nosecnost po stiridesetem
Hvala!
zanima me veliko stvari, tudi izkusnje mamic po stiridesetem bi rada prebrala. Vem da je tveganje, da se rodi prizadet otrok, vecje, tolazi me to, da je najmlajsi (5-letnik) rojen zdrav in da sem jaz zdrava in dokaj “dobro ohranjena” (to pravijo drugi). Skrbi pa naju se nekaj: moz se je ukvarjal precej z rentgenom. Obstaja moznost, da ima genetski material okvarjen? So okvare trajne? Preiskave pa so zelo drage, kot vem.
O sevanju sem že kar nekajkrat pisala.Tveganje, da bi poklicno absorbirana doza žarčenja povzročila prirojene napakem pri potomcih, ni večje, kot je to tveganje na splošno.Poznano pa je dejstvo, da je pri starejših moških na splošno višje tveganje kot je pri mladih, da bi prišlo do naključne genske mutacije v spolnih celicah. Pogostost naključnega nastanka kromosomskih napak ( kot je to npr. Downov sindrom) pri starejših moških v nasprotju z mišljenjenm v preteklosti ni bistveno večja kot pri mladih, pri potomcih starejših moških pa je opažena malo večja pogostost bolezenskih stanj, ki jih povzročaj genske spremembe. Z nobeno preiskavo ne moremo tega ugotoviti pred nosečnostjo. V nosečnosti pa so mnoge preiskave namenjene potrditvi, da se plod normalno razvija. Problem odkrivanja ni v ceni preiskav, ampak v stopnji današnjega poznavanja in možnosti diagnosticiranja človeškega genoma.