nosečnostna hepatoza
Spoštovani dr. Pušenjak
V 8. mesecu svoje ( zdaj že hvalabogu, pred sedmimi meseci končane ) nosečnosti sem obolela za nos. hepatozo.
Nihče mi ni takrat znal odgovoriti, zakaj se to dogaja ( ne pred ne med nosečnostjo nisem užila niti kaplje alkohola, se prehranjevala zelo zdravo, veliko gibala), edini je bil odrezavi odgovor neke znane ginekologinje, ki me je odpravila z : ” To se vam je zgodilo preprosto zato, ker ste noseči ! ” Ja, fino….
Nosečnost se je končala s CR, še precej časa me je srbela koža, ampak zdaj je mimo.
Sedaj me zanima, kakšne so možnosti, da se to v naslednji nos. ponovi?
Kaj, če bo do tega prišlo še v kakšnem zgodnejšem mesecu?
Se lahko kje bolj informiram o tem?
Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem
Ana
Draga Ana,
žal je stanje, ki vas je doletelo v prvi nosečnosti ponovljivo, posebej v primeru, da drugega razloga kot je nosečnost nismo mogli odkriti. Tudi to je možno., da se bo stanje ponovilo prej kot v prvi nosečnosti ali pa morda sploh ne. Zadeva je nenapovedljiva, ker ne vemo zakaj se pojavi. Gre preprosto za z nosečnostjo povzročeno bolezen jeter, ki svojim nalogam razstruplejvanja in transportu presnovkov niso kos in zato v krvi naraščajo koncentracije snovi kakršne so žolčne kisline, jetrni encimi, rumeno oziroma zeleno barvilo ipd. Predvsem žolčne kisline povzrčajo največ neprijetnih stranskih učinkov kot je srbež kože. Če odstranimo “odrezavi način odgovora” je v bistvu ta menda “znana ginekologinja” povedala točno to, kar vemo in kar je res, s čimer pa upam, ni imala namena kogarkoli obtoževati krivde ali žaliti.
Spoštovani dr. Pušenjak!
Najlepša hvala za Vaš prijazni odgovor.
Naj dodam le še to, da sem se takrat, se pravi ob koncu nosečnosti, ko me je grabila že prava panika ( že omenjena ginekologinja mi je zelo neosebno dejala, da otrok itak nima nič več od mene, da mi lahko samo še vsak hip umre v maternici ( dobesedno!!???) ), obrnila na svojo refleksoterapevtko, h kateri sem hodila med nosečnostjo.
Ta mi je pojasnila,( če njen odgovor poenostavim ) da se to lahko dogaja nosečnicam, ki nimajo razčiščenih odnosov s svojimi starši, še posebej z materami. Iz tega izhajajoča jeza se nalaga na jetrih ( metaforično ), ki pa so že tako obremenjena. No, pa še položaj planetov ( saj veste, to je le alter. medicina ).
Meni se odnos s svojo mamo ni zdel tako zelo problematičen, da bi zaradi tega moja jetra šepala……
Refleksoterapevtka mi je še pojasnila, da se zna zgoditi, da bi tudi z dojenjem imela težave, ker, da je ta spremenjeni metabolizem ob dojenju tudi trd oreh za jetra.
K sreči se zadnja možnost ni uresničila in s sinkotom se z užitkom dojiva že sedem mesecev in še se bova. ( No jaz ga bom, ha ha )
O tem adrenalinskem športu, ki se mu pravi nosečnost, pa res ne vem, če se ga bom še kdaj šla.
Še enkrat hvala za Vaš odgovor, želim Vam eno srečno 2003!
Ana