nosecnost..PROSIM POMAGAJTE!!!
Potrebujem vaše mnenje, lahko strokovno, vsekakor pomoč. Sem namreč že čisto na koncu z živci in psihicno totalno na tleh. Vsekakor sem premlada za otroka, pa vendar je situacija (kar zelo obžalujem) nanesla, da sem imela spolni odnos. Bil je sicer zaščiten,sicer le s kondomom. Pa vendar. Sedaj po mesecu dni se mi pojavljajo stalne bolečine v trebuhu, utrujenost in pa krvavitev (zelo rahla). Dobila sem menstruacijo, sicer 5 dni prepozno, toda vmes se mi pojavijo zelo blage krvavitve (priblizno na sredini ciklusa), ki trajajo nekje 4 dni. Strah me je,zelo me je strah da sem kljub vsemu zanosila. Kaj pa je vase mnenje…mogoce imam to le v psihi, saj sem naredila že 2 testa nosečnosti, pa se vedno ne verjamem rezultatom, ki so negativni. Ali lahko test nosečnosti pokaze napačno?
PROSIM POMAGAJTE!!!!
Za teste, ki pokažejo nosečnost, proizvajalec pravi, da so 99,9%. V kolikor si naredila dva testa, je verjetnost, da bi bila noseča, resnično zanemarljiva. Pomembno pa je, da si test naredila v skladu z navodili, ki so zelo podrobno opisana.
Nosečnost je mogoče dokazati po tem, ko je izostala menstruacija, torej po tistih petih dneh, ki jih omenjaš. Da boš vedela zagotovo, ti svetujem, da se obrneš na zdravstveni dom, lahko matičen ali pa tisti, ki sprejema mladoletnice. V Ljubljani je to ZD Metelkova.
Kar pogumno in brez zadrege prosi za pomoč pri potrditvi nosečnosti. Veliko deklet se znajde v podobni stiski in se obračajo na njihov naslov.
Poleg tega omenjaš, da je bil spolni odnos zaščiten in sicer s kondomom. Pri pravilni uporabi kondoma (upam, da veš kako se pravilno namesti, kdaj se ga natakne …) je možnost zanositve zelo majhna.
Menim, da gre pri tebi resnično samo za strah pred nezaželeno nosečnostjo, ki bi bila zdaj ob nepravem času, saj si premlada, kot praviš.
Svetujem ti, da dosledno uporabljaš kontracepcijo. Najbolje kondom, saj te varuje tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Pri tem pa razmisli o tem, ali je spolni odnos, po katerem tako zelo trepetaš, če si zanoslila, tega sploh vreden. Naj ti bo v razmislek misel, da z vsakim spolnim odnosom tvegaš zanositev in da bi se tega morala zavedati preden se ljubiš. Kaj bi nosečnost pomenila za tebe? V kolikor nanjo nisi pripravljena, potem bodi še bolj previdna. Splav pa ni rešitev.
Glede krvavitev bi ti svetovala, da se obrneš na ginekologa. Najdeš ga v večjih zdravstvenih domovih, ginekoločkih ambulantah, ambulantah za žene, itd (različno se imenujejo).
Upam, da se je stvar že razjasnila in da si brez skrbi. LP
Sem samska, brez sluzbe in v 6 mesecu nosecnosti. Prosim vas za nasvet glede zavarovanja, ker sem brez. Prosim vas, da mi poveste, kakšno zavarovanje moram imeti, da bi mi krilo vse stroške poroda in vse kar k porodu spada in k mami samohranilki. Kako naj do tega zavarovanja pridem, kam se moram obrnit? Hvala vam za odgovor.
Draga Amela!
Kako se preživljate? Imate denarno socialno pomoč?
V kolikor ne, se obrnite na center za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na kraj vašega stalnega bivališča. Na ta način boste poskrbeli za osnovno zdravstveno zavarovanje. Porod in osnovna oskrba je s tem pokrita.
Priporočam pa vam, da uredite tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, na eni izmed zavarovalnic. Njihove številke so v telefonskem imeniku, pa tudi objavljene v dnevnem časopisju ali na radiu v obliki oglasov. Nobene namenoma ne navajam.
V preprostem postopku, ko izpolnite pristopno izjavo, preberete in podpišete osnutek pogodbe, dobite izdano položnico, ki jo plačate in teden dni kasneje že lahko koristite dodatno zdravstveno zavarovanje. Tudi za določene preglede pri ginekologu morate imeti urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje. To vam toplo priporočam. Ginekološki pregledi so nujni, poleg tega pa s potrdilom ginekologa o terminu poroda pridobite pravico do paketa za novorojenca. Po porodu pa uveljavljajte starševski dodatek in otroški dodatek.
V kolikor vas kaj podrobneje zanima, se še oglasite.
mene zanima če lahko zanosiš dan pred menstruacijo? kajti jaz sem imela spolni odnos dan pred menstruacijo, uporabljala sva samo kondom… fant trdi da kondom ni počil in da je vse OKej… a jaz sem 1-2min po odnosu videla da imam nekaj belega med nogami neka bela lepljiva snov.. in me zanima kaj bi naj to pomenilo? a lahko kljub uporabi kondoma zanosiš? in če kondom ni bil cel na penisu je kakšna možnost da sem zanosila? dan po spolnem odnosu je mene in fanta bolel trebuh, kaj bi naj to pomenilo? jaz pogosto hodim na wc in imam občutek kot da bi dobila menstruacijo a je še vedno nisem.. zakaj? to je bil moj prvi spolni odnos in tudi njegov prvi spolni odnos!!!upam da mi odgovorite ker sem zelo zaskrbljena 🙁 (jok) oba sva pa 15 let… že naprej hvala za odgovor!
Pozdravljena!
Razumem, da si resnično zaskrbljena, da ne bi slučajno zanosila že po prvem spolnem odnosu pri svojih 15 letih. O možnostih zanositve kot soc.delavka raje ne bi odgovarjala, saj nisem strokovnjak za to področje, zato se z vprašanjem prosim obrni na forum Ginekologija in porodništvo: . Lahko se obrneš tudi na tale forum, ki je namenjen prav mladostnikom: . Morda bi bilo dobro, da navedeš, koliko časa ti zamuja menstruacija in ali ti je že kdaj prej zamujala. In mogoče tudi to ni povsem jasno v tvojem vprašanju, ko praviš, da si imela spolni odnos dan pred menstruacijo, ali s tem misliš dan pred predvideno menstruacijo torej menstruacijo, ki ti sedaj zamuja, ali pa si imela spolni odnos dan pred zadnjo menstruacijo in je torej od takrat minil že skoraj mesec dni. V tem slednjem primeru bo gotovo sledil odgovor, da naredi nosečniški test.
Mislim, da ni veliko verjetnosti, da bi bila noseča in držim pesti, da tudi res nisi.
Jana Metelko, dipl.soc.del.