nosečnost in rentgen
Jo bom vprašala kakšne vrste slikanje je bilo. Šlo naj bi pa za slikanje ledvic zaradi ledvičnih kamnov. Kolikor sem na internetu prebrala naj bi se pri scintigrafiji uporabljalo kontrastno sredstvo z tehnecijem in ne z jodom. Ali vi še vedno mislite da bi šlo lahko tudi za to preiskavo?Prebrala sem tudi da naj bi se kontrastno sredstvo pri scintigrafiji izločilo že med samo preiskavo ali je to res?
ne verjamem, da je šlo za scintigrafijo, ampak sem le omenil, kdaj bi bilo lahko eventuelno pomembno za ljudi, ki bi se po slikanju srečevali s slikano osebo in to bi bilo kvečjemu po scintigrafiji. skoraj prepričan sem, da je šlo za običajno kontrastno RTG slikanje.
Spoštovani,
če niste že noseči, po RTG slikanju dodatnega čakanja ne potrebujemo, saj se škodo zaradi sevanja lahko pričakuje le v tistem trenutku, ko se slika. Ta škoda je na srečo skoraj zanemarljiva in lahko prizadene le razvijajoči se organizem, ne pa mirnih in ne delečih se jajčnih celic.
v nekaj urah do nekaj dneh. Kakorkoli, zaradi tega tudi ni potrebno nič čakati.
Spoštovani,
X žarki se sproščajo zgolj in samo med slikanjem in še to le nekaj desetink sekunde, sam RTG aparat pa nič ne seva.
ne. RTG žarki so samo svetloba v spektru X, torej močno nad UV spektrom in ta ima pač sposobnost presvetlitve telesa. Na mleko in na sploh na presnovo to nima nobenega vpliva.
če ste zanosili manj kot 14 dni pred RTG slikanjem, lahko na kakršnekoli posledice pozabite, ker obsevan plod bodisi odmre ali pa nima posledic nič. Če je nosečnost po ZM ob slikanju trajala polne 4 tedne ali več, pa obstajajo sicer teoretične možnost poškodbe, ampak te so praviloma tako zelo hude, da se ob morfološkem UZ (prvič že pri 12 ali 13 tednih ob NS) vidi, da je nekaj hudo narobe. Če se ne vidi nič, potem je vse v redu. Skrbi so torej odveč.
oba RTG posnetka sta bila v varnem obdobju.
res je
Spoštovani!
Imam vprašanje, in sicer stara mama je bila včeraj na scintigrafiji skeleta, kjer so ji vbrizgali neko snov, radioizotop? v žilo…nato pa čez 3 ure slikali. Zanima me, ali sem danes lahko pri njej oz. če je kaj “nevarno” zame, ki sem v 9. tednu nosečnosti, pri njej pa je bil tudi 2 uri na obisku moj mož (ali lahko to sevanje on preko nje prenese name – butasto vprašanje, pa vendar, ker me skrbi…).
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
sevanje je nekaj podobnega kot svetloba. Pri RTG slikanju je to tako, kot bi zabliskali s flešem, pri scintigrafiji pa tako, kot bi se nekdo spremenil v brlivko ali žarnico ter svetil, torej oddajal fotone, le da gre pri scintigrafiji za gama žarke in še to zelo, zelo šibke. Če je torej nekdo zraven takšne “žarnice” te svetlobe ne more prenesti nikamor, am pa se seveda lahko zelo šibko obsvetli. Scitigrafijo se običajno dela s Tc 99, kar je ultra hitro razpadajoč element, katerega sevanje upade na polovico v cca 6 urah, kar pomeni, da v 24 urah sevanje upade za 94%. Sicer se vseeno odsvetuje nosečnicam, da obiskujejo sveže scintigrafirane paciente vsaj 2 do 3 dni, ampak, če ste slučajno bili pri takšni osebi pol ure in od nje oddaljeni 1 m, praktično niste dobili nobenega odmerka gama žarkov.
Hvala za hiter odgovor!
To se pravi sem lahko mirna, saj sem bila sama v kotaktu par minut pa še to razdalja vsaj 2 metra.
Ni pa priporočljivo, da grem na obisk še tja do 33 dni?
Če prav razumem tudi mož, ki je bil pri stari mami več kot 2 uri na obisku ni nevaren za mene oz plod (9. teden nosečnosti)? Skrbel me je predvsem ta radioizotop v žili, kako vpiva in seveda tudi rentgenski žarki….