nosečnost in težave z dlesnimi
Spoštovani,
Sem noseča v 6 mesecu in se mi že od 4 meseca pojavljajo težave z dlesnimi. Dlesni sprednjih zgornjih zob imam tako občutljive, da mi ob vsakem pranju zob teče kri .Seveda, boste rekli ,da je to pač značilno za nosečnost. Vendar se bojim , da je kaj več kot samo to.Dlesni so ob zobeh razrahljane(mehke in ne čvrste, rahlo napete).bojim se, da bi to vodilo v kakšno paradontozo…..Kaj naj naredim?
Pa še to: ali je priporočljivo v nosečnosti menjavati plombe in delati zalivke?
Lp, He
Spoštovana he,
ja, saj nekaj mojih odgovorov že poznate, čeprav so mene pred kratkim podučili, da niti nimam prav. V nosečnosti vnetja dlesni in krvavitve niso fiziološke (se prav, pričakovane, “normalne”), lahko pa se poslabšajo že obstoječe oz. prej prisotne težave z dlesnimi.
Kaj narediti? Vsekakor vztrajate z visokim nivojem ustne higiene, trikrat dnevno ščetkajte zobe, po vsakem obroku pa si vse medzobne prostore očistite z zobno nitko. Na tak način bi morali že obstoječe vnetje zelo zmanjšati, hkrati pa odstranjujete tudi morebitne dražeče dejavnike (npr. ostanke hrane v medzobnih prostorih). Krvavitev naj vas ne ustavi, čeprav vem, da izpiranje ust v takih primerih ne izgleda ravno lepo:).
Plombe lahko menjate, če so zamenjave potrebne (časa imate sedaj verjetno več kot ga bo po porodu). Pri posegu lahko dobite tudi lokalno anestezijo.