nosečnot-bolečine
pozdravljeni
tudi jez imam nekaj vprašanj
Stara sem 30 let in prvič noseča, noseča sem 10 tednov, na prvi gin. pregled sem naročena konec maja.
Poleg tega,da sem imela oziroma še imam občasne slabosti (brez bruhanja), glavobole slaba počutja, ki so čedalje redkejša, se mi je v zečetku aprila pojavila bolečina okrog trtice, ki se občasno širi na levo stran ali na desno stran, pred časom se mi je selila tudi v kolke. Bolečina je čedalje večja in se ponoči zaradi nje tudi zbujam, ko hočem spremeniti položaj.
Zanima me kaj naj ukrenem. Ali bi morala prej k zdravnici ali naj počakam, saj je bolečina zelo neznosna in me moti tudi med samo hojo.
V začetku aprila sem imela tudi kratko virozo z vročino in bolečinami, jemala nisem nobenih tablet. Pozneje sta se mi ponovila še dva prehlada. Zanima me če
so viroza in prhlada vplivala na otrokov razvoj.
Zanima me tudi, če je priporočljivo jemati kakšne vitamine ali je bolje,če počakam na svetovanje zdravnice konec meseca.
Draga Alenka,
za vitamine, ki bi morebiti preprečili določene nepravilnosti v razvoju pri plodu ste prepozni, zato svetujemo folno kislino še pred nosečnostjo in prve tri mesece, najpomembnejši čas pa je okrog 4. – 6. ali 7. tedna. Pa nič ne de, saj gre za zelo redke napake, na katere vpliva folna kislina……
Kar zadeva bolečine v križu gredo te verjetno na račun sprememb v presnovi vode, ki se prične nabirati v mehkih tkivih pri nosečnici, pri nekaterih že zgodaj v nosečnosti. če ste že prej imeli kakšne težave s hrbtenico ali koljki, potem se te v nosečnosti rade stopnjujejo. Svetujem pregled pri splošnem zdravniku in morebiti tudi pri fiziatru, ki vam bo predpisal ustrezne vaje za hrbtenico in noge, primerne tudi za nosečnost.
Vse viroze imajo potencijalen vpliv na plod oziroma na nosečnost le, da so ti vplivi redki in običajno nepomembni. Seveda so lahko tudi hudi vendar žal nimamo načina za napovedovanje posledic z izjemo ob rednih UZ pregledih, da iščemo napake v razvoju ploda in smo pozorni na morebitno zaostajanje v rasti. Viroze in infekcije so namreč preveč pogoste, da bi se ukvarjali z vsako virozo posebej in iskali vse mogoče markerje in protitelesa, saj pomoči v primeru “posledic” tako nimamo.