Najdi forum

nosečnost in zaposlitev

Pozdravljeni,
Zaposlena sem za določen čas v večjem podjetju. Sem v 12. tednu nosečnosti. Ko sem moje stanje povedala šefu, se je moja zaposlitev spremenila v pravi pekel. Prva beseda, ki mi jo je rekel je, kdaj bom dala odpoved. Odkar sem mu povedala, da sem noseča, me žali pred sodelavci, izvaja name pritiske, obtožuje za neuspehe podjetja (sodelavci se z njim absolutno ne strinjajo) ipd. Omenil mi je, da mi področje ki ga opravljam ne leži (čeprav je prej imel drugačno mnenje). Projekt, za katerega so me sprejeli kot pomoč v podjetje, v bistvu propada (ne po moji krivdi, saj sem v bistvu le neke vrste administratorka). Zanima me, ali me zakon kakorkoli ščiti. Menim, da bi rad s pritiski dosegel, da dam sama odpoved, saj mi je oni ne morejo dati, glede na to, da sem zanosila. Ali menite, da je vseeno bolje da dam odpoved, bom potem dobivala porodniško?
Hvala za nasvete.
Obupana

Spoštovana Tina!

Menim, da pod nobenim pogojem ne bi smela dati odpovedi, ker si potem lahko nakopljete težave (brezposelnost po lastni krivdi). Če ne zmorete pritiskov je bolje delati v smeri, da vas on odpusti.
Za informacije se pozanimajte na Uradu za žensko politiko, pri sindikatu ali pa pri inšpekciji za delo.
Redno zaposlitev za nedoločen čas je danes kar težko dobiti. V kolikor bi dali odpoved, pa ne bi se zaposlili drugje, se bi vam to poznalo tudi pri porodniškem nadomestilu. Potrpite, premislite, se pozanimajte in ga postavite pred zid. Ravnanje vašega delodajalca ni zakonito.

Lep pozdrav!

Pozdravljena,
Pred nekaj tedni ste mi že posredovala odgovor na moje težave glede nosečnosti in zaposlitve. Žal se situacija v službi ni spremenila, postala je, lahko rečem, še hujša. Šef me sploh ne pozdavlja več, opazila sem, da mi jemljejo delo, poleg vsega pa me še -pred ostalimi- obtožuje za stvari, ki so se dogajale pred mojim prihodom v podjetje. Primer: delo sem od predhodnice dobila nepredano. Slučajno sem opazila, da za en velik znesek ni bilo kupcu zaračunano, preverila sem to v računovodstvu in se o tem prepričala. Pisno sem ga o tem informirala in dopisala, da bom poskušala to sedaj sama rešiti, čeprav bi to morala storiti predhodnica (ki je povrhu vsega z menoj v pisarni, vendar ima čez zadolžitve). V glavnem, pred sodelavci me je nadrl, da to ni delo, da kako je lahko stvar ostala eno leto nezafakturirana ipd. Moji argumenti, da me takrat v podjetju še ni bilo, niso pomagali. V naslednjem stavku je izjavil, da se bova morala pošteno pogovorit o mojem delu. To je le ena konkretna cvetka. Po tem dogodku sem bila tako živčna, da sem bila na robu joka, trebuh me je pa začel pošteno špikati (sedaj sem v 16. tednu in se mi nosečnost že pošteno vidi). Zdaj pa vprašanje: ali lahko odidem kakorkoli na bolniško? Ali mi jo lahko predpiše splošni zdravnik ali ginekolog? Če se ne bom tega pekla rešila, bom znorela. Sem namreč že čisto na dnu, dvomim v svoje sposobnosti in samo še jočem. Strah me je za mojega otročička, da prenaša take strese. Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Bistveno je da se zavedaš, da te izsiljuje, ti delaj dobro kar delaš, bodi sigurna vase, prijazna in podporna do sodelavk in mirno vstrajaj pri argumentiranju svojega dela. Če ne boš več zmogla, prosi svojo ginekologinjo za bolniško, morda za 4 ure, ko boš manjkala bo moral opaziti, da si dobro delala. Iči tudi druge možnosti za delo honorarno, doma, itd, kajti ko boš prišla nazaj iz porodniške se bo verjetno zadeva nadaljevala, tud bodo bolniške itd., lahko boš spet vzela polovični delavnik zaradi otroka, če ti bo odgovarjalo. Poudarek je bodi sigurna vase, čuvaj sebe in dete, išči druge variante, podji na bolniko!

Hvala za nasvete. Žal, ali pa na srečo, v to podjetje po končani porodniški ne pridem več. To mi je bilo izrečeno s strani šefa pred dnevi. Da itak ko bom imela otroka ne bom morala ostajati dlje v službi, da itak ne bom morala iti na službena potovanja, da itak nisem dosegla kaj dosti (kar absolutno ni res, s čimer se strinjajo tudi drugi). Ponudil mi je drugo, nižje vrednoteno delo. Takih poniževanj pa ne mislim več prenašati. Tako da bom zdržala še teh nekaj mesecev, čeprav mi gre na bruhanje, ko grem zjutraj v službo od samega gnusa in odnosa firme do zaposlenih (nisem edini tak primer pritiska v firmi). Bom poskušala zdržati. Glavno je zdravje mojega otroka.
Lep pozdrav.

New Report

Close