nosečnost – povišan sladkor
Lep pozdrav… Zadnje tri tedne se mi na tesce pojavlja povišan sladkor… Od 5.3 – 5.6… Tudi po zajtrku imam vrednosti od 6.5 – 6.8… Ostale vrednosti pa so v vecini v mejah normale… Do zdaj na tešče nisem imela težav… Kaj predlagate da naredim, da bi tudi jutranje vrednosti ostale pod mejo? Sem pa noseča 34 2/7… In je to moja druga nosečnost… V prvi nisem imela težav na tešče ampak bolj čez dan zdaj je pa ravno obratno… Tudi sicer mi sladkor ne naraste čez 8.0… Tako visok je samo po pregrehi… Ne vem ali bi bilo boljše da prosim za inzulin ali se ga izogibam do konca? Ima pa fantič ott 2390g sem imela danes uz… Hvala za pomoč…
Pozdravljene vse tri gospe.
Če vam zmanjka inzulina, vam ga lahko predpiše tudi osebni zdravnik, vendar imejte s seboj škatlo ali peresnik, da bo vedel kaj si aplicirate.
Če imate zjutraj na tešče visok sladkor (višji ood 5,3 mmol/l), poglejte, kaj pojeste zvečer za večerjo (agavin sirup deluje podobno kot če bi jedli sladkor, zato ni priporočljiv, ker dviga krvni sladkor prehitro) in kaj za večerni poobedek. Obrok spremenite glede količine in vsebnosti ogljikovih hidratov (izberite tiste z višjim glikemičnim indeksom). Pojdite na večerni sprehod. Pomembno je tudi kdaj si merite krvni sladkor, ob kateri uri. Eni vstajajo zelo pozno, ko ni več jutro, temveč dopoldan. Takrat so krvni sladkorji višji.
V kolikor ne gre s prehrano in telesno dejavnostjo, je potreben inzulin. Inzulin ni čisto nič hudega. Morate se sicer naučiti, kako se daje, kako se odmerja in spreminja odmerke, poučiti vas morajo o hipoglikemiji in ukrepanju ob tem. Zavedati se morate, da je potrebno inzulinske odmerke do konca nosečnosti stalno dvigovati, toliko, da so vrednosti krvnega sladkorja v ciljnjih mejah.
Zdravnik se za uvedbo inzulina odloča na podlagi številnih kazalnikov: krvnega sladkorja na tešče (stalno oz. pogosto višji od 5,3 mmol/l), 90 minut po obroku (višji od 6,6 mmol/l), glikiranega hemoglobina (okoli 6 %), trajanja nosečnosti, upoštevanja diete in možnosti telesne dejavnosti..
Vse tri se lepo imejte in se veselite prihoda otročička
Karmen Janša
Pozdravljeni!
Na ogtt sem imela naslednje vrednost:4,7 ,12,2 in po 90 minutah 7,6.
Sem v 25 tednu nosečnosti.Dobila napotnico za diabetologa.Zanima me ali je to veliko preveč in kaj lahko pričakujem, samo dieto ali inzulin?
Hvala
Pozdravljeni,
vedno najprej nosečnico poučimo o zdravi prehrani in redni telesni dejavnosti. V več kot 90 odstotkih sprememba življenjskega stila zadošča za urejenost sladkorne bolezni. V kolikor ne, ni nič posebnega in hudega, če se uvede inzulin. Bistvo je , da je sladkor dobro urejen. Odvisno je tudim od vas, kako lahko upoštevate navodila.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravljeni,
tudi jaz bi vas prosila za nasvet. Od prvega poroda imam težave s ščitnico (sin ima 2,5 let), tako, da trenutno jemljem izmenično 50 in 75 mg Euthyroxa. Po porodu sem se tudi relativno na hitro ca. 15 kg zredila, na osnovi česar smo tudi ugotovili težave s ščitnico (teža je bolj ali manj ostala :().
Sem konec 16. tedna nosečnosti, v 10. tednu sem imela na prvem pregledu krvi sladkor 5,1 mmol/l. Res je, da sem dan prej zvečer jedla pico, vendar sem bila vmes vseeno vsaj 9 ur tešč. Ginekolog mi je priporočal, naj zmanjšam količino obrokov in povečan njihovo število, pa seveda čim manj sladkega itd. in ponovni odvzem krvi čez ca. 10 dni. Ob ponovnem odvzemu je bila vrednost 4,4 mmol/l. Vendar roko na srce me je podatek, da imam z vrednostjo 5,1 mmol/l, vsaj v skladu z novimi smernicami, že potrjeno NS tako vrgel iz tira, da sem zaradi zelo majhnih količin hrane morda na nek način umetno ustvarila rezultat.
Kakorkoli skušala sem se čim manj obremenjevati in čim bolj paziti na zdravo prehrano. Med prazniki sem se kar nekajkrat prekršila (sladkorja sicer nisem jedla od prvega pregleda naprej, ker mi niti ne manjka :), sem pa pojedla vsekakor preveč OH). Iz čiste slabe vesti in obremenjevanja sem si teden dni nazaj sama kupila merilnik in ugotovila, da mi sladkor naraste izključno ob precejšnji količini nezdrave hrane, npr. “taščina lazanja” (90 minut po obroku 6,7 mmol/l) in pica + slanik (7,3 mmol/l), razen teh dveh obrokov, v tem tednu vrednost ni nikoli presegla 6,1 mmol/l.
Po tem sklepam, da je načeloma ok, glede na to, da so vrednosti do 6,7 mmol/l?
Kar pa me je precej zmedlo je, da moje vrednosti padejo tudi pod 4 mmol/l. Zjutraj npr. 3,7 mmol/l (vrednosti merim okoli 5.45), obrok pa imam šele ca. 1 uro kasneje, ker moram vzeti tablete za ščitnico in naj za optimalno absorbcijo še ca. 1 uro ne bi jedla. Zvečer običajno po 19. uri ne jem več, ker preprosto nimam apetita.
Čez dan pa vrednosti kar zanihajo (seveda odvisno od tega kaj jem).
Danes npr. zjutraj ob ca. 8. uri – 4,3 mmol/l (imela sem relativno pozno večerjo ca. 20.30), 90 minut po zajtrku (kava z mlekom + pomaranča + pirin kruh s kefirjem) – 5,9 mmol/l, ob ca. 11.40 smo imeli zgodnje kosilo (kvinoja na način rižote s piščancem, brokolijem in bučkami) – 90 minut po obroku 3,7 mmol/l, popoldanska malica (včerajšnja rižota z belim rižem, piščancem, korenjem, bučkami, nekaj sladke smetane) – 90 minut po obroku 5,2 mmol/l in večerja (mešana vložena solata z ostankom kvinoje od kosila in nekaj olivami polnjenimi s česnom) – 90 minut po obroku vrednosti 4,7 mmol/l.
Zgodilo se je tudi, da sem imela zjutraj na tešče vrednost 3,7 mmol/l, po kosilu pa 6,1 mmol/l.
So taka nihanja normalna?
Bi se morala obrniti na ginekologa in prositi za dodatne preglede oz. napotitev k diabetologu?
Saj ne vem, partner pravi, da kompliciram 🙂 … ampak gre za mojega otroka 🙂
Pozdravljneni,
Najprej glede diagnoze sladkorne bolezni v nosečnosti. Vrednost na tešče je realna, če jeste običajno hrano in je diagnostična pri krvnem sladkorju 5,1 ali več mmol/l. To se pravi, da imate sladkorno bolezen v nosečnosti. Vrednost ob “merkanju v prehrani”, kot ste delali pred naslednjo kontrolo, pomeni, da za urejanje sladkorne bolezni v nosečnosti ne rabite veliko, le omejitev enostavnih, hitro delijočih ogljikovih hidratov (OH) oz. OH z visokim glikemičnim indeksom (jedi in pijače, ki vsebujejo sladkor, jedi iz bele moke). Poleg tega svetujem tudi skrb za telesno težo, kontrolo ščitničnih hormonov zaradi ev. prilagoditve terapije (če jih že niste) in redno telesno dejavnost (vsaj 30 minutni sprehod, toliko hiter, da se malo preznojite). In to bo najverjetneje dovolj do poroda, da boste svoj krvni sladkor imeli pod kontrolo. Svetujem pa, da se vam krvni sladkor tudi kontrolira pri diabetologu ali pri ginekologu v laboratoriju, skupaj z glikiranim hemoglobinom.
Rada pa bi vas tudi pomirila. Če držite navedeno in so vrednosti krvnega sladkorja v ciljnih mejah (KS na tešče 5,3 ali nižje in 90m minut po jedi do 6,7 mmol/l), ni razloga za skrb. Uživajte v nosečnosti, z možem pa pojdita na sprehod in se pogovarjajta prijetne stvari.
Lepo se imejte, cela družinica
Karmen Janša
Pozdravljeni,
najprej hvala za vaš odgovor. Ja, ščitnico spremljamo nekje na 6 tednov in zaenkrat kaže vse ok. Naj povem, da me je ginekolog potem še enkrat poslal na odvzem krvi na tešče in je bila nazadnje vrednost 4,8 mmol/l. In me posledično ni poslala v diabetološko ambulanto. V tem tednu sem imela tudi morfologijo ploda, ki sicer je nekoliko večji, vendar po besedah ginekologa številke ne izstopajo. V 26 dneh odkar si merim sladkor po vsakem obroku, so vrednosti ca. 8krat presegle dovoljeno vrednost (nekajkrat tudi, ko sem bila prepričana, da bodo vrednosti ok, od tega enkrat na ca. 8, ko sem pojedla 2 kosa rženega kruha za malico). Je to veliko oz. problematično? Danes se iz gole radovednosti naredila tudi test za glikirani hemoglobin. Vrednosti so K-HbA1c 5,5 %, K-HbA1c po IFCC 36,6 in oPG 6,2. Bi me stanje moralo skrbeti? Priznam, da mi sam izvid ne pove ravno veliko … Menite, da bi morala biti usmerjena na diabetologa in zgolj občasno spremljanje krvnega sladkorja na tešče (kot je ginekolog zaenkrat spremljal) ni dovolj? Naj še omenim, da sem v času nosečnosti zgubila ca. 8 kg, ker se res skušam držati diete …
Za vaše odgovore se vam zahvaljujem,
Katarina
Pozdravljeni,
glede na vaše vrednosti krvnega sladkorja po jedi, ob sicer še primernem HbA1c, začetku nosečnosti in hujšanju menim, da potrebujete vodenje s strani ginekologa. Z naraščanjem nosečnosti se višajo tudi krvni sladkorji.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Spostovani, se vkljucujem kar v to staro temo. Malo me je zmedlo, ker enkrat pisete o meji 5.1, enkrat pa o meji 5.3.
Jaz sem imela na kontroli pri 10.tednih 5.1 in ki je rekel ginekolog,da moram it se na eno kontrolo pa naj takrat ne jem sladkega. Ce vas prav razumem, potem ta vrednost ne bo realna. Prosim za razlago, hvala. Lep dan!
Pika
Forum je zaprt za komentiranje.