Nosecnost in zdravila
Noseca sem 13 tednov. Noseca sem prvič . Stara 34 let. Do šestega tedna nosečnosti sem proti bolečinam jemala Tramal in ketonal ter asperine ca 2 na enkrat. Ca. v šestem tednu sem enkrat popila večjo količino žgane pijače, po kateri sem se ca en teden zelo slabo počutila. Po tem času tablet in alkohola nisem več uživala./ ugotovila sem nosečnost /
Ali zdravila in alkohol lahko postita posledice na plodu. Ali naj opravim zgodnjo amnicentezo. Naj omenim , da sem jemala kontracepcijske tablete še v času nosečnosti.
Hvala za odgovor
Draga Maja,
Če ste redno jemali kontracepcijske tablete je nosečnst res izjemno redka vendar niste napisali koliko časa in ali jih redno jemljete niti kako dolgo v nosečnosti ste jih jemali.
Torej…..vse kar ste našteli “lahko!!!” povzroči tudi teratogene učinke na plodu, seveda redko vendar ni izključeno. Amniocenteza pa žal ni način za ugotavljanje teh učinkov, ker z njo lahko le posumimo na morebitno nezaraslo živčno cev, če to nepravilnost iščemo in lahko ugotovimo kromosomsko zgradbo, ki pa zaradi zdravil in alkohola ne bo spremenjena. Spolovila se pri plodu razvijajo relativno pozno, tako da v 6.tednu kontracepcijske tablete zelo verjetno niso pustile nobenih posledic. Svetujem pa vam ultrazvočni pregled z “morfologijo ploda” do najkasneje dopolnjenega 14. tedna nosečnosti z meritvijo nuhalne svetline za izključitev največjih možnih nepravilnosti v razvoju ploda.