Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Nosečnost po IVF (OBMP)

Nosečnost po IVF (OBMP)

Odgovor na objavo uporabnika
Hana41, 08.08.2022 ob 22:05

Super Mimi in lepo se imej.

Sreča, ti se pa čuvaj. Tudi kako sladko sadje ima veliko sladkorja. Je pa veliko nosečnic takole vsaj z dieto, če ne celo s spikanjem in preverjanjem čez dan, kako skačejo vrednosti.

jaz imam jutri kontrolo, če sta se cisti kaj zmanjšali. Že po 10ih dneh, tako da imam nizka pricakovanja

Bom se. Ja sem seveda brala ja za sadje kero vsebuje veliko sladkorja. Bom videla septembra ko bom imela prvi pregled kaj bojo rekli. .o vso sreco in sporoci kako je bilo na UZ

Cisti sta se zmanjšali za tretjino. Tudi ta ginekologinja me je potolažila, da naj ne skrbim, ker je vse ostalo b.p. Novo kontrolo imam čez 5 tednov, pa vmes se pri mojemu ginekologu, ki bo sicer na dopustu, mogoče pa nadomestna vseeno pogleda. UZ imajo v KR itak boljši kot v Porodnišnici Lj, saj moje laično oko tako misli 🙂

Ja saj do takrat bosta pa verjetno izginili, pri meni je ni bilo vec v 28. tednu. Zdej pa spet mirno naprej. ?

Oj punce, evo jaz sem imela danes nuhalno, sem 12tednov in 6dni. Bilo je vse okej in menda nizko tveganje. Ginekologinja pravi da misli da je puncka ❤️ Sem pa dala danes vseeno še kri za nifty tako da bom kmalu vedla za ziher kaj imamo ? ni pa otroček hotel preveč sodelovat, ampak vseeno je nakoncu lahko pogledala vse skupaj ? Mi je pa del pregleda morala vaginalno delat, je imela malo problemov z uz skoz trebuh, je imela katera podobno situacijo?

Kako ste kaj ve? Me zanima če imate v planu (oz. če ste že) opravit kak dodaten tečaj okoli poroda? Jaz si želim nekaj več kot le to šolo za starše ki nam pripada ker sem od dostih slišala da je vse skupaj zelo zastarelo in še vedno “učijo” da se rodi na hrbtu in to to. Si želim nekaj več ker vem da je veliko načinov kako rodit, kako si pomagat lajšat popadke, kako lahko tudi partner pomaga pri lajšanju bolečin in podobno. Sej vem da nakoncu nimaš dosti vpliva kako rodiš samo jaz sem rada pripravljena oz da vem kaj lahko in kaj ne, ker sem tako bolj sproščena, pa tudi da malo vem se zase postavit. Ima katere kakšne izkušnje oz. da ve kam bo šla? Jaz se še nisem preveč poglabljala v to kaj je na voljo, vem pa iz glave za veva akademija in moja babica..

Zakaj pa je imrla tezave z uz-jem pteko trebuha? Jaz tudi ze odstevam do nuhalne…

Drugace pa… Jst osebno ne vem, ce bi iz poroda “delala znanost” al kako se naj izrazim. Tudi ne razumem cisto zakaj se bi “mogla postavit zase”? ? Po moji izkusnji v porodni nardijo vse, da se pocutis kok tok udobno glede na situacijom.

Kajti, kolikor je zensk, toliko je porodnih zgodb. Moja sorodnica je bila na žogi, poskusila je tudi v vodi itd, na koncu pa rodila “klasicno”  na hrbtu?‍♀️ jaz izbire nisem imela, ker je bil mali v stiski in je bilo treba roditi takoj. Stresna izkusnja. Sva sla na tecaj, pa kup eni stvari si preko spleta ogledala itd…. Pa me ni nic pripravilo na to. Kajti, nihce ti ne pove, da je v bistvu obcutek tak, kot da moras it, po domace povedano, orenk kakat. Jst sem skoz govorila v porodni, da mam obcutek, da je bil klistir slab. O ne ne, ni bilo to to. In jaz sem skoz zadrzevala nazaj, ker sem mislila, da se bom podelala v porodni pred osebjem. Zveni zelo nazorno, ampak tocno tak obcutek je. Kok bi meni ta informacija prisla prav pred prvim porodom, joj joj prejoj…

Gina pri meni je imela ginekologinja tudi tezave z UZ preko trebuha in je probala vmes tudi vaginalno, ker se strucka ni zelela pravilno poravnat, da bi lahko pravilno izmerila nuhalno. Pa tudi to ni pomagalo, tako da sem mogla vmes tudi malo vstat, se obrnit itd., pa je potem ratalo. Ni pa to nic posebnega, pac si ginekolog proba olajsat stvar in mogoce pospesit pregled.

Jaz bolj razmisljam o negi novorojencka po dolgem in pocez, kaj rabim, cesa ne rabim, ….

Porod mi ne predstavlja necesa, na kar bi se morala posebej pripravljat. Anotherbaby, ko si ravno omenila klistir, a to sploh se delajo? Vsaki porodnici? Na internetu sem zasledila raznorazne informacije, tudi to da tega ne delajo vec. Zdaj pa ne vem… sicer je verjetno pametno klistir sprejet ce ti ga ponudijo??

Nevem, najbrž je zelo odvisno kje rodiš, ker recimo 4 moje prijateljice so imele zelooooo slabo izkušnjo (3 prvorodke, 1 rodila drugič).. Od nesramnega osebja, ki so zabili nazaj kako pikro na preprosto vprašanje, do tega, da kr delajo nekaj in nič ne povejo, recimo vaginalni pregled, je marsikateri neprijeten, najbrž še bolj če ti ne zagotovijo nobene intime in ti niti ne povejo kaj bodo delali, potem da recimo v nekaterih bolnicah imajo stalno prakso da te prerežejo (preventivno) jn če sam nič ne veš, potem vse delaš kot rečejo, pa mogoče ne veš da lhko to odkloniš in pač rečeš da ne želiš da te prerežejo.. Eno so recimo polegli na posteljo in ji dali gor ctg in so jo pustili ful dolgo brez da bi kdo prisu pogledat jo, je rekla da je blo ful hudo ker ni mogla bit primeru med popadki in pol so prišli pogledat in vmes je pulz otroka mislim da se povišal, najbrž ker ni mogla bit primeru med popadki in ne glede na to da je bil takrat že pulz čist normaln so jo popokal in urgentni carski rez.. je rekla da se je počutla kot krava, da so tako grdo delal z njo…

Tako da ja, poznam kr nekaj takih zgodb in mislim da če rodiš normalno brez komplikacij je vse ok najbrž povsod, takoj ko pa kaj ne gre tako kot bi moglo pa se potem pokaže da je dobro da kej veš pa se postaviš zase, torej v smislu – ne me prerezat – želim predihavat popadke na žogi/pod tušom, ne pa postelji –  in tako dalje, ker na žalost niso vse porodnišnice tako prijazne nosečnicam, ampak si bolj neka številka pa da gre hitro čez, ne pa da bi se ti kdo dejansko posvetil…

In zato si želim kaj več vedet in bom šla na tečaj, da lahko tudi partnerja v to vključim da bo znal “sodelovat” pri porodu. ker jaz ko bom v tistem transu bom najbrž pozabl dohat pravilno in je super da me on spomne kako, pa da mi pomaga z kakim prijemim, pa z obkladkim itd.. Pa da mam nek porodni načrt, ki mi odgovarja. Sej tko kot sem rekla, itak nimaš pol dosti vpliva kako se porod odvija, ampak se mi zdi da je ful pomembno da nisi v krču in paniki, ker potem pa je res več možnosti da se ne odpiraš kok je treba in ostale komplikacije, v krču pa lahko hitro pristaneš če ti ni ugodno okolje in ljudje okoli tebe. Tako da ja, men bo tudi ful pomembno katero porodnišnico bom izbrala.

Sem pa poslušala zadnjič eno kratko brezplačno predavanje z naslovom “roditi lepo, ne samo (po)trpeti” in mi je tudi to malo spremenilo mišljenje in pogled na vse skupaj in sem bolj začela razmišljat o tem, da več bom vedela kaj lahko manj bom v krču ko bo tako daleč.

Bomo vidli, sem pa nasploh oseba ki ma rada vse splanirano, da sm vedno pripravljena na vse možne scenarije in tukaj ni kaj drugače ? Bi si ful želela biti bolj na izi in btk pa kaj bo bo, ampak žal nisem ?

Jaz sem rodila v novrm mestu. Ni bil klasicen lep porod, sama izkusnja pa mi je bila tko stresna, da je bila ravno porod vzrok zakaj sva nekolko odlasala z drugim dojenckom. Izkusnja mi je bila stresna ne zaradi osebja (ki me je lepo obravnavalo, vse kar si zgoraj nastela je meni neznanka – tak odnos). Izkusnja. Mi je bila stresna, ker sem sele potem dojela, da…. Bi skoraj ostala praznega narocja zaradi cisto fizioloskega zapleta. O podrobnostih ne bi. V bistvu, brez osebja… Si sploh ne predstavljam porod v domacem okolju…

Mene so prerezali, ja, so me. Ali so me vprasali? Iskreno ti povem, da se ne spomnim?‍♀️ meni je to pred porodom zvenelo ful grozno in neprijetno in vse. Ampak raje en lep res kot raztrganine. Porodni nacrt imas lahko, seveda. Pomoje ga sicer lahko zelo redke izpolnijo. Naj ti ne bo to vir frustracij.

Na sploh… Se mi zdi, da pricakujes zlo negativno vse. Poglej se na pozitivni vidik, na lepe zgodbe, ki jih je tudi polno okoli nas. V nm imam jaz res dobro izkusnjo z osebjem. Sestra je brez tezav prisla k meni tudi ob 4ih zjutraj. 100x so prisle k meni ker kar ni in ni mogel zagrabit?‍♀️ nikoli se ni nihce jezil. Zdi se mi skoda, da razmisljas 10 negativnih korakov v naprej. Naj bodo pozitivneje obarvani. Ker… Saj je “samo” porod. Zenske to delamo ze tisocletja?

Hvala za odgovor in mi je žal da si imela takšno izkušnjo. Držim pesti zate da boš imela tokrat lep porod ?? Drugače pa jaz poznam tudi veliiiko lepih zgodb, že moja sestra ima dva lepa poroda za sabo in se tudi usredotočam na pozitivno vedno, ampak se mi ne zdi nič narobe če poznaš tudi drugo stran in če se pripraviš na nek način in ne živiš v neki zablodi da slabih izkušenj ni in da so vsi prijazni, če pa lahko mogoče to preprečiš. Je že res da to ženske delajo tisočletja, ampak sedaj imamo različne možnosti in nam ni treba več rojevati na poljih ali pa v samo eni možni bolnišnici, se mi zdi da je dobro da izkoristimo te možnosti oz. da v prvi vrsti vemo da jih sploh imamo..

Jaz glede odnosa poznam dosti slabih zgodb za porodnišnico Celje in tudi za MB so zelo deljena mnenja, za ostale ne vem. Se pa najbolj odločam trenutno med Trbovljami in Postojno za katere sem slišala veliko lepih zgodb in menda imajo res lep oseben pristop kar meni največ pomeni. Najbrž zato ker so to manjše porodnišnice in si lahko “privoščijo” se bolj vsaki posebaj posvetit. nisem se še tako poglablala kaj katera id teh ponuja ampak načeloma imajo to kar jaz iščem, torej prijazno osebje, lep odnos in odprtost do malo drugačnih želja.

Drugače pa res ni tako da bi se jaz na negativno osredotočala, ker veliko meditiram in se vedno osredotočam na pozitivno, tudi sedaj že izvajam meditacije za porod in to, kar mi pomaga da ne bo straha in da bom šla v izkušnjo pozitivno, pa karkoli me že čaka, če tudi težji porod, da bom čimhitreje potem tudi to predelala, da ne bo kasnejših travm. Tako da ja, se strinjam da vedno pozitivno treba razmišljat, ampak je fino tudi bit malo podučen o zadevi v katero greš, ker nikoli ne veš kdaj ti kaj pomaga.

Naj še omenim da sem po izobrazbi medicinka in sem delala tako v bolnišnici kot zdravstvenih domovih in lahko iz prve roke povem da odnos je nikakršen tako med (so)delavci, nadrejenimi in tudi do pacientov (sem delala na različnih oddelkih) in da sestre in zdravniki, sploh v večjih bolnicah bodo v večini primeru naredili to kar je njim lažje in hitrejše da si bodo sami olajšali delo in dali not čim manj energije in niti približno ne to kar je za pacienta najboljše, enako velja pri porodu. Na žalost je tako, zaradi ostalih pritiskov in nabitih oddelkov ter nezadovoljnih zaposlenih. So seveda svetle izjeme, tudi sama sem (upam) bila, se vedno trudila v dobrobit pacientov ampak potem si na nek način osovražen s strani sodelovcev, ker je njim pomembna kvanititeta ne kvaliteta, neka rutina in sploh ne individualn pristop in pomoč.. To je v največji meri razlog zakaj sem šla v čisto drug poklic.

Drugače pa vsaka presodi zase, mogoče kot prvorodka gledam drugače na zadeve, pa bom drugič bolj podobnega mnenja kot ti, ampak ja, več znanja ni še nobenemu škodilo, vsaka pa zase presodi kaj želi.. Držim pesti za vse nas, da bomo imele lep porod in prijetno izkušnjo ?

Js celo nosecnost nisem razmisljala o porodu, sploh se nisem obremenjevala, itak sem bila odlocena da grem rodit v Postojno (casovno imam isto do Lj ali Po) in da hocem rodit naravno, brez sredstev. No zdej sem 14 dni pred PDP in zgleda bom sla rodit v Lj zaradi dolocenih tezav. Zadnje tedne sem dosti spremljala porodne zgodbe punc, ki so v tem casu rojevale, pa nism za nobeno P slisala kej posebno slabega. Tudi Lj zelo pohvalijo spet, ceprav je bilo receno, da si tam samo stevilka. Veliko je odvisno tudi na koga naletis. Bomo videli, vazno da spravimo dete zdravo in varno ven.

Sem pa bila v Trbovljah 2x na operaciji na G oddelku, nazadnje lani marca (histero in laparo) in nimam pripomb, osebje, celostna obravnava, vse bp, zelo prijazni. ?

Jaz se se nisem dosti posvečala planom za porod, edino kar me na pilatesu vsake toliko inštruktorica opomni. Jaz sem blizu KR, raje bi šla sicer na Jesenice, ampak če se bo porod tako hitro odvijal kot pri prvemu, ne bo časa za Jesenice. Si pa želim epiduralno, pa spet-Če bom pravicasno v porodnišnici.

mandarina, ti si res blizu zdaj, en lahek in kratek porod ti želim, pa eno zdravo štručko ?

Hana41, 12.08.2022 ob 13:06

Jaz se se nisem dosti posvečala planom za porod, edino kar me na pilatesu vsake toliko inštruktorica opomni. Jaz sem blizu KR, raje bi šla sicer na Jesenice, ampak če se bo porod tako hitro odvijal kot pri prvemu, ne bo časa za Jesenice. Si pa želim epiduralno, pa spet-Če bom pravicasno v porodnišnici.

mandarina, ti si res blizu zdaj, en lahek in kratek porod ti želim, pa eno zdravo štručko ?

Zakaj raje Jesenice kot Kranj?

Uuffff mandarina zdaj se pa že res zelooo hitro bliža dan d ?Upam da bo vse okej in da bo šlo kot po maslu ???

@hana41 za Jesenice sem tudi slišala ogromno pohval, ampak če se hitro odvija je zadnje kar razmišljaš kam boš šla rodit, pač greš tja kjer je najbližje ?

Punce,no ce ne prej pol najzadnje torek grem nazaj h sosedom….zal se moram oprostit od srecki nosecki…??

Po dveh tednih postlje-kauca situacija se zal samo poslabsala…malcek je zicer od ponedeljka do danes zrastal za 2mm,ampak posteljica se se bolj zluscila…i niti utripa ni najdla…tako da su prognoze slabe…torek napotnica in v postojno….

@mandarina
in vse ostale,SRECNO VAM!!!!❤❤❤❤

Mimimi541, 12.08.2022 ob 14:15

Punce,no ce ne prej pol najzadnje torek grem nazaj h sosedom….zal se moram oprostit od srecki nosecki…??

Po dveh tednih postlje-kauca situacija se zal samo poslabsala…malcek je zicer od ponedeljka do danes zrastal za 2mm,ampak posteljica se se bolj zluscila…i niti utripa ni najdla…tako da su prognoze slabe…torek napotnica in v postojno….

@mandarina
in vse ostale,SRECNO VAM!!!!❤❤❤❤

Ojoj res mi je žal da se ti to dogaja ?  Še vseeno upam da bo šlo na bolje in da ni še vse izgubljeno, v nasprotnem primeru pa ti želim srečo v naslednjem postopku/prenosu in da bo naslednja nosečnost lepa in zdrava do konca ❤️

Ce bo tako kot su povedali,u tretjo gre rada….imam se pingvincka..pridno caka v lj.

Sam hotela vprasat ce katera ve…genetika?koliko se caka?kako to poteka?je samo v lj ali je tud v po?

@Mimimi, žal mi je 🙁

@Gina
, jaz bom tudi začela s pripravami na porod. Meni se zdi pomembno in smiselno. Trenutno sem v 16. tednu.. najbrž bom vzela predavanja od Moje babice, iščem pa tudi kak dober hypnobirthing program. Če poznaš kaj, se priporočam. 🙂

Se zavedam, da se potem lahko porod odvije čisto drugače od predvidenega, se mi zdi pa dobro, da sem pripravljena in mogoče zato bolj sproščena. 🙂

Gina – tudi jaz delam v zdravstvu, ampak zanimivo, jaz imam obratne izkusnje? vecina jih je/nas je takih, da naredimo vse v moci za paciente. Mozgamo kaj naredit, raziskujemo, klicemo okol… Imas pa seveda zmer posameznike, k so sramota za zdravstvo. Kakorkoli, zelim ti, da bo tole dobra izkusnja ti kjerkoli ze se bo odvil dogodek. Vazno, da bo strucka zdrava, ostalo se pozabi. Kljub dobri izkusnji z osebjem v porodnisnici in vsem sem jaz (pod vplivom hormonov) jokala, ko sem prisla domov. Srecna cist. Doma, mir….

Oh, mimi? v tretje gre rado, drzim pesti????

@Mimi, joj, res mi je zal 🙁 ne obupat, v tretje gre rado, pri meni je to drzalo?❤️

@mimi zelo, zelo mi je zal.. res sem se veselila s tabo. ?? Vzemi si cas, pa ko bos pripravljena, spet dalje. Karnse tice genetike – skoraj dvomim da jo delajo v Postojni, ker se nimajo svojega lab. Pomoje je za te stvari vse Lj.

Drugace pa hvala punce. ❤Javim ko nas IVFjevcek prijoka na svet, upam da se kmalu navelica. ?

New Report

Close