Najdi forum

Rada bi vaše odgovore oziroma mnenja. Z možem bi si rada zgradila novo hišo ( na obrobju vasi, parcelo že imava), vendar pa je problem seveda – denar! Hiša bi bila manjša (80-90m2), nič komplicirana, mogoče bolj pritlična-enonadstropna, preprosta. Zanimajo je vaše izkušnje – koliko denarja je potrebno, da se lahko vanjo vseliš – komunalni in drugi prispevki, gradbena in ostala dovoljenja, talne, zidne obloge… … Preden zares začneva, bi rada vsaj približno vedela, kako to gre. Prosim za vaša mnenja. Hvala in lep pozdrav,
Pika

Za hišo sicer ne vem, je pa ena prijateljica doma nadzidala svoje stanovanje. Cca 65 m2 + manjša terasa, jasno svoj vhod (stopnice). Vse skupaj (z opremo, potrebnimi dovoljenji …) jo je prišlo okoli 100.000 DEM. Je pa tudi živce izgubljala, še posebej z obrtniki.

Poišči po starih sporočilih. O tem smo delno govorili približno julija lani.

Gradbena dokumantacija cca 15.ooo dem, načrt od 1.ooo do 2.ooo. sit
do streha cca 20.000 dem streha cca 15.000 do 20.000dem.
Pri komunalnem prispevku je zelo pomembno, da rečeš , da bo mansarda neizdelana, potem je pa odvisno od komunalne infrastrukture.
Lahko pa povprašaš kakšno gradbeno podjetje, koliko bi te gradna stala. Če delaš v lastni režiji, rabiš denimo še nadzornega kar pride spet od 1.000 do 2.000 dem.
lp.

Zidam tadrugo in ti lohk kej tko namignem, seveda veliko privarčuješ če zidaš v svoji režiji lahko pa tud v svoji režiji pogoriš…odvisno od lokacije in terena…sej z temelji in vsemi papirji je pol hiše narejene fizično in psihično…morš pa računat …tako po tamalo 150000 dem naprej kar slišiš manj je laž…….

Najprej se prepričaj, če je parcela zazidljiva. Upam, da imaš kakšen dokument, ki to dokazuje. To je prva stvar. Ostalo so ti že povedali.

Tvoje vprašanje se glasi nekako takole – kupil bi avto , koliko stane.

Prispevki, ki jih mora vsak plačat naši lačni državi – zveš na upravni enoti
Priklop elektrike – znesek važen od moči varovalk – zveš na elektru
// vode, kanalizacije – komunala
Izdelava načrta – ne vem, vem pa , da je v načrtih narejen predračun. Končni znesek, je pa veliko važen od tega kako se znajdeš.
Naprimer- meni je elektro dalo predračun za postavitev zunanje omarice in priklop 180 000,00 sit. Delavec od El. pa je vse naredil za 40 000,00. sit.

Kar nekaj sem že naredil, pa ti bom napisal kot en višje. Izpod 150 000 dem ne verjamem.
LP

Hvala vsem, ki ste mi odgovorili in delili svoje izkušnje, dobrodošli tudi drugi. Imam pa še eno vprašanje: kaj pa razmerje: kupiti staro hišo ali zidava nove? Ko se pogovarjam s prijatelji, znanci.. mi vsak pove drugače; mislim, da večina meni, da je boljša zidava nove hiše, ker lahko vse narediš “po svoje”, finančno pa je verjetno bolj ugodno, če kupiš staro, pa še hitreje se lahko vseliš, če seveda niso potrebna kakšna drastična popravila. Kaj menite vi?

Ali si mogoče razmišljala o nakupu montažne hiše na ključ ?
Nekateri se zelo pohvalijo. Izbira je že zelo velika.

Pa svinjsko draga.
LP

Sploh ne. Za 150.000 Dem dobiš ža prav konkretno.
Če pa hočeš toliko kvadrature, kot jo imaš pa ti, potem je pa res draga.

Jelovica montažna hiša…..182m2, 220,000 DEM ( s fasado ) ……..Na ključ……..vse narejeno, samo opremo in kufre in denar.—-v treh mesecih…….
+ zazidljiva parcela seveda

Ko bom jest zadela na lotuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

kolk kvadrature pa imaš?

pozdravček

Mislim, da je boljša varjanta kupit “staro” hišo. Mislim s tem narejeno, ne prastaro. Res, pa s tem nimaš narejeno po tvojih željah. Cenovno pa se sigurno bolj izplača.
Če pa je potrebno kaj uredit, lahko vse narediš le z priglasitvijo del.
Ker sem se pred časom odločil, da bom začel zabušavat, me je zanimalo za koliko bi lahko prodal en objekt.
Nekaj cen (okvirno) bom navedel v DEM, pa čeprav je z njimi konec. To so zneski, ki jih je potrebno plačat pri novi gradnji.

Parcela 1500m2 = 150 000,00 dem
Vsa dokumentacija za poslovno stanovanjski objekt cca = 60 000,00
Dva elektro števca+ prispevki – poslovni in stanovanjski del = 15 000,00
ISDN+ADSL 6-telefonskih številk = 2 000,00
Komunalni priključki = 2 000,00
Centralna = 15 000,00
Parket – ploščice = 10 000,00
Skupaj brez hiše nekje 250 000 dem. Za hišo z uporabno izdelano površino cca.400 m2 pa bi dobil v zelo dobrem primeru 400 000 dem. Za 150 000 tisoč dem, pa ne moreš postavit takega objekta. Razen če vse sam delaš, pa še to ne verjamem. Pa kje so še vrata, okna…….
LP

Pregledal sem kup cenikov, kup drobnega tiska. Pri enih je potrebno doplačat prevoz , dvigalo, pri drugi ne………..
Resnično se mi zdi drago, za kar ti dajo.
Tudi na internetu je ponudba montažnih hiš in sem razmišljal, da bi nekako speljal, da si postavim vikend. Pa sem vsakič prišel do zaključka, da je veliko ceneje nekaj preuredit.
LP

S staro hišo je tko! Lahko izgleda fuuulll dobr, vse ti je všeč, kupiš jo, potem pa se počasi začnejo popravila. Seveda je vse odvisno koliko sreče imaš, če jo imaš veliko, toliko bolje zate, če je nimaš, se boš spraševala, zakaj nisi počakala še nekaj let in si zgradila nove.

LP, Tamara

Zato sem tudi jaz dal stro v narekovaje. Kot sem izvedel, hiše do starosti 25 let ne uvrščajo v stare (sem slišal!111 ne vem).
Res pa imaš pri hiši vedno nekaj dela, vzdrževanja.
Jaz sem našel kmetijo 10ha, z hišo, podom,štalo…za 100 000 dem. Vsa popravila potrebna in nepotrebna) bi znašala cca.50 000 dem. Res ni atriski stil, res bi si želel kakšen zid drugače, a tudi to kar sem sam gradil, bi sedaj želel spremenit.
Če bi kupil to kmetijo, sem “gospod”. Eni pa bi rekli, da so “gospodje” če si v šiški kupijo dvosobno stanovanje.Ljudje gledamo na te stvari različno. Meni pa je važno, da če se bom gdaj odločil ustvarit družino, da se bo moj otrok lahko igral na varnem, da bom imel lahko psa (sedaj ga imam), mogoče ponija, da se zvečer lahklo sprehodim po gozdu………..
LP

Se tudi jaz strinjam! Zato pa zbiram mnenja, ker se ne morem odločit, kaj je bolje, vem le, da bi rada čimprej šla na svoje, to pa z gradnjo hiše, verjetno ni izvedljivo vsaj še 10let!!!! Obvezno pa mora biti hiša,za otroke, psa, mačke in podobne stvari. V stanovanju verjetno ne bi zdržala dolgo…
Lep vikend vsem!
P.

Pika kje si želiš kaj najti. Približno. LP

Severna Primorska, Kras…

New Report

Close