nosečnost in rentgen
v tekstu je prišlo do napake. Je bilo mišljeno 2 do 3 dni ne 33 dni in sem že popravil.
Spostovani!
Delam v bolnisnici in ko sem bila noseca 6,7 in 8 tednov, sem nekajkrat tedensko vozila paciente na RTG. V prostore rentgena nisem vstopala, ob slikanju nisem bila prisotna. Torej praviloma nisem prejela nobenega rtg sevanja.
Ce pa ga ze bi, bi to privedlo do splava oziroma bi opazili na nuhalni svetlini in morfologiji?
Trenutno sem noseca 23 tednov in oba pregleda sem ze imela. UZ je obojekrat prikazal normalen potek rasti in razvoja otroka ter nosecnosti, oziroma ni bilo videt kaksnih nepravilnosti ploda.
Torej mi ni potrebno skrbeti in se obremenjevati, da bi bilo kaj narobe?
Najlepsa hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
pri takšnih stvareh kot so obremenitve z RTG sevanjem, se je treba absolutno zanašati na sistemske rešitve, ki so zelo stroge in nadzorovane. Midva ne moreva iz morebitnih posledic sklepati na to ali je bilo na vašem oddelku za RTG slikanje in diagnostiko zagotovo vse tako, kot mora biti. Posledice obsevanja z RTG svetlobo namreč niso črno-bele ampak pretežno sive. Črno bele so le v času do pozitivnega testa nosečnosti, torej do 4 tednov nosečnosti. Potem postanejo sive in ni več mogoče računati na povsem jasno ugotovljive posledice. No, da vas to ne bo zdaj po nepotrebnem prestrašilo. Sistemske varnostne rešitve na vseh oddelkih, kjer uporabljajo RTG slikanje so povsem jasne in vnaprej znane in sicer so vsi prostori, v katerih so statične RTG naprave, obdane z neprebojnimi svinčenimi stenami in stekli, napajanje naprav pa je izvedeno tako, da slikanje “po pomoti” ali “nenamensko vključevanje naprav pri npr. odprtih vratih preiskovalne sobe enostavno ni mogoče. Skratka, pod predstavljenimi pogoji niste mogli biti izpostavljeni RTG sevanju. O tem pa ne moreva razpravljati v okviru UZ ugotovljenih oziroma neugotovljenih nepravilnosti pri plodu.
Spoštovani,
Med zadnjo menstruacijo sem bila na slikanju sinusov, cca. teden dni kasneje sem zanosila, zanima me ali lahko slikanje škodljivo vpliva na jajčece, je lahko posledično kaj narobe z zarodkom?
Skrbi me predvsem zato, ker sem dobila samo majhen del zaščite zadaj na boke in ker sem pred pol leta že imela en splav.
Najlepša hvala in lep pozdrav.
spoštovani,
takšno slikanje rabi izjemno majhen odmerek RTG sevanja, je daleč od rodil in ta se vedno pokrijejo z neprepustnim pregrinjalom. jajčece tudi ni tako občutljivo na sevanje kot bi bil npr. zarodek, pa še ta v začetnih 2 tednih od oploditve lahko le odmre ali pa posledic ni. skratka, skrbi so po mojem odveč.
nič to ne pomen za plod, ker ste imeli RTG v času, ko karkoli problematičnega zarodek bodisi umori ali pa se rodi brez posledic.
POzdravljeni
Prosim za pomoč
Včeraj9.1.2017 sem delala test nosečnosti in pokazalo je plus. Moja zadnja menstruacija je bila 4. 12.2016.. pa me zanima naslednje..
med prazniki sem imela težave z zobmi kjer so mi tudi naredili rtg zob..vendar takrat še za nosečnost nisem vedela.. pa me zanima ali to lahko ogrozi in škoduje nosečnosti ali je panika odveč
hvala vam za odgovor
Spoštovani,
mirni ste lahko iz vsaj 2 razlogov:
1. RTG slikanje zoba sprosti tako malo sevanja, da je to komaj omembe vredno in
2. ob vsakem RTG slikanju drugih delov telesa, kot je trebuh, se slednjega vedno pokrije s pregrinjalom, ki ne prepušča RTG žarkov, torej do vaših rodil ni prišlo tako rekoč nič sevanja.
Pozdravljeni,
sem prebrala vse vaše odgovore,a vseeno imam še eno podvprašanje..
24.07.2017 sem imela zobozdravnika, kateri mi je naredil sliko zoba kar v ordinaciji. Pred tem sem mu rekla da obstaja opcija da sem noseča (vedela še nisem, ker je bilo še 1 dan do predvidene menstruacije), in da nevem če je pametno da dobim lokalno anastezijo. Rekel je da to ni težava in kasneje tudi slikal zob. Naprava je majhna, in ima tudi tulec v velikosti premera cca. 3cm in ga naslodi direktno na zob ki ga slika. Zaščitil me ni nič, razen če je zaščita sama cev.
Ponoči nisem mogla spat in takoj zjutraj, na dan pričakovane menstruacije sem naredila test ki je bil pozitiven.
Kakšne so lahko posledice? in še, če bi poškodovalo plod, bi le ta že odmrl ali se to lahko še zgodi kasneje?
Hvala za vaš odgovor in lp!
Spoštovani,
1. sodobne zobozdravniške, ambulantne RTG naprave uporabljajo ojačitveno tehnologijo senzorjev (torej elektronsko slikanje), ki ni več vezano za slabo občutljive filme, zato je potrebni odmerek žarkov 100x do 1000x manjši od nekdanjih izpred 10 in več let. Zato je običajno zdravnik celo kar prisoten med slikanjem, sicer bi se mu po nekaj 100 slikanjih začelo akumulirati sevanje in bi to lahko povzročilo škodo pri njem in njegovem zdravju.
2. v času pozitivnega testa nosečnosti za vsakršne vplive iz okolja še velja pravilo !”vse ali nič”, kar pomeni, da bodisi ta “vpliv” zarodek umori ali pa mu ne povzroči nobene škode. Če bo torej nosečnost živa in zdrava čez nekaj tednov, potem ne glede na karkoli, ni bila izpostavljena škodljivemu vplivu iz okolja, če ne bo, pa tudi ni razlogov za skrbi, ker nosečnosti ne bo. To seveda ne pomeni, da je bil zarodek potem izpostavljen škodljivemu vplivu, ampak le, da pač ne bo in tudi ne more biti trajnih posledic.
Hvala za odgovor, čeprav bi prosila za razlago tega stavka:
“Če bo torej nosečnost živa in zdrava čez nekaj tednov, potem ne glede na karkoli, ni bila izpostavljena škodljivemu vplivu iz okolja, če ne bo, pa tudi ni razlogov za skrbi, ker nosečnosti ne bo. To seveda ne pomeni, da je bil zarodek potem izpostavljen škodljivemu vplivu, ampak le, da pač ne bo in tudi ne more biti trajnih posledic.”
Ali dva testa ne povesta dovolj, da je nosečnost živa?
In še, prej sem bila kar napihnjena in urin je imel tisti oster vonj..potem sem imela dva dni zeloo pospešeno prebavo, res sem spraznila vse kar je bilo v meni in od včeraj, sem uplahnjena, super se počutim, kot da bi znaki izginili, je to lahko težava?
Hvala že v naprej za odgovor!
ne, pozitiven test pove le, da je v telesu prisotno tkivo posteljice (trofoblast), ne pa, če je ob tem prisoten tudi zarodek. Če simptomi nosečnosti izginejo, bi to lahko pomenilo, da je začela raven nosečnostnega hormona (hCG) upadati, kar bi bilo znak propadanja nosečnosti in splava, ampak na srečo so ti simptomi nosečnosti “nezanesljivi” in bo potrebno preveriti kaj bolj objektivnega.
ne, ker ste padli v obdobje vse ali nič. Če zarodek preživi, posledic ne bo nobenih.
Pozdravljeni.
Leta 2013 sem utrpela zlom pubične kosti desno ter sakruma desno. Dobila sem navodilo za rtg slikanje medenice pred planirano nosečnostjo. Le to sem hitela preventivno opraviti lani, a nisem bila napotena, ker nisem “planirala” :/. Letos sem pa le bila napotena pri drugem isebnem zdravniku in imam ze termin 22. 11. 2017, torej naslednji torek. Tezava je v tem, da me je po vseh teh, no, zagotovo dveh letih rednih menstracijah, tokrat zaostala 🙁 nazadnje sem jo imela od 25. do 29. oktobra, zdaj mi pa zamuja ze 2 dni 🙁 kar je seveda veliko nenačrtovano presenečenje…. Testa se nisem opravila, se bom pocakala kaksen dan. Nevem, kaj zdaj z rtg slikabjem medenice in kolkov. Ali je zelo nevarno, škodljivo za plod?? Hotela sem ga opraviti, da ne bom imela nobenih skrbi… A sem odlasala oz. me je prva zdravnica s smehom zavrnila, da je itak zaceljeno itd… A me skrbi, saj poslusam od drugih, da ko imas zlom na tem mestu, ne mores roditi naravno
🙁 prosim, nasvet…
Pozdravljeni.
Moje delo poteka v veterinarski ambulanti, kjer je seveda tudi RTG za živali. Nosečnost zaenkrat še ni potrjena, ampak M zamuja že več dni kot ponavadi.
Prejšnji teden sem bila zraven na RTG, zaščitena od vratu do kolen. Naslednji dan se je pojavila čisto blaga krvavitev za katero sem mislila da je M, urco kasneje je ni bilo več. Kaj bi to lahko bilo?
Če slučajno sem noseča…ali spadam v obdobje ”vse ali nič”, ali zaradi zaščite ne rabim skrbet?
Najlepša hvala za odgovor.
lp.
Spoštovani,
ne vem, kdo se čuti tako zelo dolžnega vam prigovarjati karkoli o porodu po zlomu medenice, če nikogar niste vprašali za nasvet. Če že koga sprašujete za nasvet okrog tega, pa naj bo to vsaj strokovnjak porodničar, sicer so ta mnenja in ideje okrog tega “kr neki”. Seveda lahko rodite tudi po zlomu medenice in križnice. Naredite test nosečnosti in če ste noseči, slikanje ni več primerno. Vsekakor ne, če se mu lahko izognete in če ni nujno.
Spoštovani,
če ste bili ob RTG slikanju zaščiteni s svinčenim ogrinjalom, se vam itak ne bo nič zgodilo, sicer pa naredite test in če je ta negativen, pa bi kasneje postal pozitiven, ste trenutno še v obdobju “vse ali nič”.
Pozdravljeni,
11.1. sem izvedela za nenačrtovano nosečnost. Ker je bil prvi dan zadnje mensturacije 4.11., me je ginekologinja naročila na prvi UZ 16.1. Cikle imam sicer običajno dolge (45 – 60 dni) zaradi policističnih jajčnikov.
Ginekologinja je naredila UZ in določila starost ploda na 7,5 tednov. Od UZ naprej brskam po spominu za vsemi neumnostmi, ki sem jih počela od novembra naprej, in bi rada nekatere preverila pri vas.
– 16.12. sem si zvila gleženj in potolkla koleno. Na urgenci so mi poslikali oboje, med slikanjem sem bila zaščitena s svincem. Sicer sem prebrala vse odgovore na to temo, a vseeno bi preverila točno za moj primer: ginekologinja je rekla, da je plod normalno velik, torej glede na to in glede na zaščito in oddaljenost/lokacijo zajema RTG slik ni potrebe za dodatno razglabljanje? Teoretična verjetnost za napake v razvoju ploda sicer obstaja, je pa minimalna?
– Po zvinu gležnja sem dobila Nalgesin forte. V prvih nekaj dneh sem vsega skupaj pojedla 3 tablete – ko je bila bolečina res prehuda. Zanima me, če razumem prav (sem brala po drugih temah): ker ni bila daljša terapija z Nalgesinom, temveč samo nekaj tablet, naj s tem ne bi bilo problema?
– Folna kislina. Ker je bila nosečnost nepredvidena, se nanjo nisem pripravila po vseh mogočih navodilih vitaminskih in drugačnih pripravkov. Ves čas si govorim, da je ginekologinja rekla, da je plod primerne velikosti in se s tem nekako tolažim, vendar bi vseeno preverila: kako konkretno sem zafrknila svoje bodoče dete?
– O zaužitem alkoholu, pokajenih cigaretah in škodi za plod s tega naslova sem pa preko drugih tem že dobila odgovore 🙂
Hvala!