Najdi forum

Nosecnost po 40

Pozdravljeni, stara sem 43 let, rodila sem 2022 in 2024, obakrat po IVF, obakrat vse bp. Oba otroka sta rezultat prvega postopka – zamrznjena zarodka iz leta 2020. Imam se dva zamrznjena zarodka in si zelim se enega otroka. Ker me je malce strah zaradi let, saj berem kar precej grozno statistiko, me zanimajo razlogi za tako visok procent splavov oz. mrtvorojenih otrok pri taksni starosti zenske. So razlogi na strani zarodka (npr. razne anomalije) ali zenske (telo zaradi starosti ne zmore vec nosecnosti)? Se pred kratkim nisem poznala teh podatkov in sem bila prepricana v nov poskus, sedaj pa …. Hvala za vase mnenje!

Odgovor na objavo uporabnika
MalaBetka, 15.12.2025 ob 02:20

Pozdravljeni, stara sem 43 let, rodila sem 2022 in 2024, obakrat po IVF, obakrat vse bp. Oba otroka sta rezultat prvega postopka – zamrznjena zarodka iz leta 2020. Imam se dva zamrznjena zarodka in si zelim se enega otroka. Ker me je malce strah zaradi let, saj berem kar precej grozno statistiko, me zanimajo razlogi za tako visok procent splavov oz. mrtvorojenih otrok pri taksni starosti zenske. So razlogi na strani zarodka (npr. razne anomalije) ali zenske (telo zaradi starosti ne zmore vec nosecnosti)? Se pred kratkim nisem poznala teh podatkov in sem bila prepricana v nov poskus, sedaj pa …. Hvala za vase mnenje!

Pozdravljeni, največja težava pri ženskah, ki so stare 43 let je, da imajo številne  jajčne celice že degenerativne in kromosomske spremembe ter se zato pogosteje ne oplodijo ali pa prihaja do spontanih splavov zaradi sprememb v jajčnih celicah. Do zapletov v nosečnosti pa prihaja pogosteje tudi zaradi kroničnih bolezni, ki so pri 43 letih pogostejše kot pri mlajših ženskah. To najbolj velja za prvič noseče v teh letih.

Če imate zamrznjene zarodke, potem je za zaplete s strani jajčnih celic manjša verjetnost, saj šteje starost ženske ob odvzemu jajčnih celic.

Pred kratkim 2x rodili. Če sta obe nosečnosti potekali brez težjih zapletov in če ste zdravi, potem je velika verjetnost, da bo tudi nova nosečnost, če boste zanosili, potekala brez težav.

Pogumno in srečno naprej! N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Pozdravljeni,

razmišljam o drugi nosečnosti pa imam velik strah zaradi starosti, da bi bilo kaj narobe. Imam že 2 leti staro punčko, torej rodila 2023. Letos bom stara 37, mož 40. Je glede najine starosti lahko večja skrb, da bi bilo lahko kaj narobe s plodom? Pred rojstvom punčke sem imela tudi zadržani splav in se nato kar dolgo časa trudila, da je uspela zanositev.

Hvala.

Lep dan vam želim,

Mira

Odgovor na objavo uporabnika
mira385, 07.01.2026 ob 08:24

Pozdravljeni,

razmišljam o drugi nosečnosti pa imam velik strah zaradi starosti, da bi bilo kaj narobe. Imam že 2 leti staro punčko, torej rodila 2023. Letos bom stara 37, mož 40. Je glede najine starosti lahko večja skrb, da bi bilo lahko kaj narobe s plodom? Pred rojstvom punčke sem imela tudi zadržani splav in se nato kar dolgo časa trudila, da je uspela zanositev.

Hvala.

Lep dan vam želim,

Mira

V vajini starosti (37 in 40 let) imata zelo veliko možnosti, da imate zdravega otroka (in ne samo enega, lahko čez par let še kakšnega).

Res je, da s starostjo narašča tveganje tako za spontani splav kot za nekatere kromosomske nepravilnosti, a ta tveganja niso tako velika, da bi vam nosečnost odsvetovali. In prepričana sem, da se boste  ob ustreznem vodenju nosečnosti in ob sodobnih diagnostičnih možnostih za odkrivanje nepravilnosti v razvoju ploda, tudi v nosečnosti počutili dobro in varno ter se bo vse srečno končalo…

srečno, lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close