Nosečnost po IVF (OBMP)
@malin no saj jst sem imela ravno tako visjo stopnjo perineje ampak po dodatnih pregledih in kr trzav ni lahko brez CR razen ce bi prislo do komplikacij etc. Vidim da je kar pogosto 🙂 nisem pa imela nic ostalega kar nastevas, tako da v tvojem primeru mogoce res bolj varno??
@pika9 super samo da vse ok 🙂 oh jst ne bi zdrzala do rojstva glede spola sem bila ze neucakana, pri nas enako vse bp in kot mora biti, je pa se ena puncka ?
Hej punce, ponovno se vam malo javim. Včeraj sem imela morfologijo. Vse je vredu. Po velikosti ni odstopanj, otrok je bil živahen, sprva obrnjen z obrazom proti moji hrbtenici, kasneje smo ga uspeli prepričati, da se je obrnil in pokazal še obrazek, da smo ga videli s 3D UZ. Naslednji pregled imam čez 1 mesec. So mi rekli, da zaenkrat ni potrebe po APN ambulanti kljub moji sladkorni bolezni, ker imam vse optimalno urejeno in nosečnost čisto normalno poteka. Sladkor in krvni tlak sta oba nizka, do zdaj sem se zredila le 3-4kg, hemoglobin imam 129, počutje je pa tudi super. A se bo katera od vas šla cepit proti oslovskemu kašlju. @Mimi vem da je šla. Mimi kam si ti šla? Vem, da na NIJZ, me pa zanima kam? Pri moji ginekologinji nimajo cepiva.
@jagoda lepo da ne moras v apn.ceprav rud to ima svoju prednost.namesto videt enkrat na mesec bebija,ga pac vidis dvakrat.?
Nisem sla na nijz,niti blizu ne.sam probala vprasat pri moji osebni zdravnici v zdravstveenem.in oni tam cepiju ker su tud pedijatricne ambilante tam ki to cepivo moraju imet.
Punce eno vprasanje…glede na to da bom od cetrtka naprej imela svetega casa in si moram najt kaj za delat,sam na porodniski dva meseca..a je katera delala sama tu storkljo in pentlje za vhod in avte?kje ste materijale dobile a da niste zapravile toliko kot vse kupit?
Bom imela cas,tako da bi rada nardila nekaj bolj orginalnega kot tisto ki se da dobit na spletu
A ja @jagoda pripravi se.enih dva tri dni boli roka za znorit.kot bi gorelo znotraj..daj full vreck v zamrzovalnik in hladi roko vec kaj se da.
Danes pa sem sla zaskrbljena s pregleda…ocena rasti bi lahko bila boljsa.v 31+1tednu tamala ima 1500 gramov,pa plodovnice niti nima v izobilju.je rekla da za zdaj prati tu neku svojo krivuljo rasti se naprej in to da je pomembno.ampak vseeno zamuja..po uz je 29+3dni..je na spodnji meji a glede na to da je moz visok in mocen,bi morala imet vsaj kaksen gram vec.
@Mimimi541 eni otroci so pač manjši. Jaz imam 3 prijateljice, ki so v letošnjem letu sicer rodile in vse so imele manjše otroke. So vse hodile v APN v Ljubljani, kamor so jih usmerili zaradi zastoja v rasti. Tam so jih spremljali na 14 dni, pa 2-3 tedne prej so rodile. Vse tri so rodile punčke, ob rojstvu težke 2500 do 2700g. Če si ti manjša in drobna, je to povsem pričakovano. Ne glede na to, kakšen je partner. Ena izmed njih je zdaj rodila 2 otroka in je v obeh nosečnostih bilo enako, pač manjši otrok. Pa je njen partner visok. Njej so zadnje tedne svetovali bolniško, veliko ležanja na boku in naj poveča v prehrani beljakovine. Vse bo vredu izteklo, boš videla. ? Samo zdaj se res posveti sama sebi in veliko počivaj.
@jagoda pa ti si najdla kam it za oslovski kaselj?
@Mimimi541 beljakovine lahko ješ, pri OH moraš bolj paziti. Beljakovine so v mlečnih izdelkih (grški jogurt, skyr), v jajcih, mesu, stročnicah. Beljakovin več dodaj v svojo prehrano, te ti ne bodo dvigovale sladkorja. Kar se cepljenja tiče, bom poklicala na NIJZ v LJ. Moj ginekolog je privat, osebni zdravnik pa dela v študentskem ZD, tam pa nimajo otroških ambulant. Se bom pozanimala. Trenutno sem 21.teden in imam še čas. Cepijo po dopolnjenem 24.tednu.
@Mimimi541 jaz sem imela tudi v prvi nosečnosti zastoj v rasti, otroček je sicer skos rastel, ampak v svoji krivulji. Jaz se takrat nisem preveč sekirala, ker sem tudi jaz manjša. Sin je imel potem ob rojstvu 2.400g, zdrav. Še danes ni velikan in verjetno nikoli ne bo velik, je pa znotraj meje za svojo starost. Pa suhec, čeprav veliko poje ? hodila sem v apn, potem so mi sprožili porod malo prej… v tej nosečnosti zaradi tega jemljem aspirin, zaenkrat je primerne velikosti. Bomo videli čez nekaj tednov, če se bo ponovila zgodba iz prve nosečnosti.
@jagoda460, super, da je bilo vse vredu na morfologiji. Jaz se imam tudi namen cepiti proti oslovskemu kašlju – čez kakšne dva tedna pišem zdravnici ?
@jagoda,to sem tud mislila..sam sam jih pomesala te oh in beljakovine.??????
Nic cudnega..vse naenkrat 3,4 razlicne ambulante,vsak po svoje nasveti.nic cudnega da na koncu pomesas..sreca pa samo besedo,ne pri hrani.
Se eno vprasanje…upam da tukaj nobeni ni rabilo,ampak…
Shranjevanje maticnih celic,drago kot hudic,tehtnica med JA in NE ne prevaga nikamor…a pozna nekdo katero ki je to pol dejansko iskoristila za kaksno bolezen pri otroku?
Tasca,pa potem tast su oba prebolela hude bolezni kje su imeli mogoce se kaksno uro zivljenja dobesedno(ko su prisli na urgence).zdaj se pa veselijo prvoj vnuki.iz prve roke vem koliko je medicina v slo sla naprej,in da vsak dan gre eno stopnico naprej v temu da mi se zdi brez smisla dajat se v to ce,bog ne daj,ze zdaj bi vedli in se zdaj vejo kako pomagat tud brez tega.
@malin, kako si in kako je bilo na morfologiji?
@Pika9 kar v redu, ampak stanju primerno, hvala ? pa ti?
Na morfologiji je bilo vse ok, nobenih posebnosti. Pri gin. sem dobila napotnico za OGTT test, blah, ne da se mi hodit ? Gre se katera?
Naslednjic se bom cepila se za oslovski kaselj. Ocitno to sedaj delajo kar v Leoniscu, ko imas redni pregled, ker sem prejsnjo nosecnost hodila na NIJZ.
@jagoda vse super zaenkrat.mala raste po svoji krivulji,v pon je imela 1633 grama,se pravi danes kaksen gramek vec.tako kot je rekla zdravnica,majhna ampak zelo zivahna..kaj je res!!!?
Pa se plodovnica se vrnila nazaj na kolicino katera mora bit.
Pocasi si nabiram stvari za porodnisnico.v sredo bom dobila tud napotnico od osebne.tokrat bo nekako ok zdaj pa gre zares..?
Katere vloske ste vi imele?jaz se spomnim iz bolnisnice ko sem imela histero/laparo/splav tistih tosaminih ko ih dajo oni.ampak ze tokrat nisu hoteli bit na mestu ceprav sem vprasala za mrezaste hlacke.pa se ta mrezica in vata ki je zapinjala brez kaksnega siva dol.kako bo komaj s sivmi?
@Mimimi541 super, vse bo vredu. Pač manjša punčka. Saj do poroda bo še zrastla in pridobila na teži. ? Glede teh poporodnih vložkov tudi jaz nimam izkušenj, ker bo to zame prvi otrok. @Malin jaz sem bom OGGT-ju izognila, ker sem že zdaj na inzulinu. Kar se cepljenja tiče, pa res zdaj cepijo kar v Leonišču, za vse tiste nosečnice, ki imajo svojega ginekologa v Leonišču. To je v bistvu najbolj enostavno. Jaz še raziskujem, kam sploh lahko gre. Moja ginekologinja mi je rekla, naj grem na NIJZ Maribor, da oni tja napotujejo. Kolegica, ki je iz Grosuplja, je klicala na NIJZ v LJ in da so ji rekli, da oni ne cepijo, da naj gre v en cepilni center. V LJ je kot zgleda vse v razsulu. Na koncu bom res šla v MB. Saj v 25.tednu sem naročena na pregled na Ptuju in bom verjetno to združila z obiskom NIJZ v Mariboru. Po eni strani spodbujajo cepljenje proti oslovskemu kašlju, nikjer pa ne najdeš oz. dobiš jasne informacije, kje se sploh lahko cepiš.
@jagoda ne vem,ta vir 80 ki se dobi v porodnisnici se mi zdijo nekako neprijetni ce imas se sive.imaju tu mrezico zgoraj ki se lahko zatakne…bo…jaz si bom verjetno vzela tosamine to to ili nekaj podobnega iz dm ili mullerja ce slucajno ne bi slo s tistimi ki daju oni.
Pa od maticnih celic smo odustali.nima smisla,rajsi puncka dobi vso kri iz popkovnice kot da zaradi tega prekineju po minutki,dveh radi odvzema.zmeraj ostanejo mlecni zobki ce se odlocimo pozneje..
@Mimimi jaz se bom tokrat po porodu posluzila najverjetneje Frida Mom potrebscin za po porodu – hlacke, vlozki in drugo…se mi zdi res malo bolj na nivoju za udobnost in uporabo.
https://www.minime.si/blagovne-znamke/frida/frida-mom
Za maticne celice nimam izkusenj. Shranit jih je sicer dala moja prijateljica, ampak to je pa tudi to kar vem. Je ze 10 let od tega. Potem pa tezave, ce kaksna od teh firm propade in jih prestavljajo drugam… ah…ne vem, ce je to res vredno.
@jagoda a res, nisem vedela, da v LJ ni vec cepljenja na NIJZ.. potem pa se dobro, da je na Leoniscu. No, saj ce bi bilo treba v MB bi tudi sla.. ce sem ze cel postopek tam opravila? ja ti pa res ne rabis ogtt-ja ?
@jagoda,@malin to je dobra stran nsb od zacetka..ni treba spit tisti cukr in viset v laboratoriju!!!pa se kile ne nabiras ti,samo otrok dobija.do zdej,32+2 pridobila sam toliko koliko ima moja deklica.se pravi okrog 2,2 in pol kg vse skupaj.je pa res da po tolikem casu manka posten kos kruha,kroznik paste,pizza,kaksen sok pa sladica….se najbolj pa sadje…