Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija nosečnost in težave z dlesnimi

nosečnost in težave z dlesnimi

Spoštovani,

Sem noseča v 6 mesecu in se mi že od 4 meseca pojavljajo težave z dlesnimi. Dlesni sprednjih zgornjih zob imam tako občutljive, da mi ob vsakem pranju zob teče kri .Seveda, boste rekli ,da je to pač značilno za nosečnost. Vendar se bojim , da je kaj več kot samo to.Dlesni so ob zobeh razrahljane(mehke in ne čvrste, rahlo napete).bojim se, da bi to vodilo v kakšno paradontozo…..Kaj naj naredim?
Pa še to: ali je priporočljivo v nosečnosti menjavati plombe in delati zalivke?
Lp, He

Spoštovana he,

ja, saj nekaj mojih odgovorov že poznate, čeprav so mene pred kratkim podučili, da niti nimam prav. V nosečnosti vnetja dlesni in krvavitve niso fiziološke (se prav, pričakovane, “normalne”), lahko pa se poslabšajo že obstoječe oz. prej prisotne težave z dlesnimi.
Kaj narediti? Vsekakor vztrajate z visokim nivojem ustne higiene, trikrat dnevno ščetkajte zobe, po vsakem obroku pa si vse medzobne prostore očistite z zobno nitko. Na tak način bi morali že obstoječe vnetje zelo zmanjšati, hkrati pa odstranjujete tudi morebitne dražeče dejavnike (npr. ostanke hrane v medzobnih prostorih). Krvavitev naj vas ne ustavi, čeprav vem, da izpiranje ust v takih primerih ne izgleda ravno lepo:).
Plombe lahko menjate, če so zamenjave potrebne (časa imate sedaj verjetno več kot ga bo po porodu). Pri posegu lahko dobite tudi lokalno anestezijo.

Hvala za odgovor.
Lp,He

New Report

Close