Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo nosečnost – povišan sladkor

nosečnost – povišan sladkor

Pozdravljeni,

nosečnica ima običajno najvišje vrednosti krvnega sladkorja-KS- zjutraj, zaradi delovanja nosečnostnih hormonov. Zato svetujemo, da se del ogljikovih hidratov -OH- zmanjša pri zajtrku in poje pri drugih obrokih. Pomembno je tudi, kakšen kruh imate in upam, da imate navadni jogurt in ne sadni, kjer je dodanega veliko sladkorja. OH morajo biti z nizkim glikemičnim indeksom. OH so v kruhu, jogurtu, sadju, beli kavi (kar naštevate). Sadje zamenjajte z zelenjavo, pojejte košček sveže paprike, kumarico, paradižnik, liste zelene solate…Če lahko, pojdite tudi na sprehod, po zajtrku in ga razdelite na dva dela.

LP

Karmen Janša

Pozdravljeni, sem v 27 tednu druge nosečnosti. V prvi nosečnosti nisem opravila testa za sladkorno. Sedaj pa sem imela 1 uro po obremenitvi s 50g glukoze zelo povišan sladkor, vrednost je kar 10,9… Tešča sem bila od 23h prejšnji večer. Šele v torek sem naročena pri diabetiku, vendar me zelo skrbi kako bo vse potekalo in kaj lahko pričakujem. Ostali izvidi so OK, otrok se razvija kot je treba in nimam nasploh nobenih težav v nosečnosti. LP

Pozdravljeni,

za urejanje krvnega sladkorja v nosečnosti pri večini nosečnic zadostuje zdrava prehrana in redna telesna dejavnost. Jaz svojim pacientkom svetujem 5 ali 6 obrokov na dan, s čimveč zelenjave, zmerne količine sadja, prepovedujem sladkor in belo moko, nujno je vsaj 30 minut telesne dejavnosti na dan, take intenzivnosti, da se nekoliko prepotite. Vsaka nosečnica ima obisk pri dietetičarki, kjer dobi podrobnejše informacije o prehrani, brez tehtanja in računanja. Ker vas spodbujamo k telesni dejavnosti in zdravi prehrani, ker morate skrbeti za zdrav življenjski slog, ste povsem normalna in zdrava nosečnica, ki se zaradi zdravega življenjskega sloga običajno počuti bolje kot druge nosečnice, ki za to ne skrbijo.
Vaša vrednost po 75 g OGTT 10, 9 ni nič alarmantnega (meja je 10 mmol/l), tako da boste z zgornjimi navodili imeli povsem normalno nosečnost. Seveda pa se je navodil treba držati. Sicer pa uživajte v nosečnosti in pričakovanju otročička.

Lepo se imejte

Karmen Janša

No, tako, spet se javljam. Po obisku v diabetološki ambulanti prejšnji teden, si sedaj merim sladkor, pred vsakim glavnim obrokom ter uro in pol po obroku. Trudim se pojest pet obrokov na dan, čeprav, po pravici, mi gre to zelo težko, tudi količino sem si malce prilagodila, saj mi je bila res prevelika porcija. Moram pa reči, da se mi pred obroki giblje sladkor okoli 4,5mmol/l, po obroku, pa največ do 5,5mmol/l. Nekoliko višji je le po večerji ko znaša do največ 6,2mmol/l (povprečni je sicer 6mmol/l). Je pa tudi res, da sem brez že tako redkih “priboljškov” občasno sitna in brez volje. En piškotek na dan, odžene slabo voljo stran. 🙂 Bi mi mogoče lahko kaj svetovali, kakšne se vam zdijo moje izmerjene vrednosti? LP

Pozdravljeni,

vaše vrednosti so čudovite. Le meritev je preveč, pred obroki jih lahko izpustite, razen občasno na tešče.

Če ponudim prstek, brez roke, poizkusite kakšen košček temne čokolade, ko je res hudo, potem pa pojdite na sprehod.

Lep dan

Karmen Janša

Lp sem v 30 tednu nosecnosti in imam sladkorno.Na testu sem imela na tesce 5 uro po testu 10.70 ,dve uri pa sem imela 6.Zdaj si merim in imam dieto.
ZANIMA ME ali moram iti v bolnisko ker delam namrec v trgovini in nimam usklajen urnik dela.

SLADKOR JE NA TESCE 5.3 DO 6.1
DVE URI PO ZAJTRKU 5.1 DO 7.6
PO KOSILU 4.8 DO 8.1
PO VECERJI 5.3 DO 7.7

ZELO MI SKACE
HVALA ZA ODGOVOR JOZICA

Pozdravljeni,

ob vrednostih, ki jih navajate, je potrebno obiskati diabetologa. V diabetološki ambulanti vas bodo ustrezno poučili o pravilni prehrani, telesni dejavnosti in vas spremljali med nosečnostjo, v dobro vas in vašega otroka.

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni,

v 8. tednu nosečnosti sem imela pri odvzemu krvi, vrednost sladkorja 5,3.
Normalno so me takoj poslali k diabetologu (vse kar je nad 5,1 je pri nas očitno že višja katastrofa) in sedaj si moram meriti sladkor 7x dnevno, plus 2x dnevno preverjati ketone v urinu. Stvar je taka, da je moj sladkor vedno v mejah normale. Uro in pol po obroku nikdar več kot 5,9, zjutraj pred zajtrkom pa je bil najvišji 5,0. Ketone imam vedno negativne. Rekli so mi naj se držim diete, ki pa je zelo podobna mojim prejšnjim prehranjevalnim navadam. Edina razlika je v tem, da zdaj ne pojem tistih 2 ali treh vrstic čokolade na teden, prej sem jedla, ko sem bila lačna in ne ob urah in pa to, da so ti obroki zdaj malenkost manjši (čeprav pojem več kot je predpisano v dieti, saj sem bila po tistih količinah vedno lačna), kar pa se mi pozna na teži, saj na cca. 2 dni izgubim 0,5 kg, kar se meni v nosečnosti ne zdi zdravo, glede na to, da nisem pretežka (165cm, 58kg).

Zanima me ali me bodo sedaj kontrolirali celih 9 mesecev, ali je smiselno, nikdar prej nisem imela težav s sladkorjem, gibam se redno in mi je tole resnično malo pretirano, saj je cel dan prilagojen temu kdaj si bom merila sladkor in kdaj bom jedla. Se je že kdaj zgodilo, da so si premislili glede gestacijskega diabetesa? 🙂

Že v naprej hvala za Vaš odgovor.

Pozdravljeni,

meritve 7 krat na dan so absolutno pretirane za gestacijski diabetes. Tudi ZZZS dovoljuje za gestacijski diabetes, ki ni na inzulinu, največ 3 testne trakove na dan.
V nosečnosti imajo ženske običajno povišan krvni sladkor na tešče ali uro in pol po jedi. Določanje diagnostičnih vrednosti je statistično določeno, z namenom, da se zajame čim več tistih, pri katerih se lahko razvija in poslabšuje gestacijski diabetes. Ene ženske so vključene, čeprav morda nimajo sladkorne, druge spet so alhko še vedno zgrešene in se jim bo v teku nosečnosti razvil. Zato se nosečnice testira še enkrat na začetku zadnjega trimestra.
V moji ambulanti nosečnicam običajno razložim, kaj pomeni zdrava prehrana in redna telesna dejavnost, postopno naraščanje telesne teže. Vsem ne dam aparata za merjenje krvnega sladkorja, seveda pa ga dobijo takoj, ko je zaznan porast in tudi če si želijo meriti krvni sladkor. Vedno pa se videvamo do poroda in še enkrat po njem.
Metabolizem je pri različnih ljudeh različen, zato je tudi različna količina zaužite hrane. Zato, če ste lačni in sploh, če izgubljate na teži, morate pojesti več, pri tem pa izbirajte zdravo prehrano, kot so vam najverjetneje razložili na predavanju ali srečanju z dietetičarko ali medicinsko sestro.
Pogovorite se s svojim diabetologom glede tega.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Hvala za odgovor.

Obroke sem povečala in sedaj jem praktično isto kot prej, sladkor pa je še vedno super.
Tudi meni se je zdelo 7x na dan preveč ampak kaj hočemo, v dobro otroka naredimo kar nam rečejo.
Jutri imam tako ali tako posvet z diabetičarko in bova predelali vse, kar se je nabralo. 🙂

Še enkrat hvala!

Lep dan

Nina

Joj, dietetičarko, pardon in ne diabetičarko. 🙂 🙂

Pozdravljeni,

tole danes pa je bila izkušnja in pol. Torej, odšla sem na posvet, kjer so mi povedali, da imam super vrednosti in super jedilnike, ki so isti kot pred ugotovljenim gestacijskim diabetesom ampak, da si bom do konca nosečnosti morala meriti sladkor 7x na dan. S tem, da sem jim povedala, da je ginekolog predpisal kontrolo in spremljanje po potrebi. Ko sem malce ponergala, da pa je to pretirano in da ZZZS krije samo 3 lističe ne dan, so me ”zabili”, da to pa ni res, da krijejo tudi do 8x na dan itd.
Naj povem, da so moje povprečne vrednosti za enotedensko obdobje:
pred zajtrkom: 4,8
90 min po zajtrku: 4,9
pred kosilom: 4,7
90 min po kosilu: 5,5
pred večerjo: 4,7
90 min po večerji: 5,3
in pa med 21. in 23. uro: 4,9.

Zdravnica, za vse, ki se pač v celoti ne strinjamo z njo, ponudi odgovor, da pa naj gremo v kakšno drugo ambulanto. S tem povzročajo nepotreben stres.
Sedaj pa me zanima, kot pacientka si najbrž lahko izberem svojega zdravnika, ne pa da me kar porinejo k nekomu? In pa kje po Sloveniji še imamo ambulante, kjer vodijo gestacijski diabetes in so bolj humani, ker tale odnos pri nas v Trbovljah je katastrofalen, vsaj način dela dotične zdravnice.

Že v naprej hvala za odgovor.

Lep dan, Nina

Pozdravljeni,

zelo težko vam odgovorim. Sama se z gestacijskim diabetesom ukvarjam že vrsto let in imam morda nekoliko drugačen pristop kot nekateri drugi zdravniki. Pridobila sem ga z izkušnjami v ambulanti in v veliki meri tudi z vašimi pismi, vprašanji in dilemami na forumu. Predvsem sem ugotovila, da je vse nosečnice strah, ker gre za otroka, in to je eden izmed pomembnih področij, o katerih se pogovarjamo. Pomembna sta zdrava prehrana, telesna dejavnost in skrb za telesno težo. V ambulanti imam tudi zelo dobro dietetičarko, ki nosečnicam natančno razloži, kaj je dobro in kaj je slabo za njihovo prehrano. Pri nas ne učimo na podlagi tehtane prehrane. Prav tako vsem nosečnicam ne damo na začetku merilnika za krvni sladkor. Dobijo ga, če ga želijo oz. če je potrebno. O tem se pogovorimo že na prvi kontroli. Drugi zdravniki diabetologi delajo drugače. Ne vem kaj je njihova glavna tema pogovora, kakšno edukacijo imajo za nosečnice in kako se odločajo glede meritev. Veliko meritev je za diabetologa morda najlažje odrediti, ker dobijo veliko podatkov. Kako pa to vpliva na nosečnice, pa veste ve, ki merite. Še vedno trdim, da nosečnica, ki ni na inzulinu, ne potrebuje 7 meritev na dan. Tu gre za obremenjevanje same nosečnice, kar se mi zdi najhujše in tudi neracionalno porabo zdravstvenega denarja.
Ambulante za nosečnice so v sklopu praktično vseh diabetoloških ambulant.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Pozdravljeni,
ugotovili so mi nosecniski diabetes…sem ze drugi mesec na dieti in z njo mi uspeva drzati sladkor v dovoljenih meja oz po obroku mi ne preseze 6. merim si sladkor 4x na dan( na tesce in 90min po obroku)
Me pa skrbi sladkor na tesce, zadnji teden imam na tesce vedno povecan sladkor nad 5,4 pa do 5,9….
Ker imam kontrolo komaj 9.7 me zanima ali bi morala iti prej k diabetologu glede ma to da so na tesce povecane vrednosti, po obrokih pa so v mejah normale oz pod mejo…

hvala

Pozdravljeni,

krvni sladkor na tešče je res previsok.
Predlagam, da pogledate, kako se vam odvijajo zadeve, ki bi lahko vplivale na jutranji krvni sladkor, ki je pri nosečnicah običajno najvišji.
Kdaj in kaj jeste pred spanjem? Morda lahko zmanjšate ogljikove hidrate v povečerku.
Kdaj imate zadnji sprehod ali telesno dejavnost? če je nimate proti večeru, vpeljite večerni sprehod.
Kdaj zjutraj vstajate in ob kateri uri je meritev napravljena? Če je bolj kasno, izmerite kakšno uro prej, da boste videli, ali je visok že takrat.
Ali imate stresno službo in ste že zjutraj zaskrbljeni?
Odgovorite si na vprašanja. Pogosto se najde razlog, na katerega lahko vplivamo.
V kolikor ne boste našli razloga, vplivali nanj s prehrano, telesno dejavnostjo ali sprostitvijo, pojdite k diabetologu prej kot ste naročeni, da vam da večerni inzulin.

Sporočite, kaj ste naredili.

Lepo se imejte in se veselite prihoda novega družinskega člana.

Karmen Janša

Pozdravljeni najlepsa hvala za odgovor in nasvete…

Trenutno imam se samo vecerjo, povecerka mi se niso priporocali… Za vecerjo sem zdaj jedla vedno nekaj drugega da bi ugotovila kaj mi najbol zvisa sladkor ampak bilo kaj pojem je sladkor zjutraj visok…:( khm zjutraj sem zaskrblena samo to koliko mi bo aparat pokazal sladkorja in me je ze v naprej starh…:( telesno aktivna sem skozi celi dan ker imam doma 13 mesecnika ki je ravno zacel hodit in sma skoz v pogonu, ker nima obstanka…;) sem mela v torek uz in mali ima okoli 1800g kar je ravno prav za za 32 tednov koliko sem noseca… Sicer sem tudi gin omenla moj zvisan sladkor na tesce ampak ni rekla nic…

Aja ponoci imam krce po magnezijevih sumecih tabletah visok sladkor, kaj mi priporocate da pijem namesto sumecih tablet? Donat mi ne pomaga…:(

Hvala za odgovore

Pozdravljeni,

obstajajo tudi Mg tbl brez dodanega sladkorja in škroba.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Pozdravljeni….

Hvala za odgovor…

Po vasem nasvetu si sladkor merim bol zgodaj zjutraj in ga imam pod 5.3 tako da bom k diabetologu sla kar takrat ko sem narocena.
Drugace se drzim diete in imam sladkor vedno pod dovoljeno mejo….

Hvala in lep dan

Pozdravljeni,

V 26 tednu nosečnosti so mi ugotovili povišan krvni sladkor (5.0; 8.5; 9.4). Sedaj sem v 30 tednu nosečnosti dobila merilnik sladkorja in ga moram meriti 3x na dan po glavnih obrokih. Jem precej zelenjave in se tudi trudim, da čim večkrat jem ribe (saj mesa ne jem). Jem samo polnovredne OH in se zelo izogibam izdelkom iz bele moke, tudi kruh jem samo pirin s semeni. Moje večerje so glede na dieto, ki so mi jo predpisali, precej podobne kosilom in so zame precej težke, vendar se trudim da jih vseeno pojem. Jem vsaj 6x na dan (včasih tudi večkrat, večinoma kakšno sadje, ali paradižnik, ker sem med priporočenimi obroki lačna). Drugače količine hrane ne tehtam. Ketoni so negativni. Moj krvni sladkor pa se je v teh petih dneh merjenja precej spreminjal.

Jutranje vrednosti so načeloma nizke in sicer 5.9; 6.8; 5.9; 5.5; 5.7 in za zajtrk povečini jem navadni jogurt 1,3, kamor dodam malce agavinega sirupa, lešnike/madlje, cimet in pa navadne pirine/ajdove kosmiče.

Za kosilo so vrednosti 6.4; 5.7; 7.5; 6.2; 6.0, se trudim da pojem čim več sveže zelenjave in čim manj OH.

Vrednosti po večerji pa so naslednje 5.8; 5.7; 6.7; 6.6; 6.8. Danes sem za večerjo namesto običajnih “težkih” obrokov pojedla skuto, češnje, cimet, malo agavinega sirupa, sezam in pa malo ajdovih kosmičev in je vrednost takoj presegla mejo 6.6.

Na dan ko sem imela za kosilo 7.5 in za večerjo 6.7 sem bila precej slabotna in sem tudi za nekaj trenutkov izgubila zavest (vendar to v dopoldanskih urah). Je možno, da se vrednost sladkorja zaradi tega kaj povišala, ali je kriva prehrana in zelo malo gibanja tisti dan (večinoma sem samo počivala)?

Zanima me tudi, ali bi me moralo skrbeti, saj imam v treh dneh (od petih) eno vrednost povišano? Se namreč zelo bojim, da bi dobila inzulin (imam zelo veliko fobijo na igle in tudi sedaj meritve sladkorja opravi moj mož, saj si sama enostavno ne zmorem zbosti prsta).

Ta teden sem imela tudi pregled pri G in smo naredili 3D ultrazvok, ki je pokazal, da se otroček razvija povsem normalno in da je tudi njegova velikost povsem normalna. Teža se mi v zadnjem mesecu ni nič spremenila, sem se pa do sedaj zredila za 8 kg (drugače nimam težav s težo in sem pred nosečnostjo imela 50 kg (velikost 157 cm), je pa res, da sem se pred ugotovitvijo NSB prehranjevala precej nezdravo in pojedla zelo veliko sladkarij).

Sem že precej iskala tudi meje oz. pogoje, ko ti diabetolog predpiše inzulin, vendar jih nisem našla. Bi mi jih lahko prosim zaupali vi?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vas prisrčno pozdravljam.

Lep pozdav tudi jaz imam eno vprasanje. Tudi sama imam povisan sladkor v nosecnost in si ga uravnavam z insulinom plus dijeto. Trenutno semv 20 tednu nosecnosti in sem si mogla doze insulina kr povisat saj sem ga na tesce imela pravec. Zanima pa me ali mi lahko tudi osebni zdravnik napise recept za insulin ali ne?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close