nosečnost in rentgen
Spoštovani,
kot ste pravilno ugotovili, sicer niste živeli ravno zgledno za bodočo mamo, ampak je tveganje, da bo prav zaradi vsega naštetega kaj resnega narobe tako majhno, če sploh obstaja, da se res ni treba posebej vznemirjati. Pri vsaj polovici nosečnic je nosečnost pač projekt, ki se ga skrbno načrtuje in pri tem upošteva vse, še tako nepomembne prednosti določenega življenjskega sloga, druga polovica nosečnic nosečnosti ne načrtuje, pa zaradi tega pri njih ne srečujemo nič več nepravilnosti v razvoju ploda. Tudi na tem področju je torej veliko prostora za “konzum”…:-)
Pozdravljeni,
tudi jaz bi imela vprašanje v zvezi z rentgenom. Zaposlena sem v zobozdravstveni ordinaciji, kjer opravljamo lokalne posnetke zob. Ker s partnerjem načrtujeva otroka, me zanima, kako postopati, ko do nosečnosti pride? Sama se od pacienta odmaknem kakšen meter in vem, da gre za zelo majhne količine sevanja, ampak, ali bi bila smiselna dodatna zaščita oz. iti ven iz prostora? Hvala za odgovor, lep pozdrav.
Spoštovani,
domnevam, da gre za nizkoenergetsko mehko RTG snemanje, podobno kot ga uporabljajo ne letališčih. Vseeno bi takoj ko bi postal test pozitiven predlagal, da se od RTG aparata med slikanjem umaknete v sosednje prostore. Če boste kdaj po naključju po nesreči zraven, ne bo nič hudega, sistematično pa bi se od aparata med slikanjem vseeno raje odmaknil.
Pozdravljeni, javljam se s svežimi novicami. Včeraj sem naredila test, ki je bil pozitiven. Zadnjo menstruacijo sem imela 8.3., vendar nisem občutila nobenih sprememb, zato sem mislila, da mi menstruacija enostavno zamuja kot že dvakrat v zadnjih mesecih.
Sicer nizkoenergetskemu snemanju sem bila torej izpostavljena vse do včeraj. Najbolje me skrbi ta teden, ki je 5. Včeraj in v torek sem bila prisotna pri 5-ih slikanjih, vir sevanja (tubus) je vedno obrnjen proč od mene. Vem, da sedaj lahko le predvidevamo določene zadeve, ampak, ali se vam zdi, da bi dosedanja izpostavljenost lahko močno vplivala na sam plod?
Lep pozdrav
za enkrat se ne vznemirjajte. Če bi bilo karkoli narobe, bi tako zgodaj imelo res strašne posledice in te se bodo z 99,9% verjetnostjo pokazale, ampak sam dvomim, da bo karkoli narobe. skratka, trenutno ni potrebno ukreniti ničesar, priporočam pa vse itak priporočene postopke preverjanja stanja ploda, najprej nuhalna svetlina s pripadajočo morfologijo ploda.
Pozdravljeni,
zaradi zdravljenja zoba (parodontoza) so me napotili na CT 3D slikanje zoba (računalniška tomografija) oz. CBCT. Trenutno dojim, zato me zanima, ali je takšno slikanje varno opraviti med dojenjem? (glede na dejstvo, da je pri tem slikanju oseba izpostavljena večjemu sevanju kot pri navadnem rentgenu). Zanima me tudi, ali je bolje opraviti zdravljenje zoba brez lokalne anestezije oz. ali takšno zdravljenje zoba kakorkoli negativno vpliva na mleko?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
sevanje nič ne vpliva na kakovost mleka, torej ni problem nobeno slikanje. enako velja za posege v lokalni anesteziji.
Pozdravljeni,
Danes sem prišla iz prvega ginekološkega pregleda ob nosečnosti in nikakor nimam občutka mirnosti po besedah ginekologa.
Prvi dan perila zadnje menstruacije sem imela 4.9.2021 (4.9. -9.9.), predvidevam, da sem zanosila nekje med 10.9. – 24.9..
4.10. sem si na športu poškodovala koleno in imela rentgen. 7.10. sem opravila test in ugotovila nosečnost (test je pokazal, da sem v 1.-2. tednu nosečnosti).
Po današnjem bisku ginekologa nikakor nisem mirna, saj je povedal, da bi plod zaradi rentgena lahko bil poškodovan in da tega ne moremo ugotoviti pred samim porodom. Hkrati pa navedel, da naj povem, če napiše napotnico za splav. Za na konec pa, da naj se pametno odločim.
Iz pregleda sem prišla popolnoma potrta in neodločna kako postopati naprej. Prosila bi za nasvet kaj narediti.
Hvala iz srca,
pozabite na poškodbe ploda. RTG je bil opravljen v obdobju “vse ali nič”. to pomeni, da če je zarodek preživel, ne bo nobenih posledic. Sicer pa še 1x:
RTG kolena je usmerjen rentgenski posnetek, ki praktično nima kolateralnega sevanja na druge organe in še dodatno, domnevam, da so vam z zaščitnim pregrinjalom pokrili trebuh med slikanjem? To je sicer zahtevani standard pri sodobnem RTG slikanju(pokrivanje trebuha pri ženskah, predela spolovila pri moških).
nifty ne bo nič pokazal, kar bi bilo lahko posledica RTG sevanja. Samo povem. Lahko pa ga seveda opravite iz drugih razlogov.l
Spoštovani,
pacient, ki nevarno seva, nima obiskov oziroma je informiran, da nevarno seva in takih je zelo malo. Po običajni scintigrafiji pa se uporablja Tehnecij, ki ima strašno kratko razpolovno dobo, torej ne seva dalj kot nekaj ur.
Pozdravljeni, prebrala sem ogromno vaših komentarjev, pa sem še vseeno zaskrbljena, glede odločitve. Bila sem na slikanju celotne hrbtenice 15.2.2022, datum prvega dne zadnje menstruacije pa je bil 19.1.2022. Na slikanju nisem vedela, da sem že noseča in sem tudi rekla, da ni možnosti, da sem noseča, sedaj pa me skrbi za posledice.
Hvala za odgovor. Lp.
Spoštovani,
če ste bili RTG slikani v času do izostanka perila, potem velja načelo “vse ali nič”. Če torej pride do kakršnekoli poškodbe zaradi RTG slikanja, zarodek odmre, če preživi pa zaradi tega nima nobenih posledic. Po podatkih sodeč, ste bili slikani prej kot 28 dni po ZM.
Bom uporabila to temo, ker imam še eno vprašanje.
Torej leta 2020 sem imela rentgen zob (ne najdem datuma med e-maili, saj so se že izbrisali). Menstruacijo sem imela 14.6.2020, težave zaradi IMN so se pojavile 20.7.2020 in 30.7.2020 je že počil jajcevod in je prišlo do odstranitve. Zakaj se je zagozdil niso pojasnili, omenili so da se je plod verjetno nepravilno razvijal in tam zagozdil.
Leta 2021 sem imela menstruaciji 14.6.2021, 29.6.2021 RTG zob, in 14.8.2021 smo na rednem pregledu ugotovili, da je prišlo do zapoznelega zamujenega splava, ampak že v 8t2d.
Letos 2022, sem imela menstruacijo 10.1.2022, in spet 1.2.2022 RTG zob in zdaj 4.4.2022 na pregledu ugotovili, da je spet plod odprl, ampak že v 8t3d.
Naj povem, da moj osebni zobozdravnik (hodim pa samoplačniško) še kar ni rešil granuloma na 7ki in bom zdaj junija morala še enkrat na RTG, da se bo potem lotil rihtanja korenin. Dodajam še, da me niso z ničemer zaščitili med slikanjem.
Ali so RTGji povezani s splavi ali pa je mogoče kriv neozdravljeni granulom oz. gnila korenina ali gre za naključje in morava na kromosomske raziskave? Sva pa iz Celja in bova šla v LJ poiskat pomoč.
Torej kako hitro po RTG pride do težav pri načelu “vse ali nič”? Kdaj lahko rečemo, da je RTG kriv za splav? Ali mora priti do splava že v istem tednu po RTG ali lahko nosečnost preživi do 8tedna in se šele potem rast ploda ustavi in plod odmre?
Spoštovani,
današnji zobni rentgeni, zlasti tisti, ki jih imajo v zobni ordinaciji zobozdravniki kar montirane poleg stola na steni, povzročajo tako nizke odmerke sevanja (mehki rentgen), da zaradi njih zagotovo ni moglo priti do splavov oziroma odmrtja zarodkov. Tudi sicer ti aparati slikajo z zelo usmerjenim snopom X-žarkov, nosečnost pa je vsaj 1m od točke slikanja, zato do zarodka ti X-žarki zelo verjetno niti ne pridejo. Ali je šlo torej za naključja ali za kaj v ozadju, ne bi ugibal. Vsekakor vam po 3 zaporednih neuspehih ob dokazani nosečnosti pripada genetska obravnava, potem pa boste videli, če ima kateri od vaju s partnerjem morebiti kakšno uravnoteženo translokacijo, ki v preko 50% primerih vodi v neuravnoteženo kombinacijo(translokacijo), katera bi pa res lahko bila vzrok za odmrtje zarodka.
Hvala za hiter odgovor, vendar me z njim niste pomirli. Prav nasprotno. Par strani v tej temi pisete, da ce bi RTG poskodoval plod, da bi plod odmrl.
ja pa saj tocno to se je zgodilo pri meni, vsaj 2x (ker za prvic nimam vec podatka kdaj sem sla na slikanje zob imam pa v spominu da sem ze lani vsa nesrecna okol hodila s stavkom “joj spet rtg ko nisem se vedela da sem noseca”), torej v casu pred izostankom menstruacije, torej teoreticno res ze 3x v prvih 4 tednih nosecnosti sem imela RTG zob
Kdaj pa je potem RTG vzrok za odmrtje ploda? Bi morala spontano splaviti takoj naslednji dan po slikanju da bi povezali RTG s splavom? Na to vprasanje se niste odgovorili.
hvala in lep vikend se naprej.
Spoštovani,
pomirite se, ker ste nekaj povsem narobe razumeli. RTG sevanje povzroča poškodbe, ki so odvisne od odmerka in praktično nobeno RTG slikanje danes, razen eventualno CT trebuha, ne povzroča toliko sevanja, da bi povzročil odmrtje zarodka. Tehnično ni mogoče, da bi z RTG slikanjem povzročili odmrtje ploda.
Ponovno iskrena hvala za odgovor, čeprav kljub grozni predstavi, bi si rajši želela, da bi nekdo rekel, ja RTG je kriv, nista vidva. Ker ne vem KAJ povzroča napake v razvoju, saj imam že 2 otroka od prejšnje zveze in moj dragi tudi 2 iz prejšnje zveze, a skupaj sva že 3 izgubila enega za drugim in vedno je prenehanje razvoja in bitja srca v 8/9 tednu, a meni to povedo šele v 12 tednu na Nuhalni. Kaj je narobe z nama?
Strašno sem razočarana nad zdravstvom, da po cel mesec nihče ne preveri nosečnico in plod in ko s partnerjem prideš na veseli dogodek, da boš dobil CD/USB posnetek, ki ga boš lahko pokazal družini in otrokom in končno sporočil veselo novico, da končno prihaja njihov prvi skupni mali bratec/sestrica, ti pa Dr pove, da moraš it na urgenco po tablete za sprožitev splava ker plod/otrok že 1 mesec ni več živ.
Kaj sva potem 1 mesec božala?
En mesec v sebi nosila mrtvi plod in načrtovala kaj vse moram do porodniške uredit in potem se vse sanje želje in ideje uničijo v sekundi. A res ne morete nosečnic vsaj do 11 tedna večkrat pogledat, če je vse OK s plodom, glede na statistiko, ki jo beremo po vseh forumih? Ne pa prvo pri 7t da vidite če je res nosečnost in šele pri 12t na samoplačniški nuhalni.
Kaj pa če se ne bi odločila za Nuhalno? Moja G me šele pri 16t naslednjič vabi na pregled in ne vem če bi bil UZ vključen. Kaj če bi vse vse skup vnelo v meni, ker ne pride do “samočiščenja”? Skrajno neodgovorno s strani zdravstva, da se ignorira nosečnico toliko tednov, sploh z znano zgodovino problemov in na splošno statistiko.
Skratka, kaj pa mora bit narobe v zgodnji nosečnosti, da pride do odmrtja ploda? Kaj sva naredila narobe? A sem prestara? Stara sem bila 37, 38 in sedaj 39 let, ko sem doživela zamujene zapoznele splave.