Nosečnost in vitamini
Pozdravljeni,
že pol leta jemljem mešanico vitaminov One-A-Day in omega 3 maščobne kisline kot dodatek k prehrani. Sedaj sem zanosila, zato me zanima, ali lahko te vitamine še naprej jem ali je to prevelika količina vitaminov. Tukaj je senam sestavin v eni tableti:
vitamin A 880 mikrogramov
vitamin C 120 mg
vitamin D 10 mikrogramov
vitamin E 20 mg
tiamin 3 mg
ribofiavin 3 mg
niacin 30 mg
vitamin B6 3 mg
folat 400 mikrogramov
vitamin B12 9 mikrogramov
biotin 15 mikrogramov
pantotenska kislina 10 mg
železo 27 mg
jod 150 mikrogramov
magnezij 100 mg
cink 15 mg
selen 10 mikrogramov
mangan 5 mg
krom 15 mikrogramov
molibden 15 mikrogramov
Sestavine: gostilo (mikrokristalinična celuloza, hidroksi-propil-metil celuloza),dikalcijev fosfat, magnezijev oksid, L-askorbinska kislina, železov fumarat, DL-alfa-tokoferil acetat, nikotinamid, cinkov oksid, retinil acetat, manganov sulfat, sredstvo proti sprijemanju (magnezijeve soli maščobnih kislin, maščobne kisline), kalcijev Dpantotenat, holekalciferol, tiamin mononitiat,piridoksin, hidroklorid, riboflavin, barvilo (železovi oksidi in hidroksidi), pteroilmonoglutaminska kislina, kalijev jodid, kromov klorid, natrijev molibdat, natrijev selenit, D-biotin, cianokobalamin.
Hvala za odgovor!
edini vitamin, ki ga v nosečnosti odsvetujemo, je vitamin A. Sicer ga v zapisanem prehrambnem dodatku še ni preveč, ampak za vsak slučaj bi morda vseeno bilo bolje, če v nosečnosti raje vnašate le dokazano koristno snov, folno kislino.
Spoštovani!
sem v zgodnji nosečnosti. Ginekologinja mi je svetovala jemanje omega 3 tablet, in sicer zaradi nižje porodne teže prejšnjga otroka. Kot je rekla, naj bi Omega 3 prispevale k boljšemu delovanju posteljice in posledično višji prodni teži otroka.
Spoštujem nasvet svoje zdravnice, vendar mene nekoliko nižja porodna teža otroka ni motila (2800 g, zdrav otrok) in ne bi želela namerno vzpodbujati teže otroka…. že zaradi samega poroda. Se mi zdi, da mati narava najbolj ve…
Zanima me v koliki meri jemanje Omega 3 vpliva na večjo porodno težo otroka?
Hvala in lep dan.
Spoštovani,
v teoriji velja marsikaj, ampak tako preprosto tole “vplivanje na težo” na srečo ni. Morda bi bilo bolje reči, da omega3 maščobne kisline zavirajo procese, ki povzročajo zastoj rasti ploda, ne da povečujejo plodovo težo. Vam je to bolj všeč?