Nosečnost v času COVID-19
Pozdravljeni!
S partnerjem sva se pred kratkim odločila za naraščaj, sedaj pa naju v dvom spravlja trenutna situacija oz. se sprašujeva, ali bi bilo pametno malo počakati. Stara sem namreč 37 let in me glede na sprejete ukrepe, ki jih je obravnaval Razširjeni strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo, skrbi obravnava nosečnosti v trenutnem času. Prvi pregled naj bi bil šele med 11. -14 tednom. Ali je mogoče glede na mojo starost imeti prvi pregled že prej? Poleg tega mi pripadajo določene preiskave na napotnico, ki se že izvajajo v tem času. Na papirju se mi zdi sedaj vse bolj zgoščeno, kar posledično povzroča malo nervoze oz strahu pred nosečnostjo v času covid-19.
Zato me na kratko zanimajo informacije, ki imate neposredno glede trenutne obravnave “novonosečih” žensk. Hvala za vaš čas in veliko zdravja!
Spoštovani,
mislim, da je najhujše mimo in bodo ukrepi počasi vse manj omejevali normalno življenje. Iz obravnave se pomembni elementi niso izključili niti v najhujšem času krize, ki se počasi zaključuje. Določeni ukrepi bodo verjetno še ostali, morda nekateri celo leto, ampak da zaradi tega ne bi zanosili, kar je še itak v oblakih in nikjer ne piše, da vam uspe takoj niti da vam uspe v 3 mesecih, prihajate pa tudi že v leta, ko je plodnost že bistveno nižja kot je bila pri 25 letih, zato na vašem mestu ne bi odlašal, zlasti ne iz omenjenih razlogov.
Pozdravljeni.
Sem v 39t nosecnosti in imam ze dva dni znake prehlada (kihanje, izcedek iz nosu). Covid sem prebolela. Zaradi teh znakov je danes odpadel pregled v apn ambulanti. Razumljivo. Otroka danes bolj slabo cutim. Tudi sicer me pogosteje pregledujejo zaradi kolicine plodovnice (enkrat api 5,5, drugic 7, tretjic bi moralo biti sedaj po tednu dni) in sladkorne. Ne razumem pa tega, zakaj moram najprej preko osebne zdravnice dobiti termin za covid bris. Kar pomeni, da grem na bris sele cez dan, dva, spet cakam en dan na izvid in potem sele na pregled v apn. V tem casu cakanja je lahko marsikaj narobe. Strah me je namrec, da otroka ne bi vec cutila oz ne bi imel vec plodovnice. Pri drugem otroku smo v 39t sprozili porod ravno zaradi oligohidramnija. Moje vprasanje na tem mestu je, zakaj ne morejo odvzeti hitrega brisa na covid pred npr covid ambulanto v porodnisnici in glede na izvid potem opraviti pregled. Ali samo pretiravam in so skrbi odvec?
lahko se le strinjam z vami. Nimam nobenega argumenta v podporo navodilom, ki ste jih vi dobili. Ne vem zakaj vam na mestu samem ne odvzamejo hitrega brisa na covid.