Nosečnost, popoldanski s.p.
Pozdravljeni!
Prosila bi za pomoč, če katera ve… S fantom načrtujeva nosečnost (noseča še nisem) in sem trenutno brez službe. Lani sem bila zaposlena za določen čas (1 leto + 3 mesece denarnega nadomestila), tako da sem si izračunala, da bi dobila cca 400 evrov porodniške v primeru, da zanosim v roku 2 let. Ker pa mi gre na živce, da sem brez službe in denarja, razmišljava, da bi moj odprl popoldanski s.p. in me zaposlil preko njega. O popoldnaskem s.p.ju sem si malo brala, vendar ne poznam dovolj, kako bi to šlo v primeru porodniške, bi mi sploh pripadala, približno koliko bi je imela (ne vem kakih astronomskih zaslužkov verjetno ne bi ustvarjala s tem s.p.jem) oz. če se mi to sploh splača? Ima mogoče katera podobno izkušnjo? Hvala za odgovore!!
Upoštevat moraš, da bo do poroda kar nekaj časa – lahko tudi eno leto – nekaj stroškov s tvojimi prispevki, po drugi strani boš pa po koncu porodniške lahko še dve leti zaposlena za polovični delovni čas in bo mož plačeval samo polovične prispevke, ostalo časti država.
Pri samem nadomestilu pa mislim, da se ne bo veliko poznalo, razen če ne bo plačeval višjih prispevkov (kar pa potem spet pomeni toliko višje stroške do poroda – si je treba malček izračunat, ali se to sploh splača).
Zaposlitev prek popoldanskega s.p. sama po sebi ne prinese bistveno višje porodniške, razen če se redno plačujejo višji prispevki dovolj dolgo (osnova je povprečje zavarovalnih osnov). To pa pomeni dodatne stroške pred porodom, zato se splača vse dobro preračunati. Popoldanski s.p. ima sicer relativno nizke pavšalne prispevke in jasna pravila, a za porodniško čudežev ni. Dober povzetek stroškov in omejitev je lepo razložen tukaj: https://kalko.si/popoldanski-s-p-normiranec-2025-koliko-lahko-zasluzite-kaksni-so-prispevki-in-stroski/
Vsekakor priporočam konkreten izračun za vajino situacijo (trajanje, osnova, prispevki), preden se odločita.