Najdi forum

Dragemoje – berem vas že nekaj časa in vas vse skupaj občudujem. Sedaj pa je tudi pri meni končno prišlo do odločitve – vloga za posvojitev!

Najnina pot je že kar dolga in se je začela 7 let nazaj z najino poroko, ko sva ugotovila, da otrok ne bo po naravni poti. Začeli so se dolgi postopki umetne oploditve…. Pred dobrim letom sem mojemu možičku predlagala, da bi dala vlogo za posvojitev in ni bil navdušen. Preplavljali so ga razni občutki, najmočnejši med njimi pa je bil da ko bo enktrat otročička dobil, da mu ga bo kdo vzel nazaj.

In prišla je sobota (dva dni nazaj) hodila sva po mestu, ko je rekel – lubi kaj pa če bi posvojila enga otročka tam do starosti 3 let. Bila sm v šoku, saj sem se že odpovedala dejstvu da bovo sploh kdaj šla to pot in sedaj sva tu. Kot sva se kasneje pogovovarjala je sam priznal, da so bili strahovi tisti, ki so ga držali nazaj in da je morala ta misel dozoreti in dobiti pravo obliko. In sedaj je 1000% pripravljen na bitko z uradniki, da pridevo končnop do svojega otročička.

Sedaj pa pride na vrsto moje vprašanje. Pozanimala sem se že kakšne dokumente rabim za vlogo na našem CSD-ju, zanima pa me kam dam vlogo za posvojitve iz tujine. Vem katere države so podpisnice zanima pa me ali ima kdo kakšen link do njihovega CSD-ja oz. na koga se obrnem? Prosila bi za čim več informacij.

Hvala

Mojca pozdravljena,

cestitke k vajini odlocitvi. Posvojitev je cudovita stvar, popolnoma vseeno je kako otroka dobis. Seveda razumem tudi skrbi in strahove, ce jih ne bi imela, bi bilo nekaj narobe z vama.

Ker pa redno prebiras ta forum, ves da je pot dolga in trnova.

Mislim, da je prvi korak da zberes domaco dokumentacijo. Kaksna mora biti vloga za mednarodno posvojitev, je odvisno od posameznih drzav, vse pa imajo dolocene elemente kot so studija domacih razmer (naredi jo CSD tudi za domaco posvojitev, vendar jo bo morda treba za tujo dezelo prirediti po njihovih navodilih), rojstni listi, potrdila o zaposlitvi in visini dohodka, potrdila o nekaznovanju, itd. Tuje dezele seveda zahtevajo sodni prevod, nekatere pa tudi apostile in avtentifikacijo le-teh s strani njihovih ambasad. Verejetno bo moralo tako pripravljeno vlogo pregledati tudi nase Ministrstvo delo, druzino in socialne razmere in dati soglasje. Sele potem bo sla vloga v tujo dezelo.

Pripravlja se sporazum z Makedonijo, v preteklosti so bile vloge precej enake kot nase (seveda jih bo treba prevesti in pridobiti odobritev Ministrstva). Sele ko bo sporazum sprejet bo jasno kaj je potrebno.

Dela pa se tudi na tem, da bi se iz Slovenije odprle poti tudi v druge dezele.

Drzim pesti, da bodo te poti cim prej odprte in bosta tudi vidva in se mnogi drugi v Sloveniji kmalu postali starsi.

Hvala ti za tvoj hiter odgovor. Še kako se zavedam da je pred nama trda in trnova pot, toda po drugi strani nič bolj drugačna kot pa je bila dosedanja.

Še eno vprašanje imam kje se dobi potrdilo o nekaznovanju. Ali se to pridobi na matični enotai ali na MNZ-ju?

Hvala

Pozdravljena.

Poti življenja so včasih težke, vendar človek te ovire premaguje z voljo do cilja.

Potrdilo o nekaznovanju se v naši občini pridobi na Upravni enoti. Najbolje je, da predhodno prej pokličeš in se informiraš, kje dobiš kateri dokument. Tudi na CSD ti to povedo.
Zraven priloži še vlogo in vajino biografijo s prevodom.
Ko boš imela vso potrebno dokumentacijo, si jo nekaj krat sfotokopiraj, ker jo boš mogoče poslala na več tujih centrov oz. sama izročila. Po 6 mesecih ti originali zapadejo-odvisno kako ima država sklepnjen zakon (3, 4 ali 6 mesecev). Če bo prišlo do posvojitve, bosta morala ponovno pridobiti vso dokumentacijo novejšega datuma s prevodom sodno zapriseženega prevajalca.

Želim vama veliko uspeha!

Živijo,

potrdilo o nekaznovanju izdaja Kazenska evidenca Ministrstva za pravosodje v Ljubljani.

lp
mucica

New Report

Close