Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Nov forum in novi sodelavci na Med.Over.Net

Nov forum in novi sodelavci na Med.Over.Net

V svoji sredini pozdravljamo mag. Ivo Verbnik, strokovnjakinjo za ravnanje z živili, pripravo hrane, pravilno kombinacijo…. in mnogo več. vse na temo hrane.

Iva je tudi svetovalka ljudem, ki iz določenih razlogov ne smejo uživati določene hrane. Svetuje o posebnih prehranskih režimih, kaj je zdravo za določenega človeka, kako medsebojno delujejo posamezne učinkovine.

Mene je na razgovoru navdušila in ne morem vam povedati, koliko zanimivega in uporabnega se da povedati o prehrani. Tudi o stvareh, ki so nam popolnoma samoumevne in o njih nikoli ne razmišljamo.

Odkrivajmo skupaj svet prehrane, zdrave prehrane, kombinacije živil, pravilnega shranjevanja … Mesto za nasvet boste našli tudi gostinci in vsi, ki se srečujete s hrano – dobro pozna standard Hasap.

Iva, dobrodošli v ekipi Med.Over.Net moderatorjev. Vabljeni, da sami še kaj poveste o svoji profesiji, izobrazbi.

Dragi uporabniki,
vabljeni, da vprašate.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Andreja, hvala za lep nagovor in sprejem. Potrudila se bom, da opravičim izkazano zaupanje.

Minevata skoraj dve desetletji od kar sem se začela zanimati za prehrano tudi z drugačnega, strokovnega stališča in ne samo kot uporabnik. Prehrana je področje, ki zanima vedno več ljudi, saj vemo, da veliko bolezni predvsem tiste, ki jih imenujemo “sodobne civilizacijske bolezni” izvirajo v veliki meri iz nezdravega načina prehranjevanja v katerega nas sili sodoben (pre)hiter življenski slog.
Vendar lahko rečemo, da se vse bolj tega zavedamo. Prehrana je namreč pomemben dejavnik zagotavljanja in ohranjanja zdravja.
Je pa to zelo široko področje in soodvisno še od velikega števila drugih dejavnikov. Predvsem pa je tako, kot z drugimi znanostimi, nenehno v spremembi in razvoju, nekaj kar je bilo v navadi včasih in je veljajo za zdravo in dobro je sedaj popolnoma drugače.
Da ne bi bil uvod predolg, vabim vas, da poklepetamo, izmenjamo izkušnje, rešimo še kakšno zadrego in se prevsem kaj novega naučimo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni.
Na ultrazvočni preiskavi trebuha je zdravnik ugotovil da so jetra povečana in zamaščena.
Ali ima kdo podobne težave in kako bi se lahko ta zadeva vsaj malo popravila! Holesterol in sladkor imam v mejah normale,teža v redu,le pojavljajo se neke čudne in zoprne bolečine v križu.
Hvala za kakršno koli mnenje in nasvet. LP

Pozdravljeni,
Zanima me ali ste dobili pri zdravniku kakšna navodila glede prehrane? Kakšno dieto?
Če ne, vam priporočam, da se čim bolj zdravo prehranjujete in vam pripenjam nekaj kratkih navodil za prehrano pri boleznih jeter.

JETRNA DIETA

Splošna načela
– maščobe uporabljajte v zelo majhnih količinah, uporabite kvalitetna olja – olivno, repično,
– bolj primerni so ogljikohidratni obroki,
– beljakovine uživajte v zmernih količinah (0,6 g /kg telesne teže je priporočilo)
– jajca raje izločite, vsaj rumenjake,
– v prehrani omejite uporabo soli,
– dovoljene so vse vrste surovega sadja v manjših količinah, mehke sveže solate,
– zaužite 4 – 6 manjših obrokov
– pitju med obrokom se izgobajte,
– jedi kuhajte, dušite ali pečite z minimalnim dodatkom maščobe.

Izogibajte se mastnim jedem, prežganju, zabeli, ocvrtim jedem, gobam, kumaram, surovemu kislemu zelju, trdi zelenjavi, sladicam, alkoholu, polnomastnim in pikantim sirom, jajcem, močnim in ostrim začimbam.

Vaša hrana naj bo lahko prebavljiva, temelji naj na ogljikovih hidratih in zelenjavi (kuhani). Poskusite uživati tudi čim več klorofila (zelena zelenjava), ki posredno pomaga pri čiščenju organizma.
In ne pozabite popiti zadostne količine vode ali čaja. Ašič v ta namen priporoča tudi kar nekaj zelišč za čajne mešanice (kamilice, timijan, lučnik, kopriva, rman, veliki trpotec,…).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close