Nosečnost in spolno prenosljive bolezni
Spoštovana mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med.,
prejšnji teden sem vam na vašem forumu zastavila vprašanje, vendar je očitno nekje prišlo do napake, da vprašanje ni prišlo do vas, zato vam ga zastavljam ponovno. S partnerjem sva se odločila, bo bova začela delati na otroku. Hkrati z odločitvijo o naraščaju pa so se pri meni pojavili strahovi, da je moj partner morebiti okužen s kakšno spolno prenosljivo boleznijo. Partner je imel namreč nekaj let pred mano tudi krajšo zvezo tudi s Tajko. Opravil je samoplačniške krvne teste na HIV, hepatitis B in hepatitis C, kateri so bili na srečo vsi negativni. Še pa vedno pa me skrbi, da bi bil okužen s klamidiji, gonorejo, sifilisom ali trihomoniaza. Partner ne želi po napotnico za testiranje omenjenih bolezni, ker je njegova osebna zdravnica tudi njegova sorodnica in bi mu bilo neprijetno, kot samoplačnika pa si ta testiranja tudi težko privoščiva. Prav tako ima strah pred temi pregledi, ker naj bi bil odvzem brisa precej boleč. Ali menite, da bi bilo nujno opraviti testiranja preden zanosim ter kakšne posledice bi lahko imela okužba na samo nosečnost in plod? Moj partner pravi, da pretiravam s strahom, ker nimava nobenih bolezenskih znakov in tudi omenjena Tajka ima sedaj že zdravega otroka. So ti testi res tako zelo boleči oziroma neprijetni? Je nujen odvzem brisa ali obstaja tudi kakšen drug način? Ali je obvezna napotnica osebnega zdravnika oziroma kakšne so cene samoplačniških testov? Res si želiva otroka, vendar sva se sedaj znašla pred oviro, za katero ne vem, kako jo bova uspela preseči, kar me zelo obremenjuje. Lep pozdrav, Mimoza85
Pozdravljeni,
mislim, da je strah popolnoma odveč. Če nimate vi niti partner nobenih težav, ne potrebujete testiranja za omenjene bolezni. Vi boste na začetku nosečnosti testirani za infekcije, ki bi potencialno možno bile nevarne za plod in potem boste ustrezno zdravljeni, če bo potrebno.
Svetujem vam, da ne komplicirate. Če imate partnerja radi, mu zaupajte in ga vzemite takšnega kot je.