Nova peč na olje
Razlika med oljnimi kotli je v izkoristku nekje 6-8%, razlika se pojavi tudi v glasnosti pri delovanju, zelo dobro je da kotel deluje glede na zunanjo temperaturo tako se pravi višja je zunanja temp. nižja je temp. kotla. Tu se pojavljajo veliki prihranki. Cenejši kotli te funkcije nimajo, jih je pa možno dograditi s kakšno regulacijo. Se pravi bistvenega prihranka pri samem kotlu ni tako ko se pojavlja pri plinskih, zelo veliko vlogo odigra regulacija in izvedba celotnega sistema (mešalni ventili, elektronska črpalka, povezava kotlovske regulacije in regulacije sistema itd.)
Mi smo zamenjali staro kombinirano z Buderus na olje. To zimo me ni nikoli zeblo in smo porabili manj olja, kot pa prejšnja leta, ko sem bila v hiši v puloverju in volnenih nogavicah. Peč je luštna, tiha…, če hočeš kdaj na plin, ti ni treba kupiti novo peč ampak samo en del- tole zadnje je bil bolj moški pogovor in ne vem podrobnosti 🙂
Buderus je krasen. Pa zraven vzemi malo boljšo avtomatiko, tako da si lahko za vsak dan narediš poseben program za ogrevanje. Ker je peč litoželezna, lahko deluje tudi pri zelo nizkih temperaturah (ogrevalne vode namreč). Samo moraš pa imeti dimnik iz nerjavečega jekla, sicer boste imeli probleme s kondenzom. Jaz peč očistim dvakrat na leto in vsega skupaj se nabere dobre pol kile zgorelih ostankov.