Nov režim jemanja krvi na Onkološkem inštitutu Lj.
Pozdravljeni,
na Onkološkem inštitutu so uvedli nov režim jemanja krvi pri kontroli ščitničnih hormonov. Včasih se je vzorce jemalo zjutraj na tešče. Od pred nekaj mesecev pa so navodila takšna, da zjutraj normalno vzameš tablete ščitničnega hormona, nato pa šele po 10h dopoldne oddaš kri.
To mi v bistvu sprva ni niti tako padlo v oči, zdaj pa se sprašujem ZAKAJ?
Vzrokov je lahko več, a sta mi dva pred očmi:
– na ta način urejajo logistiko svojega dela na OI. – Vendar kako se bodo ocenjevale vrednosti TSH, T3 in T4? Za nas, onkološke bolnike je veljalo, da je vrednost TSH na tešče nekje pod 0,02 zaradi zaviralnega učinka. Ali se bodo na razliko vrednosti vzorce, ki nastane, prilagodili tudi referenčne vrednosti?
– nam bodo skoraj praviloma spremenili odmerek ščitničnega hormona. Ali je tu vzrok in povezava pri porabi in odmerjanju zdravil?
Skratka zanima me, če kdo ve, kaj je temu vzrok (pojasnila nisem dobila na pregledu) in kakšen je režim jemanja krvi drugje po Sloveniji. Predvsem za vas, ki vam je bila ščitnica odstranjena zaradi rakavega obolenja.
Hvala in lep pozdrav,
Delmi
Hm.. 25 let sem ze topogledni pacient na onkologiji pa mi se nikoli ni nihce komplicidal kdaj in kako naj dam kri.
Nikoli se nisem slisala, da bi do sedaj veljalo zjutraj ne vzeti tablet in biti tesc. Se nikoli nisem bila tesc in vedno zjutraj tablete vzamem.Je pa najbrz navodilo odvisno bolj od onkologa kot laborantov.
Moj onkolog vedno samo rece naj delam vseskozi enako (tablet tesc ali ne tesc) da bo primerljivo. Kri oddam ko sem pac na vrsti -vcasih je to dopoldne, zdaj, ko dela zdravnik popoldan, pa dam kri celo popoldne… tam do 16.30, ko lab.se dela….
Mislim da to nima veze s kaksnimi stroski ali cemerkoli…
Tudi TSH niha skozi dan… tako da itak nikoli ne ves ce je “rapravi” oz.kaksna je povprecna dnevna vredmost…
Vaše vprašanje sem v imenu društva Metuljčica posredovala na OI izr.prof.dr.Nikoli Bešiču, ki je odgovoril naslednje:
“Spoštovani,
Koncentracija TSH ima dnevni ritem. Koncentracija TSH je najvišja zgodaj zjutraj, zato (zelo) zgodaj zjutraj ni pametno jemati vzorcev krvi. Po zaužitju tiroksina se ta kmalu resorbira v kri in prav zato so vrednosti tiroksina v krvi najvišje v dopoldanskem času. Iz obeh zgoraj navedenih razlogom svetujemo, da na dan pregleda na Onkološkem inštitutu vzamete ščitnične hormone šele po odvzemu krvi.
Vprašanje novih priporočil glede zavore TSH pri onkoloških bolnikih pa so zelo obsežno in zapleteno področje. Lečeči zdravnik prilagodi TSH značilnostim raka, bolnika in spremljajočim boleznim.
Lep pozdrav
Nikola Bešić”
Hvala za trud in razlago.
Tako kot je zapisal dr.Bešič, tudi sama po navodilu lečečega zdravnika onkologa že leta dajem kri za kontrolo.
Vendar so nova navodila, naj pri naslednji kontroli zjutraj normalno vzamem ščitnične hormone, nato pa grem šele po 10h v laboratorij oddati kri.
Takšna navodila so v času mojega čakanja pri sestri, dobili še trije pacienti. Torej pri meni ne gre za navodila, vezana na mojo diagnozo. Res pa je, da je mojega zdravnika zaradi odsotnosti takrat nadomeščal drug zdravnik.
Pred naslednjim pregledom bom kakšen teden prej preverila v ambulanti, kako je s tem, da si razjasnim.
Hvala in lep pozdrav.
Jaz se vedno drzim navodil svojega onkologa. Od gleda izvide in doloca đozo.
Forum je zaprt za komentiranje.