Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni “Nova” pljučnica

“Nova” pljučnica

Spoštovani,
upam, da mi boste znali pojasniti eno stvar, ki me rahlo “mori” zadnje 3 tedne. V moji bližini sta v moji bližini hudo zboleli 2 osebi za neko virusno pljučnico, zaradi katere sta bila hospitalizirana na Golniku in oba po 14 dni v umetni komi (zakaj v tem stanju ne vem).
Oba pa sta pred tem imela bolečine v predelu pljuč (vem, da pljuča ne bolijo), imela sta podobne znake kot pri gripi (boleči sklepi, vročina) in sta kašljala.
Zdravnica je enega odslovila z lekadoli in počitkom, drugi pa je (kot upokojeni zdravnik) sam poiskal urgentno pomoč, ko ni več mogel dihat. Skratka, oba sta pristala na Golniku zaradi te čudne pljučnice…

Sedaj pa mene zanima ali lahko kaj takega doleti tudi mene pri sledečih simptomih: naenkrat me začne zebsti, vročina naraste na 37,3°C, kašljam sprva suho in boleče, nato začnem izkašljevati ogromne količine sluzi (ali gnoja, ne vem),… začnem takoj jemati Daleron Cold 3 in načeloma je naslednji dan v redu. Ostaja samo kašelj, ki pa še boli. Bojim se, da bo mene zdravnica ravno tako odslovila s počitkom, veliko tekočine in še kakšnim lekadolom (ali čim podobnim), meni pa se paca kaj hujšega – še posebno zato, ker se mi je to sedaj ponovilo že drugič v 14 dneh.
Naj še povem, da se včeraj na prsni koš dala toplo čebulo (po starem babičinem receptu – čebula je naravni antibiotik) in moram reči, da je stanje nekoliko boljše – toliko, da me ne boli več tako močno, ko kašljam. Je pa kašelj res produktiven in ne vem ali se lahko zdravim še naprej z Daleronom Cold 3 ali naj vztrajam, da me zdravnica pošlje naprej na kakšen pregled k specialistu.

Hvala za vsakršen odgovor, čeprav vem, da mi neke diagnoze ne morete podati brez pregleda…
LP

http://vancka.moj-album.com/

Spoštovana,

res ne morem reči prav ničesar konkretnega brez pregleda v
vašem primeru.
Velja pa, da so ljudje zbolevali za gripo. Možen zaplet pa
je pljučnica, ki je pa je povzročena z bakterijo. Včasih
potek pljučnice te vrste ni lahek in se bolniki zdravijo v
bolnišnicah. Zdravnik s kliničnim pregledom, ki ga lahko
dopolni s pregledom krvi in rentgenskim slikanjem pljuč
postavi pravilno diagnozo.

Lepo vas pozdravljam

asist.dr. Sabina Škrgat Kristan, dr, med.

Pozdravljeni,
Pred 14 dnevi sem zbolelela za pljučnico-diagnoza začetek pljučnice. Imela sem visoko vročini-38,7 ter prsni koš me je močno bolel. Težko sem dihala ter izkašljevala zelenkasto-rumeno sluz.
Imela sem tudi slabšo kri, povišani levkociti(22,3) ter crp(70). Sedimentacija je bila po beseah zdravnika ok. Zdravnik je le nekaj malega slišal. Imam pa tudi astmo. Prejela zinnat 500 in uživala 10 dni. Počutje je bilo slabo, čisto sem bila nemočna. Po tedenski kontroli se je stanje izboljšalo, ne povsem. Vročine že drugi dan nisem imela več, vendar vse me je še vedno bolelo. Slišati pa ni bilo nič in tudi kisik je bil 95 %. kri se je izboljšala (levkociti 10). Tako sem po 10 dnevih odšla v službo. Tam pa stalno kašljam, vsake toliko me malo oblije vročina, počutim se spet bolj nemočno in še bolj me vse boli kot po 10 dneh. V dnevu si izmerim 37 C vročine, proti večeru je normalno-36,6. Grem ponovno na pregled, v pljučih se ne sliši nič, kisik 97%, levkociti, crp menda tudi, povišana sedimentacija-26. Sedaj me zanima ali bi šlo lahko za ponovno nadaljevanje pljučnice, kljub temu da se nič ne sliši? Če ne bom ravno slaba nameravam iti v službo. ne dobim nobenih antibiotikov več in sem čez en teden naročena na ponoven pregled krvi-sedimantacija. Kaj menite, čeprav vem da je na daljavo tako težko? Hvala in lp (rentgena nsimo opravili)

Spostovani,
na daljavo se res ne da zdraviti in dajati uporabnih
nasvetov. Po okuzbi je pocutje se nekaj casa lahko slabo.
Predlagam, da obiscete vasega zdravnika tako kot sta
dogovorjena. Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

Berem o nekih ponavljajočih virozah, pljučnicah ipd.
Torej – verjetno sva se od 12-letne hčerke nalezla viroze. Meni to traja sedaj že čez dva tedna, s tem, da je trenutno stanje bistveno boljše kot 4-5 dni nazaj (že prej sem imel 2x izboljšanje in nato poslabšanje), a me začenja bolet uho. Spodaj je korenina pred kratkim problematičnega zoba, a sedaj le-te ne čutim, čutim bolj kot uho ali celo Evstahijeva cev oz nje okolica. Kar je po svoje možno, saj imam s tem probleme in mi nje nepretočnost uspešno pospešuje gluhost, skupaj z vedno zabasanimi sinusi – kar je bilo očitno povezano tudi pri virozi, saj so me neznosno boleli. No, zdaj vsaj tega ni več. Ostali simptomi so bili visoka vročina, z nihanji seveda, gnojni izcedek, bolj malo kašljanja (sedaj je zelo mučno, saj sproža napade bolečine “ob (?) ušesu”, ki za zdaj še ni konstantna), želodec, prebava za silo, počutje seveda ne ipd.

Enostavno ne morem pisat o tem niti iskat, zato vas prosim, da mi naštejete nekaj možnosti, pa bom ob dobrem trenutku sam poskušal ugotovit, kaj je notri. Res obstajajo neke dolgotrajne viroze? So kje sistematizirano naštete razlike v virozah in plučnicah? Lahko v hrv, ang, it.
Zdravnika oz pregled mi ne svetujte, saj ne zmorem čakat v vrsti, zavarovanja nimam, zaupanja v resno obravnavo niti (sem moral sam preko neta reševat življenje dojenčice – zdravniki niso zaradi “nerazvoja” dali v analizo niti blata, dokler nisem tega zahteval in se je izkazalo, da sem imel prav – Cl. Difficile).

Lep pozdrav

Spoštovani,

zdraviti vas preko internetnega dopisovanja ne moremo.
Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

Pozdravljeni:

Star sem 35 let (nekadilec) in pred približno 4-5 leti se je začelo dogajati, da sem prvič zbolel za pljučnico. Po prvi pljučnici se mi pa to kar naprej ponavlja, tako da jih prebolim približno 4-5 na leto. Diagnoza pljučnica je potrjena s slikanjem pljuč in na koncu le z odvzemom krvi, zaradi prevelikega števila slikanj. Pri vsaki potrjeni diagnozi pojem škatlo antibiotikov Amoksiklav SOLVO 875 mg/125 mg ali Ospen 1.500.000 i.e. filmsko obložene tablete ali sumamed. Po prvih 3 pljučnicah sem dobil tudi diagnozo “astma”.
Začetek pljučnice je tak: prvi dan vročina med 39-40, stiskanje v prsih in močna utrujenost. Po 3-4. dneh se počutim popolnoma zdrav, vročina traja samo 1 dan zelo redko dan dlje, med zdravljenjem pljučnice uporabljam berodual za lažje dihanje, katero je oteženo le čez noč, vendar pa v času pljučnice ne kašljam (kar tudi ponavadi ne).Letos sem prebolel že drugo pljučnico.V kratkem času sem tudi naročen pri vas.
Zanima pa me ali se lahko kako sam zaščitim pred pljučnico in kakšna je verjetnost da zbolim za pljučnim rakom.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

potrebno je pogledati ali obstaja kakšen vzork, da tako
pogosto obolite. Zaščitite se lahko s cepljenjem proti
gripi in pneumokoku, kar pa pomeni zaščite le pred temi
povzročitelji, ne pa pred vsemi povzročitelji pljučnic.
Prebolevanje pljučnic ni dejavnik tveganja za pljučnega
raka.
Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

New Report

Close