nosečnost, študentka
Živjo Saša in pozdrav tudi vsem ostalim!
Vidim, da živiva približno isto zgodbo, le da mene država ali zasebniki niso blagoslovili s štipendijo in sem se mogla skozi študij preživljati kar sama.
Sem še vedno študentka, fant pa ima redno zaposlitev. Jaz nočem, da bi država preživljala mojega otroka, je pa drugo to, da izkoristiš to, kar je ponujeno, to je pa že druga zgodba.
Povej mi prosim, če ti veš, katere pravice, denarni dodatki itd, mi pripadajo kot študentki in če mi zaupaš še, kje si vse to izvedela. Pri nas na Zavodu za social. delo so ženske bolj ali manj neprijazne in ne izveš ničesar koristnega.
Najlepša hvala, lep pozdrav.
Pozdravljena Petra!
Študiram namreč pravo in zato je to že nekakšna ” (pred)poklicna deformacija”, da skušam upoštevati pravila v mejah, ki jih določa zakon!
Pa tudi drugače, sama sem se odločila za otroka, država me ni prepričevala in me silila!
Glede blagoslovljenih štipendij!?, pa to, da mislim, da sem upravičena do nje (imam državno), vedno sem bila dobra učenka, dijakinja in študentka! oče pa nas je zapustil, ko semi mela 6 let, tako da je bilo vedno malo denarja, ker mama ne zasluži veliko, kot navadna delavka! Očeta pa tudi zdaj lovim za tistih nekaj tolarjev preživnine, pa ne mislim odnehat, naj plača!!! Pa se mi nikoli ni zdelo, da sem revna ali zakaj prikrajšana,ne, država mi je pomagala s tem, ko mi je dala štipendijo (vsaj nekaj). Ker sama sem mnenja, da veliko denarja ne pomeni sreče.
No, te podatke sem poiskala v zakonu, pa na centru sem se pozanimala!
In sicer, ti vsak mesec pripada denarno nadomestilo v vrednosti 35.000 sit (1. leto), vendar ti to pripada le če nista s partnerjem poročena ali če ne živita v izvenzakonski skupnosti (po zakonu o starševskem varstvu je to, da sta 1. leto prijavljena v istem gospodinjstvu – na istem naslovu). Ker če sta poročena, te je dolžan preživljati mož – tako informacijo sem dobila na centru. V zakonu pa piše, da je vsaka mamica upravičena do teh 35 000, če ne prejema porodniške!
Zato ti jaz svetujem, da ko boš šla dvigniti paket, kar vprašaj za ta nadomestek v višini 35000 sit in takrat tudi zaprosi za ta denar! Moraš pa zaprosit!!! Ne spuščaj se vpodroben pogovor z njimi, ta pravica ti pripada!
Upravičena si tudi do paketa, ki je oz. do enkratnega denarnega nadomestila, ki po novem letu znaša 50000 sit ali paket v tej protivrednosti! Na centru boš morala vprašati, ka vse vsebuje paket, ker sama bom verjetno vzela denar (ker imam že veliko stvari, kar pa mi manjka, bom dokupila). Po paket oz. denar bom šla kaknih 10 dni pred predvidenim rokom poroda, takrat se bom tudi dogovorila za tistih 35000. sit. Potem pa si upravičena tudi do otroškega dodatka, ki ga uveljavljaš po porodu. To verjetno že poznaš, saj ga tvoji starši dobivajo zate, če si študentka s statusom! Ne vem kakšen bo ta otroški dodatek, saj je odvisno ali bosta s partnerjem živela skupaj, potem od vajinih dohodkov, …to bodo izračunali na centru, kamor daš vlogo za OT.D.
Midva s partnerjem bova po porodu živela skupaj, prijavljena na isti naslov! Tudi on je že zaposlen!
Opozorila pa bi te še na to, da boš morala po porodu otroka zavarovati in sicer po partnerju,ker je zaposlen!
Upam, da sem ti z nasveti kaj pomagala! Lep pozdrav in zdravega otročička ti želim!!!!
Oj, Saša!
Vidim, da se na stvar precej spoznaš. Tvoj odgovor mi je pojasnil marsikatero vprašanje, ki jih v tem času ne manjka. Me pa zanima, kako je s tem, če sva oba s partnerjem še študenta, a poročena in živiva v skupnem gospodinjstvu. Jaz sem redna študentka, on pa izredni. Zaposlen pa noben od naju ni. Delava le preko študenta, kolikor se da.
Že v naprej hvala za odgovor in LP
Simona
Upravičena si do vseh zgoraj naštetih ugodnosti, do 35000 tisočakov na mesec (prejemaš ga eno leto od rojstva otroka), do enkratnega denarnega nadomestila v vrednosti 50.000 sit oz. v tej protivrednosti do paketa, tudi otroški dodatek ti pripada, ki bo pa glede na to, da sta oba študenta nekoliko večji, kot v mojem primeru, ko je partner zaposlen in ima soliden dohodek! V obrazcu za otroški dodatek, boš videla ali moraš, ko navajaš dohodke, navesti tudi te, ki jih zaslužita preko študenta, meni se zdi da je potrebno!
Dosti je tudi odvisno od tega, kakšen status ima tvoj fant, ali ima status izrednega študenta, ki išče redno zaposlitev (to je nekaj takega kot študij ob delu), ali je samo izredni študent, ki ima enake ugodnosti kot redni!
Ne vem kako imata urejeno zavarovanje, mislim, da ker si poročena, da starši niso več dolžni skrbeti zate in da nista zavarovana po starših!
O zavarovanju otroka se pozanimaj na Zavodu za zdravstveno zavarovanje – sem prepričana, da ti bodo pomagali s pravim odgovorom!
Ja, tistih 50000 sit, dvigni po novem letu, ker do novega leta, velja še stari znesek, ki je okoli 30000sit!
Jaz sem veliko, kar na Centru za socialno delo vprašala in zgleda, da imam srečo, da so uslužbenke prijazne in še kar zadovoljivo odgovorijo, je pa res, da včasih kaj zamolčijo!
Upam, da to veš, da si za vsakega živorojenega otroka upravičena, da ti še za eno leto podaljšajo študij!! Pa upam, da si zaprosila za štipendijo (republiško)!
Lep pozdrav! Saša
Živjo, Saša!
Malce zamujam z zahvalo. Danes sem namreč imela izpit in internet sem si za dva dni prepovedala, da sem se bolj učila : )
Rada bi ti še povedala, da sem pet let redno in v roku študirala (4 letnike in absolvent), ampak mi zdaj statusa niso hoteli podaljšati za več kot pol leta – torej do 31. marca 2002. Rok poroda pa imam 17. aprila 2002. Torej, ko bom rodila, ne bom imela več statusa. Torej mi statusa ne bodo več podaljšali.
Rada pa bi se ti zahvalila za izčrpen odgovor! Marsikaj mi je razjasnil.
Hvala še enkrat in LP
Simona
Lep pozdrav!
Ti si pa pridna, tudi jaz imam v sredo izpit, pa nekak nisem najbolj pridna, pa bo že!
To, da ti niso hoteli podaljšati statusa je verjetno od faksa do faksa odvisno! Na našem ti ga podaljšajo, mislim absolventa ti podaljšajo v vsakem primeru za eno leto, če v prejšnjih letnikih nisi ponavljal, no jaz nisem bila tako pridna in sem eno leto ponavljala! Sedaj imam status absolventa, rok poroda imam 2.2.2002, tako da mi bodo status podalšali še za eno leto!
Upam, da se ti bo vse najboljše izteklo in da bo tudi finančno šlo!
Lep pozdrav in prijetno nosečnost!
Saša
Živjo!Tudi jaz sem študentka-noseča,s statusom do 31.3.2002.Rok poroda je predviden 10.7.2002.Preden ti poteče status,oddaj prošnjo za podaljšanje-vzrok nosečnost in to morajo upoštevati in ti podaljšati status.Tudi jaz računam na to-čeprav mi ni jasno,kakšna je razlika med mamico študentko in mamico brezposelno-če sploh je?!
Lep pozdrav ti pošilja Teja!
Zdravo punce.
Sama sem že študenska mati, pa mi ni jasno od kje vam 35000 na mesec??? Jaz dobim 50% zajamčene minimalne plače po kolekt. pogodbi, kar znese le 26000 na mesec za dobo enega leta. Kaj, so kaj spremenili?
Pripada vam torej starševski dodatek…tako se reče temu nadomestilu in otroški dodatek ( kjer je treba navesti za prejšnje eto vse prejemke tebe in partnerja, tudi od študentskega servisa). Otroški dodatek je pa odvisen od tega, v katero kategorijo padeš glede na povprečno slovensko plačo.
Uživajte!
Živjo, Teja!
Uf, pa očitno res nismo le posamezni primerki, ki “štrlijo” ven kot neki posebneži in nas ima več podobne zgodbe. Dobro je vedeti, da nisi sam in, da te še nekdo razume na tem svetu, ne?
Kot sprašuješ – med brezposelno mamico in mamico študentko ni velike razlike. Kar se tega tiče, nas obravnavajo enako.
Glede statusa pa me zanima na katero univezo hodiš – LJ ali MB? Jaz študiram v Mariboru in pri nas je tako, da nam pripada dodatno leto statusa na ŽIVOROJENEGA OTROKA. Zato mislim, da pri meni nosečnost ne bo ravno “vžgala”. Upam, da bo vsaj tebi uspelo.
Punce, javite se še kaj!
LP, Simona
Živjo Simona!
Jaz hodim na visoko solo za zdravstvo v Ljubljani, kjer upam da podaljsajo status.Ne razumem pa nekaj-a moreš že rodit,da ti podaljšajo status,ker jaz mislim,da ga podaljšajo že v nosečnosti oz.ko ti poteče.Jaz bom oddala prošnjo pred koncem marca in bomo pol videli.
Lep pozdrav iz Bleda! Teja
Lep pozdrav vsem!
Tudi jaz sem absolventka in imam rok 4.6.2002. studiram na PEF v Mb, kjer podaljsajo status za eno leto za zivorojenega otroka. Na referatu so mi rekli, naj najkasneje do avgusta (status imam do 30.9.) zaprosim za podaljsanje, zraven pa moram priloziti rojstni list otroka.
Kar se tice starsevskega dodatka bo od 1.1. res 35000, ne razumem pa necesa v zvezi z otr. dodatkom. Namrec s fantom sva se oba studenta in na Centru za socialno delo so mi rekli, da se pod dohodke upostevajo tudi dohodki najinih starsev, ker se midva se ne vzdrzujeva sama – po njihovem se ne moreva, ker nimava stalnih dohodkov. A so mal cudni al imajo prav?
Lep dan se naprej vsem, Mojca.
Živjo, Teja!
Ne vem, kako je s podaljšanjem statusa v LJ. V Mariboru pa je 100% tako kot je napisala Mojca – za podaljšanje moraš prinesti rojstni list (ker mora iti za živorojenega otroka – smešno, a žal resnično). Upam, da je pri vas kaj drugače.
Sporoči, ko kaj izveš.
LP in čim lepšo nosečnost ti želim!
Simona
Hvala za lepe želje-upam,da se bo za vse nas dobro izteklo!Zaenkrat se še ne počutim zelo nosečo,komej čakam na povečan trebušček.Kolk si ti noseča in kdaj se ti je začel večat trebušček?Jest sem zdej v 11 tednu.Si šla na nuhalno svetlino,ker jaz se nikakor ne morem odločit naj grem al ne.Pri nas na gorenjskm namrec od ginekologa ne dobiš nobenih informacij,nobeden ti nič ne priporoča…v Ljubljani so stvari drugačne.No,upam da ti ne težim preveč-oglasi se še kaj in lep dan! Teja