Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nosečnost in ščitnica

nosečnost in ščitnica

Živjo!

Imam slabše delovanje ščitnice in sem na Vobenolu. Sem pa tudi noseča in me zanima kdaj in koliko kontrol ste imele tiste, ki ste to že dale skoz. Zdi se mi, da zdravniki kar malo prelagajo stvari. Ginekolog mi je sicer rekel, da je potrebna kakšna kontrola več, točno naj se pomenim s tireologom. Tega sem videla samo enkrat pred 4 leti, vse ostalo se meni osebna zdravnica. Trenutno čakam na prve rezultate. Baje dozo preventivno kar povečajo. Vse izkušnje so mi dobrodošle.
Hvala !

Pred nekaj leti sem končala z jemanjem Vobenola. Zdaj ko sem noseča sem šla na pregled na nuklearno medicino, kjer so me pogledali z UZ in dala sem kri. Na srečo sem imela vse v mejah normale, tako da mi je predlagal samo jemanje jodida.

Predlagam ti, da se naročiš z napotnico svojega osebnega G na pregled in tam ti bodo na podlagi tvojih izvidov svetovali kako bo z zdravljenjem.

LP Maša

Kako ti pa je uspelo da ne ješ več Vobenola? Si kar tako ozdravila?

Vobenol sem jemala okrog 5 let, nato pa se je vse skupaj poleglo. Verjetno so mi pomagale te tablete. Je pa mogoče, da je bilo mimo tudi zaradi tega , ker je puberteta minila in so se hormoni spravili v ravnovesje, kdo ve.

V bistvu sem se res kar tako ozdravila.

Oj,
ja odvisno je, zaradi cesa ti scitnica premalo deluje…Meni so pred pol leta odkrili Hashimoto tiroiditis, ki je avtoimun, zaenkrat po mnenju triologov v Lj se ne rabim zdravil, ceprav sem se pred nekaj meseci zelo slabo pocutila.
Potem sem sla na nekaj pregledov v Avstriji, zdaj jemljem tiroksin in se pocutim v glavnem ok. Rekli so mi, da je za nosecnost najugodneje, da je TSH med 1 in 2 (lahko, da to velja samo za moj primer, vpliva pa menda na IQ dokazano, ker metabolizem v telesu ne sme bit prenizek, posebno v prvem trimesecju). Ce ne gre drugace si raje sama placaj teste, niso tako dragi, ali pa pojdi morda samoplacnisko na pregled. No saj ce so ti dvignili dozo zdravil, bi moralo biti ok.
lp Pika

Ja, tudi jaz imam hashimota. Najprej sem dobila tablete za pol leta in se v tem času spravila k sebi. Po treh mesecih pa še slabše sranje, tako da sem zdaj 4 leta na Vobenolu in končno stabilna. Doze mi še niso dvignili. To sem samo slišala da delajo, zato me zanima če so kateri, ker vem da so ali pa so bile na forumih mamice z isto diagnozo in noseče. Zdaj ne vem ali naj delam teste vsak mesec ali kaj, da bo vse OK. Sicer pa sem očitno glavno že zamudila, sem v 16 tednu nosečnosti. Več bom vedela ko dobim rezultate.

Pozdravček!
Tinoča

Tinoča, lepo pozdravljena!

Glede na to, da boš v kratkem dobila rezultate, jih je najbrž najbolje kar počakati. Jih boš objavila? Vsekakor mislim, da sama najbolje veš, kako se počutiš. Če nisi zaznala kakšnih posebnih sprememb, je že v redu. Saj si pozorna, kajne? Če imaš dovolj izkušenj, se da rezultate meritev kar dobro napovedati.
Glede zdravil: moja mama je danes dobila Vobenol. Menda bo še na voljo???
Vso srečo obema.

Alenka

Spoštovani!
Pri zmanjšanem delovanju ščitnice v nosečnosti se potrebe po ščitničnih hormonih pri nosečnici zvečajo. Posebej v prvem trimesečju nosečnosti, ko materina ščitnica pokriva tudi potrebe ploda. Odmerek Vobenola je navadno potrebno zvečati; pred tem pa je potrebno določiti raven hormona TSH, ki uravnava delovanje žleze ščitnice. Vaša osebna zdravnica naj vam določi raven TSH v krvi in se glede odmerka Vobenola posvetuje z lečečim tirologom.
Pozdrav!
Edi Pirnat, dr.med., spec. za bolezni ščitnice

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Hvala še za strokoven odgovor. Včeraj sem izvedela rezultate. Sicer po telefonu in sicer da so v mejah normale. Vrednost ki mi jo je zdravnica povedala je 3.8 (ne vem česa). V ponedeljek pokliče tireologa za nadaljna navodila.
Torej sem glede na dobre rezultate mirna in je moje detece dobilo dovolj hormončkov v prevem trimesečju?

Hvala in lep pozdrav!
Tinoča

Spoštovani!
Rezultat TSH 3,8 mikroU/ml je normalen. Lahko ste mirni.
Pozdrav!
Edi Pirnat

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Sama sem jedla Vobenol 12 let potem se je stanje toliko normaliziralo, da sem jih prenehala jemati ( izvidi na meji ) tako, da jih pred in med nosečnostjo nisem jemala. Je pa očitno nosečnost na mojo ščitnico dobro vplivala saj tako dobrih izvidov kot med nosečnostjo nisem imela nikoli.

LP,P

Pozdravljeni!

Jaz še kar ne neham z vprašanji 🙂
Zdarvnica se je posvetovala s tireologinjo in kontrolo imam čez eno leto. Ker je bilo obdobje do diagnoze težko zame in za okolico me je resnično strah, da se vse skupaj ponovi. Naj čakam na znake ali naj grem preventivno še na kakšno kontrolo npr. po porodu.
Pa še nekaj bi vas prosila. Pri psih je možno, da po porodu psica nima dovolj mleka, če ji ščitnica premalo deluje. Se to dogaja tudi pri ljudeh? Prvega otroka nisem mogla dojiti, ker ni imel sesalnega refleksa, z iztiskanjem tistih malih količin mleka pa sem obupala po 3 tednih, ko ga ni bilo v celem dnevu skupaj niti za en obrok.

Najlepša hvala in lep dan!
Tinoča

Po porodu je zelo pogosto, da se tezave ponovijo, zato bi jaz na tvojem mestu sla vsaj na testiranje, posebej, ce se pojavijo kaksni simptomi.
(kolikor je meni znano, stanje hormonov malo zaniha in ga je potrebno ponovno uravnat?!).
lp Katarina

Spoštovani!

Po porodu se delovanje ščitnice lahko spremeni, zato priporočam kontrolo TSH dva meseca po porodu.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close