Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje nosečnost,kalcij

nosečnost,kalcij

Pozdravljeni,

Stara sem 35, noseča 13 tednov, od 13 leta jemljem zdravila za hipotirozo(hashimoto), zdaj Eutyrox, prej vobenol. Doza je že 15 let nespremenjena, zdaj so mi jo malo povišali zaradi nosečnosti. Imam pa že vse življenje slabe zobe. Hitro so mi izpadli mlečni, stalni pa propadali zelo hitro. Pri 30-ih sem imela zgornje že vse problečene, dosti mi jih tudi manjka (predvsem zadnji, od 4.-5. dalje). Da ne bi v nosečnosti plod bil prikrajšan kalcija (morda ga je tudi moja mama imela premalo in zato slabi zobje), ali da meni ne bi propadel še kak zob, ki že tako niso dobri, me zanima, ali bi v času nosečnosti morala kalcij še dodajati? Mlečne izdelke imam sicer rada, vendar moram zdaj še to omejiti, razen jogurta, zaradi kandide (trenutno Canesten vaginalno, po navodilu ginekologinje). Tako da imam en kup težav za skombinirati, da bo prav.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Zavedati se moramo, da različne bolezni in stanja lahko pogosto prizadenejo tudi ostale predele telesa in ne zgolj tiste, kjer bi primarno pričakovali. Za težave s ščitnico (naj si gre za hipo ali hiper-tiroidizem) se že zelo dolgo ve, da so pogosto povezane s težavami glede splošnega zdavja oziroma stanja zob in zobno gnilobo.

Odrasli s hipotiroidizmom imajo pogosto težave z ohranjanjem zdravih dlesni, s celjenjem ran v ustni votlini in nemalokrat tudi z motnjami zaznavanja okusa.

Otroci, ki trpijo zaradi hipotiroidizma imajo lahko številne težave z zobmi, vključno z malokluzijo (nepravilen vgriz – nepravilno usklajeni zgornji in spodnjih zobje), oteklimi dlesnimi, pogostejšimi boleznimi dlesni in večjim tveganjem za zobno gnilobo. Seveda so simptomi močno odvisni od tega kako hitro je hipotiroidoza pri otroku odkrita in kako izrazita je.

Pomembno je, da se morebitna hipotiroidoza pri otroku odkrije čim preje in da se o tem obvesti otrokovega oziroma svojega zobozdravnika (v primeru odraslih). Zobozdravnik vam bo svetoval kaj je pomembno še posebej poudariti pri zobni higieni v primeru težav s ščitnico. Predvsem pa je pomembno, da se na splošno več pozornosti posveča sami higieni zob. Zobozdravnika je potrebno opozoriti glede težav s ščitnico tudi z vidika varnosti zaradi večje občutljivosti na določena zdravila, kontraindikacij in podobno.

Seveda je za zdrav razvoj zob in kosti pomemben tudi ustrezen dnevni vnos kalcija, magnezija in vitamina D. V nosečnosti se potrebe po kalciju močno povečajo. Iz običajnih 800-1000 mg na okrog 1500-2000 mg na dan. Pri tem bi vas še posebej opozoril predvsem na vitamin D, saj je dokazano, da ljudem s hipo-tiroidizmom primanjkuje predvsem tega. Vitamin D skrbi za ustrezno absorbcijo in pravilno vgradnjo calcija v kosti in zobe. Pri tem je pomemben tudi magnezij, ampak tega tako ali tako verjetno že jemljete zaradi preventive krčev. Priporočen dnevni odmerek magnezija v nosečnosti je 300-350 mg, dovoljen odmerek pa je do 450 mg/dan.

Glede na to, da dnevno zgolj s povprečno prehrano vnesemo v telo okrog 500-600 mg čistega kalcija, vam svetujem dodatno uživanje pripravkov, ki vsebujejo okrog 500-800 ,g kalcija dnevno, obvezno v kombinaciji z D vitaminom.

Lahko pa namesto prehranskih dopolnil uživate večje količine zelenjave, pomarančnih sokov,…, posebej pa dodajate še D vitamin. Tega zgolj s prehrano ne boste uspela dobiti dovolj. Opozoriti pa vas moram na interakcijo med Euthyroxom in kalcijem. Kalcij namreč lahko močno zmanjša absorbcijo Euthyroxa, zato vam svetujem da ga vzamete po kosilu ali po večerji.

Seveda pa je pomembno predvsem, da boste tudi novorojenčku in nadalje otroku nudila ustrezno prehrano, z dovolj kalcija in ostalih vitaminov in mineralov, potrebnih zaustrezen razvoj kosti in zob in tudi vsesplošni razvoj.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close