Nosečnost po 40. letu
Spoštovani! Stara sem 42 let in nimam resnejših težav z zdravjem. Tako je naneslo, da sem se poročila šele pred enim letom in zdaj sva si z možem zaželela otroka. Zanima me, s kakšnimi težavami se lahko pri teh letih (če mi bo seveda uspelo srečno zanositi) srečam v nosečnosti oz. kakšne nevarnosti prežijo na otroka, ki bo rasel v tako “stari” maternici? So porodi pri tej starosti načeloma bolj zapleteni? Kateri dodatni pregledi so zaradi moje starosti potrebni? Ali so številna rentgenska slikanja (zlom noge itd.) v preteklosti poškodovala dedni material? Otroka si sicer zelo želim, vendar pa me zaradi strahu obhajajo tudi močni dvomi. Lepo vas pozdravljam in s hvaležnostjo pričakujem vaš odgovor.
Draga andreja,
edina okvara dednaga materijala, ki je povezana s starostjo nosečnice in je hkrati pomembna za kvaliteto življenja otroka je trisomija kromosoma št. 21, torej Downov sindrom, ki ga po 37. letu na stroške ZZZS iščemo z odvzemom plodovnice v 16. tednu nosečnosti, lahko pa tudi že po 11. tednu z biopsijo horionskih resic.
Če ste sicer zdravi, ne kadite in nimate kroničnih obolenj na ožilju, na ledvicah, jetrih ali drugih organskih sistemih in nimate prevelike telesne teže, imate povsem izenačene možnosti za donositev (če že enkrat zanosite) kot mlajše, pod pogojem seveda, da nosite kromosomsko zdrav plod.
Porod sam je lahko nekoliko “daljši” kar pa ni nujno in tudi pri porodu včasih lahko pride do več poškodb mehkih tkiv. Pri starejših prvesnicah se tudi pogosteje zgodi, da je potrebno porod dokončati s carskim rezom. Vse to pa naj vas ne obremenjuje preveč, saj ni nujno, da od naštetega sploh za vas kaj pride v poštev.
Pozdravljeni g. Andreja,
zelo prijetni občutki so me prevevali ob vašem pismu. Tudi moja mama je mene rodila, ko je bila stara 41 let in to pred 34. leti in še doma me je rodila. Pa je bilo vse O.K.
Želim, da vam bi uspelo in da bi z možem dočakala rojstvo otroka, ki vama bo polepšal vajine dni. Kar korajžno z optimističnimi mislimi, da bo vse v redu.
In še nekaj,otroci imajo od starejših staršev mnogo več kot od mlajših.
Vse lepo.