Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosecnost po operaciji maternice

Nosecnost po operaciji maternice

Pozdravljeni!

Maja lani sem bila operirana na maternici zaradi adenomioma, velikosti 2.5×3 cm v predelu lig. ovarii proprium, ki je bil odstranjen. Po operaciji so se tezave (bolecine) zmanjsale, popolnoma izginile pa niso nikoli. Ginekolog mi je zaradi adenomioze predlagal cimprejsnjo nosecnost. Sedaj je bil hitri test na nosecnost pozitiven (5tednov od zadnje menstruacije) in me skrbi, da ni to prezgodaj po operaciji (9 mesecev) in ce je maternica po operaciji sposobna donositi zdrav plod.

Prav lepa hvala za vas cas, L.

Draga Laura,

Adenomioza je zoprna “bolezen”, ki jo težko zdravimo, je pa redka (oziroma skoraj nemogoča) pri ženskah brez predhodnih nosečnosti oziroma porodov (o svoji ginekološko-porodniški preteklosti niste ničesar napisali). Nobena terapija razen “odstranitve maternice” se ni izkazala za učinkovito pri preprečevanju bolečin, do neke mere še neprekinjeno jemanje hormonske kontracepcije, diagnozo pa je brez operacije nemogoče postaviti. (ali imate že kakšno informacijo o histološkem izvidu domnevnega adenomioma, ki so vam ga odstranili?) Običajno bolečine v nosečnosti začasno minejo, ker hormoni v nosečnosti blokirajo ciklične spremembe v sluznici maternice, ki je vkleščena med mišična vlakna maternice. Če se je nosečnost dobro ugnezdila je verjetnost splava le malo večja pri razširjeni adenomiozi kot pri sicer zdravi nosečnici, 9 mesecev od posega pa je popolnoma dovolj za zanositev.

Najlepse se zahvaljujem za odgovor! Na op. zapisniku pise “odstranjen miom z votlinico-adenomiom”, histoloska diagnoza pa je bila “adenomioticno zarisce-adenomioza”. Operirana sem bila v Sl. Gradcu. Stara sem 27 let in sedaj je to moja prva(!) nosecnost! Lep pozdrav, L.

New Report

Close