Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija Nosečnost in srčna bolnica

Nosečnost in srčna bolnica

Spoštovani!

Zanima me, kako je z mladimi mamicami oz. nasplošno s porodom srčne bolnice. Sem mlada študentka in trenutno še ne nameravam imeti otrok pa vendar me zanima. Že skoraj 3 leta imam vstavljen ICD, terapija: Bloxan 2×50 mg, moja diagnoza: sum na ARVD, polimorfna ventrikularna ekstrasistlija ter podaljšana doba Qtc. S svojim kardiologom se o tem še nisem pogovarjala, zato sem se obrnila na vas. Verjetno porod v takem primeru ne poteka po naravni poti? Najbrž je tudi velika možnosti, da bo otrok le to bolezen podedoval. Ali se da kaj storiti, da bi se verjetnost dedovanja zmanjšala? V družini sva namreč oba z bratom bolezen podedovala po očetu a smo za to izvedeli nekaj leta nazaj.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

“Ne obstaja psihiater ki bi vam pomagal tako kakor pes, ki vam poliže lice.«

Draga Katja,

ARVD se lahko deduje tudi avtosomno dominantno, kar pomeni, da bolezen teoretično podeduje 50% potomcev, je pa klinična ekspresivnost (teža bolezni oz. simptomov) med bolniki iz iste družine lahko zelo različna. Zdi se mi zelo modro, da se zanimate o bolezni ter morebitnem vplivu noasečnosti na bolezen (oz. bolezni na nosečnost) in tudi čas je kar pravi – bolje pred načrtovano nosečnostjo, kot kot se stvari enkrat že zgodijo. Odgovori na vprašanja, ki jih postavljate, niso povsem enostavni, tudi ne “ne-diskutabilni”. Vsekakor sta prava sogovornika za vas predvsem vaša kardiolog in ginekolog, morebiti tudi klinični genetik.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close