nosečnost in rentgen
Spoštovani,
verjamem, da ste čustveno prizadeti, ampak ne živimo v idealnem ampak v realnem svetu. Si predstavljate, da bi npr. 20.000 slovenskih nosečnic letno v prvih tednih nosečnosti preverjali recimo vsak teden zgolj in samo zato, da bomo že nekaj ur ali dni po odmrtju ploda staršem lahko povedali, da je plod odmrl? Zdravstvo je torej glede nadzorovanja nosečnosti, ki je pomembno za kakovost življenja (tako ploda kot nosečnic) povsem v redu, če ste vi osebno tako hudo prizadeti, če v vas še nekaj tednov leži odmrl plod, za katerega mislite, da je živ, pa imate (na srečo) možnost, da si UZ privoščite vsak dan, če tako želite. Seveda na lastne stroške, kajti zdravstveni sistem takšnih zahtev, oziroma pričakovanj, ne bi zdržal. V vašo tolažbo vam pa lahko povem, da odmrl plod pri manj kot 20 tednih nosečnice ne ogroža in bi slej ko prej samo od sebe prišlo do izločitve. Medicino z UZ in vsemi tehničnimi rešitvami namreč poznamo šele nekaj 10 let, pred tem pa je marsikaj takšnega morala narava rešiti sama in tudi je, brez dodatnih žrtev med nosečnicami.
Spostovani,
Prebrala sem vse objave glede RTG slikanja v zgodnji nosečnosti, ampak mi vseeno ne da miru. Zaradi padca, kjer sem si poškodovala glavo, rame in koleno, so me na urgenci napotili na RTG slikanje glave, kolena, vratu in rame. Ko so me povprašali, če sem noseča, sem odgovorila, da ne vem, ker sem bila 16.dan v ciklusu in se z možem trudiva zanositi. Z RTG so me napotili nazaj v ambulanto, da opravim nosečniški test, da so mi v ambulanti rekli, da nosečniški test niti krvni test nima smisla, ker sem 16 dan ciklusa, ter da naj me maksimalno zaščitijo. Da sicer menijo, da ne gre za zlom, ampak jih skrbi vratna hrbtenica, brez RTG pa ne morejo vedeti. Zaradi tega sem se odločila za RTG slikanje. Predel medenice in trebuha so mi zaščitili z 2 svinčenima plaščema in rekli, da bodo uporabili “dozo za novorojenčke”. Na mojo veliko presenečenje so naredili 7 posnetkov (2x glave, 1x predel vratu, 2x koleno in 2x rama)… In sedaj sem v skrbeh. Zanima me, ali je lahko tako veliko število slikanj vplivalo na zarodek v primeru nosečnosti? Ce nisem noseča, kdaj lahko ponovno zanosim oz ali se zaradi RTG priporoča, da se z zanositvijo počaka. Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
odgovor na vaše skrbi je: NE, ni razloga zanje in to iz vsaj 2 razlogov:
1. ker v fazi oploditve pa tja do vgnezditve (praviloma šele okrog 21. dneva ciklusa) velja praviloma “vse ali nič”, torej če bi RTG imel kakršenkoli vpliv na zarodek, bi ta odmrl.
2. zato, ker se pri današnjem RTG slikanju uporabljajo do 100x manjši odmerki sevanja (x žarkov) kot so se v času neposrednega osvetljevanja fotografskega filma (danes se uporabljajo zelo občutljiva digitalna tipala za x žarke z ojačevalci), torej so dejansko uporabljene energije RTG sevanja minimalne.
Poleg vsega pa so vam pred neposrednim sevanjem še s svincem zasenčili področje rodil, kar možnost obsevanja že zmanjša skoraj na nič, oziroma pod raven siceršnjega ionizirajočega sevanja iz naravnega okolja.
Pozdravljeni,
Zanima me, glede nosečnosti in sevanja. Namreč sem noseča, vendar nisem vedela da sem. Namreč v 4. Tednu oz. V tednu zaostanka menstruacije sem bila prisotna na CTju in RTg slikanju. In to tako, da sem peljala pacienta na preiskavo in sem se nato umaknila v prostor kjer se umaknejo vsi uaposleni. Pa me zanima če je tam mozno sevanj? Ali bo to skodovalo otroku? Pa se eno vprasanje, ce npr dvignem pacienta na ct po koncani preiskavi ali pa npr slikanju, je se vedno prisotno sevanje? Upam da nisem podala neuminih vprasanj. Res sem zaskrbljena. Lep pozdrav.
Spoštovani,
mesto, kamor se umaknejo zaposleni je prav za to dizajnirano, da do tja ne seže sevanje med slikanjem, torej ste bili varni tudi vi. Sevanje pa je prisotno zgolj in samo med slikanjem in nič več.
Zdravo,
trudiva se na zanositvi. Ovulacijo sem imela pred 2 dnevi. Vceraj ponoci sem dobila hud zobobol, zato sem vzela Neklofen (ki mi ni prijel) in potem se Analgin. Ustno votlino sem si tudi spricala s Tantum verde prsilom. Danes so mi pri zobozdravniku vstavili antibioticni trakec zaradi vnete dlesni in me poslali na lokalni rentgen 4 zob.
Zanima me, ali lahko vsa zdravila in tudi rentgen negativno vplivajo na morebitno zanositev, ali naj rentgen izpustim? Zobje me mocno bolijo, a nebi rada skodovala plodu, ce slucajno uspe ta mesec.
Hvala in lep pozdrav
ni treba izpuščati ničesar, ker je vse še v predembrionalni fazi tudi če bi bili res te dni zanosili.
hvala. Ta faza pomeni da v tem ciklu ne bo prislo do zanositve zaradi rentgena/bi odmrlo ali ne bo posledic v primeru da se posreči?
Vprašala bi še ali lahko ovulacija vpliva na zdravje dlesni/povzroci vnetje dlesni? veckrat opažam da so v tem casu obcutljive, le da tokrat je prislo do res groznega vnetja.
pri slikanju zob so obremenitve s sevanjem komaj malenkost nad povprečjem v okolici. Pa še zaščiti se kritična področja s svinčenim ogrinjalom. Ovulacija je fiziološki dogodek. Če bi to vplivalo na zdravje zobovja, bi bile ženske prej brez zob kot moški, pa vemo, da je obratno. vnetja obzobnega tkiva so stvar nege zob in obzobnih prostorov, pa verjetno tudi mikrobiona v ustni votlini.
Prebrala sem da lahko hormonske spremembe ob ovulaciji povzročijo večjo občutljivost dlesni na bakterije. Ob enem sem zaznala da lahko to vpliva vpliva tudi na ugrezditev ker se vnetje iz ustne votline razširi še po ostalem sistemu/telesu. Bi lahko problem z dlesnimi vplival na doseganje zanositve? Sicer menim da je moja ustna higiena OK, tudi zobozdravnica pravi da sem verjetno “dedno” nagnjena k občutljivosti dlesni.
S parterjem delava na zanositvi že skoraj eno leto, moji hormoni so bili pregledani in je vse OK, ultrazvok rodil OK, ovulacija potrjena z ovulacijskimi testi vsak mesec, menstruacije redne (nekaj dni varirajo sicer med cikli) spermiogram tudi ok. Telesna teža obeh je “idealna”, trudiva se živeti aktiven in zdrav življenjski slog a do zanositve ne pride.
spoštovani,
vnetje iz ustne votline se sicer ne širi nikamor, se pa produkti vnetja, razni mediatorji kot informacijske molekule lahko p krvi raznašajo po celem telesu in tam aktivirajo različne procese, ki jih še ne razumemo in ti morda res lahko motijo tudi vgnezditev. Tako na splošno kakršnakoli vnetja kjerkoli v telesu povzročajo podobne reči in motijo zanositev, saj vsakršno vnetje kjerkoli v resnici ni primerno stanje za nosečnost. Zato se tudi ženskam, ki načrtujejo nosečnost svetuje, da optimizirajo stanje v ustni votlini, če je ta sicer problematična in to velja tako za zobe kot za obzobna mehka tkiva.
Zdravo,
23.5. sem vam pisala glede lokalnega rentega zob (intra slikanje ne ortopan- 3 slikice). Danes sem s prvim urinom res zagledala pozitiven test nosečnosti (10 dni po potrjeni ovulaciji oz. 26 dan cikla, LH “peak” je bil s testi dokazan 15 dan cikla). Po skoraj enem letu poskušanja nama je uspelo. Sem zelo vesela ampak se ob enem se vseeno zelo bojim. Test je sigurno pozitiven (Ni na meji, druga črtica se jasno vidi). Se lahko sprostim?
ni razlogov za strah. Od tega slikanja zagotovo ne bo nič narobe.
Pozdravljeni. Ob neredni menstruaciji sem pred tremi dnevi naredila hitri test in sta se pokazali 2 črtici. Spodnja sicer bolj blago obarvana, ampak se vseeno vidi.
Jutri imava z partnerje let na enotedenski dopust in me zanima, ali tudi rentgeni na letališču lahko kaj škodujejo nosečnosti? Prosim za čimprejšnji odgovor. Hvala…
na letališčih se z RTG pregleduje le prtljaga, ne osebe in živali.
Ponovno jaz.
Kljub vsem odgovorm, sem kar 95% prepričana, da so 3x RTG zob v času zgodnjih nosečnosti, krivi za 3 uničene nosečnosti. Vse 3 RTG sem imela v 1 mesecu nosečnosti, ko še vedela nisem! Na zadnjem RTG me sploh zaščitila ni.
RTG v 2020 in zgodila se je izvenmaternična, počen jajcevod v 7t in urgentna operacija
RTG v 2021 in plodek se je prenehal razvijati in srček je ugasnil v 8,5t, ugotovili v 11t
RTG v 2022 in ponovno v 8,5t konec, ugotovili šele na nuhalni v 12t
Naročen RTG v nobembru 2023 – pred odhodom v ZD sem preventivno naredila test in je bil pozitiven in NISEM šla na RTG zob in evo zraven mene spi 2 mesečni dojenček.
Zob še kar nismo rešili ampak dojenčka smo pa dobili. Je pa trajalo 4 leta.
ne bom vas prepričeval. Če bi dovolj razumeli fiziko, količino sevanja, ki je potrebna za biološke učinke slednjih ter na sploh biološke učinke teh žarkov, bi verjetno tudi razumeli, zakaj vaša osebna izkušnja težko prestane resno analizo vzrokov in posledic.