nosečnost in zamenjava amalgamskih zalivk
Pozdravljeni,
lepo prosim za podatek ali razpolagate s kakšno študijo, morda izkušnjami ali je varno pred zanositvijo menjati amalgamske zalivke? Ali se amalgam, ki ga odstranijo in ga nekaj najbrž tudi pojemo, kopiči v telesu in predstavlja vzrok za kakšne težave v nosečnosti? Tu bi še omenila, da če je res potrebna zamenjava plombe najbrž ni nobenih pomislekov in bi se tudi jaz 100% odločila za zamenjavo. V mojem primeru pa bi pač rada zamenjala amalgamske plombe z belimi.
PS. FDA je pred kratkim objavila da so te zalivke strupene…?
Najlepša hvala za pomoč in lep dan vam želim.
Spoštovana diamant1,
menim, da vam moje mnenje o amalgamu pri vaši odločitvi ne bo čisto nič pomagalo….
Če menite, da so plombe strupene, potem jih zamenjajte čim prej, vsekakor je vse nenujne posege pametno opraviti pred nosečnostjo, predvsem v izogib neprijetnim zapletom in ev. rentgenskemu slikanju….
Glede amalgama pa je bilo res že veliko napisanega in še eno mnenje ne bo veliko spremenilo. V Evropi amalgam ni prepovedan.
Spoštovana,
upam, da ne mislite, da vam pišem samo zato, ker nimam kaj početi. Če ne bi rabila še enega mnenja, vam najbrž ne bi poslala mail-a.Na žalost nisem študirala stomatologije in moram pomoč poiskati tudi drugje. Zato vas še enkrat prosim za podatek o uradnih študijah in ne “rekla-kazala” o tem koliko časa pred nosečnostjo se lahko menja amalgamske plombe in ali amalgam, ki ga pri posegu nekaj pojemo, povzroča kakšne zaplete v nosečnosti. Kaj pa ste mislili s tem “predvsem v izogib neprijetnim zapletom”.
Najlepša hvala.
Spoštovana diamant1,
nikakor ne mislim, da pišete samo zato, ker nimate kaj za početi…
Če želite prebirati strokovne članke ali knjige, potem obiščite PubMed in vtipkajte amalgam. Izpisalo se vam bo na stotine člankov, ki so večinoma objavljeni le kot izvlečki (celoten tekst pa je plačljiv), nekateri pa so objavljeni tudi v celoti.
Glede “rekla-kazala” pa ne vem točno kaj mislite. Če se vam taki zdijo moji odgovori, potem nimam več kaj dodati.
Kot neprijetni zaplet pa sem imela v mislih ekponiranje zobne pulpe, ki lahko vodi do odstranitve živca. In v takem primeru potrebujemo za pravilno zdravljenje rentgenski posnetek, ki v nosečnosti zagotovo nni zaželjen, še posebej, če bi se temu lahko izognili.