Nosečnost po konizaciji
Draga Andreja,
imela sem dve izvenmaternični nosečnosti, dva spontana splava in nazadnje še konizacijo. Čez pol leta sem zanosila po naravni poti brez vsakih problemov in tako je potekala tudi nosečnost. Torej skrbi so odveč, počakaj na izvide in če bodo BP kar veselo na delo!
Lep dan in čimbolj okrogel trebušček,
Jakica
Živjo Lena,
zakaj bi te gledale postrani saj tudi jaz nisem imela pojma, dokler mi je niso delali, ha, ha. Torej čisto laično, kot mi je razložil zdravnik: Izvid brisa (PAP) sem imela pri kontroli dvakrat III. in nazadnje celo IV. Normalen je mislim da I. To pomeni sum na spremenjene celice na ženskih organih (lahko tudi rakaste, vendar v redkih primerih). Preventivno so mi najprej postrgali tkivo pred vhodom v maternični vrat (to naredijo ambulantno, nič ne boli in si 5 min. gotov) in ga dali na kontrolo. Ker je bilo s tem tkivom vse vredu, bris pa je bil še vedno slab, so mi spet preventivno naredili lasersko konizacijo, kar pa pomeni pod delno narkozo z laserjem odstraniti delček materničnega vratu in ga spet poslati na histologijo v kontrolo. (Tudi to je zelo rutinska zadeva in čez nekaj ur te že spustijo domov, potem pa dva dni počivaš). Tam so sicer ugotovili, da so celice res malenkost spremenjene, vendar niso rakaste in tudi se nič ne razvija v tej smeri, tako da je bilo vse BP. Menda delajo danes konizacijo že vsaki tretji mladi ženski. Tako je bilo pri meni, če pa se jo dela še s kakšnim drugim namenom pa ne vem. Upam, da nisem preveč zakomplicirala ali kaj narobe povedala.
LP Jakica
Tudi jaz sem drugič zanosila po opravljeni konizaciji. V nosečnosti sem bila v bolniškem staležu zaradi cerklaže. V nosečnosti po konizaciji cerklaže sicer ne delajo rutinsko; jaz sem imela poleg konizacije še en dejavnik za prezgodnji porod.
Po moje bi bilo v nosečnosti kljub temu modro opraviti merjenje dolžine materničnega vratu in oceno tveganja za prezgodnji. porod. To opravlja dr. Pušenjak v Ljubljanski porodnišnici.
Lep pozdrav in srečno, Vesna.
Povzročitelj sprememb na materničnem vratu je virus. Prenaša se spolno in ga pri spolno neaktivnih ženskah ne najdemo (npr. nune – njim nipotrebno hoditi na ginekološke preglede in odvzeme brisov), zato tudi tovrstnih sprememb ne. Bolj so ogrožene nekatere skupine žensk: tiste, ki so začele zgodaj s spolnimi odnosi(18 let in manj), tiste, ki pogosto menjajo partnerja, ženske ki imajo slab socialni status,..
Lep pozdrav, Aja.
No, z Ajo se najbolj ne strinjam. Vzrok za spremenjene celice materničnega vratu je lahko tudi dolgotrajno vnetje!!
Tudi jaz poznam za ‘nabor’ kolegic, ki imajo ginekološke težave. Pa kam to pelje. V prihodnosti bo že zelo težko roditi, izhajam iz tega, ker ima večina nas rodila tako ali drugače poškodovana.
Sigurno pa je eden izmed glavnih dejavnikov tudi ‘psihološkega izvora’. Prej ali slej pride človek to tega spoznanja.
Še eno OV: jaz sem velikokrat prebirala področje: ginekologija in porodništvo. Pa sedaj to področje ni več aktualno. Mislim, da bi bilo potrebno posredovati kak mejl na uredništvo, da naj nam ponovno dodelijo ginekologa, ki bo na utečen način posredoval odgovore.
Se strinjate?
Hvala za odgovore. LP; Sonja