nosečnost in rentgen
Pozdravljeni!
Imam podoben primer, in sicer, punca je bila na rentgenskem slikanju križa, vendar takrat še nisva vedela, da je noseča. Zadnjo menstruacijo je imela 28.03., slikanje pa 23.04.. Za nosečnost sva izvedela šele 10.05..
Vse zem že prebral, kar ste napisali, vendar še vedno nisem siguren, kaj narediti!!
Hvala za vaše predloge!
Zelo, zelo zaskrbljeni bodoči očka!!!!
Spoštovani,
nič ni treba narediti. Če bi bila nosečnost kritično obsevana, bi zarodek odmrl, če je preživel, pa ni bil kritično obsevan in se ne bo zgodilo nič. V omenjenem obdobju pred 4 tedni po ZM na srečo narava dela po načelu “vse ali nič”.
Pozdravljeni!
Zadnji dan menstruacije sem imela 29.4.2013. 15.5. pa sem bila na pregledu za merjenje mineralne kostne gostote. Ker mi je menstruacija 5 dni zamujala, sem danes naredila test nosečnosti, in izvedela, da sem noseča 🙂 Sedaj me pa zanima, ali je to merjenje povzročilo kakšno skodo in ali je lahko kaj narobe?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
če je zarodek živ, merjenje kostne gostote ni naredilo nobene škode.
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi se s svojim vprašanjem obrnila na vas. Zadnjo menstruacijo sem imela 6.2.2014, torej sem noseča nekje 8 tednov. Zaposlena sem v bolnišnici in bolnike ves čas vozim na rentgen in CT, vendar vedno med slikanjem stopim v izolirano sobo. To verjetno ne bo pustilo posledic na plodu kjub vsakodnevnem srečevanjem s sevanjem, kajne? Vendar imam še drug problem. Bolnike ki so slabše pokretni pridejo slikat na oddelek. Na to me nihče ne opozori in se včasih zadržujem v sosednje sobi, torej nekaj metrov stran. Ima zato lahko plod okvare? Ali so ti rentgeni usmerjeni v tla (ker bolniki ležijo na postelji) in je tako le malo verjetnosti, da sem izpostavljena tolikšnem sevanju, ki bi poškodovalo plod? Zanima me tudi če se večje okvare zaradi sevanja lahko opazijo že na zgodnji morfologiji ploda?
Že v naprej se zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovani,
sama soba, kjer se rentgensko slika, ni problem, če to ni točno tisti trenutek, ko se sproži slikanje, takrat pa običajno ni nikogar drugega v sobi kot preiskovanec, morda pri otrocih eden od staršev. Pred in po slikanju namreč ni nobenega sevanja. Slikanje na oddelku pa ne poteka po predpisih, če sobe nimajo protisevalnih predelnih sten in so v sosednjih sobah delavci, zdravniki, sestre, strežnice ali kdorkoli, ki je v službi, kajti ločevati je treba naključno izpostavljenost od profesionalne. Pacientov seveda ni mogoče seliti, delavce pa je treba vsakokrat opozoriti, da se umaknejo v zavetje. Odmerki RTG sevanja se namreč kumulirajo (nabirajo) in imajo potem lahko tudi tak učinek, čeprav so posamezni odmerki lahko zelo, zelo majhni. Kakorkoli, če se slika na tak način, kot ste povedali, v kar sicer dvomim, pa je to zrelo za inšpekcijo. Vsi zdravstveni delavci, ki so v sosednjih sobah, bi torej res lahko bili tudi izpostavljeni nepotrebnemu RTG sevanju, sicer majhnemu, pa vendarle. Ker ne poznam konkretnih okoliščin, pogostosti slikanja ter oddaljenosti od RTG aparata, odmerkov, ki so bili vsakokrat izpuščeni v okolico ter pogojev zaščite med sobami, vam res težko rečem karkoli konkretnega. O vsem naštetem bi se morali pozanimati pri svojih nadrejenih. Učinki RTG na plodu pa niso tako neposredni, da bi se kar tvorile nepravilnosti na veliko. Za takšne učinke bi moralo biti sevanje precej močno.
Spoštovani!
Na vas se obračam z vprašanjem, ki me že nekja časa teži. Konec julija lani sem imela rtg slikanje medenice in sakroiliakalnih sklepov, zaradi kroničnih bolečin na tem predelu. Slikanje je pokazalo vzrok bolečine in spremembe okostja. Obenem sem leta 2007 pri svojih šestnajstih imela slikanje hrbtenice, mislim da ledvenega in torakalnega dela zaradi ukrivljenosti in simptomov. Zanima me, ali je moja kumulativna doza sevanja tolikšna, da me lahko upravičeno skrbi glede morebitnih genetskih nepravilnosti mojih bodočih potomcev? Stara sem 23 let in v bližnji prihodnosti sicer še ne načrtujem družine, a ker gre za ionizirajoče sevanje, za katerega so gonade zelo občutljive, me zanima Vaše mnenje o vsem tem.
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav
lahko ste mirni, ker je absorpcija RTG žarkov zelo slaba, sicer pa so odmerki pri klasičnih slikanjih kosti tudi relativno nizki, zato na jajčnikih ne bo zaradi omenjenih slikanj nobenih učinkov.
ne, ne more
Dober dan.
Moja partnerica je imela tezave z crevesjem, ker ni vedela da je noseca so ji v enem mesecu 3x naredili RTG trebuha. Šele pred operacijo so ugotovili povečano maternico in posledično da je noseca. Po UZ so ugotovili da je noseca 10 tednov. Koliko je možnosti da je z otrokom kaj narobe? Je preveliko tveganje in je edina možnost splav?
Hvala za odgovore.
l.p.
Spoštovani,
v konkretnem primeru vam žal res težko odgovorim dokončno. Obstaja namreč kar nekaj možnosti za navzkrižne ali nasprotujoče si podatke. Kot prvo bi bilo treba vedeti, kolikšnemu odmerku RTG žarkov in točno kdaj po datumih so bila izvedena slikanja. Te podatke lahko dobite le pri RTG inženirju, ki je odgovoren za aparate, s katerimi je bilo izvedeno slikanje trebuha. Kot drugo bi morali na posvet k genetiku na Inštitutu za medicinsko genetiko na Ginekološki kliniki, da bi ta o zadevi naredil ustrezno ekspertizo, torej preveril za vsako slikanje, v katerem času razvoja ploda je bilo opravljeno ter v enačbo vnesel tudi odmerek verjetnega RTG sevanja. Zelo verjetno bo na koncu ugotovil, da je tveganje za pomembnejšo spremembo pri plodu sicer povečano, da pa ni tolikšno, da bi bil potreben splav kar kot samoumeven.
Je posvet pri genetiku na genetskem institutu samoplacniski in koliko je cakalne dobe. Koliko stane nohalna in koliko je cakalna doba? Namrec partnerica je trenutno se na abdominalni kirurgiji u UKCLJ ker je imela med vikendom dve operacije za zarastline tankega crevesja in drugo operacijo zaradi tezav z zolcem kolikor mi je znano in naj bi imela pretrgano mreno. Sele pred operacijo so ji odkrili povecano maternico in posledicno nosecnost nato pa po operaciji naredili UZ kjer je razvidno da je plod velik cca 5cm in po zdravniskem porocilu naj bi bila noseca 10tednov. Pise da jo bodo narocili na genetiko. RTG so bili narejeni 9.3. 14.3. in 20.3. Operacija pri kateri so ugotovili nosecnost naj bi bila 21.3.Naj zahtevam takojsnjo genetsko preiskavo in nohalno? Ze v naprej se vam zahvaljujem za vase odgovore in nasvete.
Spoštovani,
dokler je gospa hospitalizirana v UKCLJ lahko po mojem genetski posvet opravijo konziliarno, torej na stroške iste hospitalizacije(vsaj poskusijo lahko). Po mojem daljše čakalne dobe ni. Pokliče naj se na Inštitut za medicinsko genetiko v porodnišnico v Ljubljani in vpraša v tamkajšnje tajništvo, kako je s tem. Nuhalna svetlina in pripadajoči UZ pregled ploda se opravlja šele od 12. do 14. tedna., torej je pri 10 tednih prezgodaj. Po drugi strani pa, če je plod že res dolg 50 mm, nosečnost že traja vsaj 11 tednov in 5 dni (12. teden) ter kaže na to, da je NS že možna. Žal pa je ta preiskava glede plačila vezana za starost nosečnice (plačana je samo v razponu starosti nosečnice 35 do 37 let v času PDP). Mlajše in starejše morajo to preiskavo žal kriti same. Tudi ob NS ne pričakujte revolucionarnih ugotovitev, ki bi bile v kakršnihkoli zvezi z obsevanjem ploda, kajti do morebitnih učinkov obsevanja z RTG traja mesece in leta. Takojšnih učinkov ni.
ne. RTG slikanje je enako, kot če fotografiramo z bliskavico (flash), torej je sevanje prisotno zgolj in samo tisti hip, ko se slika in samo v sobi, kjer se slika.
enako. Saj ne gre za scintigrafijo, kjer kontrast aktivno seva, ampak zgolj za uporabo za RTG žarke neprosojno kontrastno sredstvo, ki z vami nima nič opraviti.
Če vas skrbi pač vprašajte prijateljico, za kakšne vrste slikanje je šlo.