala podatke, bla bla bla, in bi lahko pogodba bila nična … Teoretično je seveda vse možno …
Upam,da boš imela čim manj problemov
Tini
Tinkara,
menenja so razlicna, osebno bi ti rekla takole: ce bi slucajno zanosila med odpovednim rokom, bi ti vseeno svetovala (sploh glede na to, da stari firmi ne kaze prav dobro), da gres v novo sluzbo. Ce so v redu ljudje, bos v tem primeru to takoj vedela ob odzivu na tvojo novico o nosecnosti. In ti bi to en lepo pokazatelj, da je sluzba OK. V nasprotnem primeru pa ves, kako je in si lahko, ce zelis, po porodniski poisces novo sluzbo. Kot kaze, to ne bi bil zate kak velik problem.
Glede na to, da sem sama zanosila v odpovednem roku, preklicala odpoved, ti tega ne bi svetovala, razen ce je stara sluzba super (kar izgleda ni) ali ce sol ljudje v stari sluzbi res OK (v mojem primeru ni bilo tako). Ves, jaz sem zanosila po 7 letih odgovorne, stresne sluzbe, ki sem jo dobro opravljala, kar so mi tudi priznavali. Pa so se v stari sluzbi vseeno sli neke uzaljene mone, ker jim nisem povedala, zakaj umikam odpoved. Rekel mi ni sicer nobeden nic, ampak so preklicali predlog za moje napredovanje, ki so mi ga pred srecno novico obljubili.
Blazno sem vlagala v staro sluzbo, ostajala po koncu delovnega casa,… Zdaj na to gledam drugace. Prvo je druzina, otrok. Oni so moje zivljenje. Sluzba je le prostor, kjer sluzim denar, da lahko zivimo. Je lepo, ce je sluzba zanimiva in ljudje fajn. AMpak nikoli vec ne bom sluzbe postavljala na prvo mesto.
Ko sem po porodniski sluzbo vseeno zamanjala, so me po neuspesnih prepricevanjih v stari sluzbi, da ostanem, potem v parih dneh pozabili. Kot da me nikoli tam ne bi bilo. Clovek se zamisli. Jaz sem mislila, da je tam moj drugi dom, pa je bilo eno figo tako. Sem se streznila in sluzbe ne jemljem vec tako kot prej.
Je pa seveda stres, med nosecnostjo zamanjati sluzbo in zato sem odpoved takrat preklicala. Se zdaj ne vem, ali je bilo to prav ali ne. Ker sem imela potem v stari sluzbi po razkritju moje nosecnosti tudi sekirancije in stres (sodelavka, ki si je zelela napredovanja, ki je bilo meni obljubljeno, se me je posteno lotila, ker je vedela, da sem noseca in torej takticno v veliko slabsem polozaju).
Ne obremenjuj se, sluzbe se ze najdejo, ce bi tako naneslo.