nosečnost in struma
Spoštovani dr. Pirnat!
Ugotovljeno imam difuzno strumo I-II. stopnje. Do sedaj sem bila klinično in laboratorijsko eutirotična. Pred 4 leti mi je bil zaradi tega predpisan Jodid 100 na dan za dve leti, nato brez terapije in svetovana kontrola TSH 1x letno oziroma v primeru rasti golše. Sedaj sem v 26 t tretje nosečnosti in ves čas neizmerno zaspana in utrujena, zelo mi izpadajo lasje, zdi se, da se je golša povečala. V zaćetku sem to pripisovala le nosečnosti, saj je bilo v prvih dveh podobno, ker pa se stanje ne umiri sem prosila zdravnico za kontrolo ščitničnih hormonov (lab ZD Ljubljana Center)
TSH 0.718, T3 4.32, T4 11.92. Malo jo moti T4 in je svetovala ponoviti lab., ki je sedaj baje mejen čez 1 mesec. Zanima me ali lahko glede na izvid to utrujenost sploh pripišem ščitnici in ali bi morda svetovali jemanje Jodida?
Že vnaprej hvala za odgovor
Lina
Spoštovani!
Laboratorijski izvidi TSH in ščitničnih hormonov so normalni za 26. teden nosečnosti. Glede na to, da imate povečano ščitnico (evtirotično difuzno golšo) priporočam tekom nosečnosti in dojenja jemati jodid 100 ug dnevno.
Lp