Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosečnost in prehlad

Nosečnost in prehlad

Sem v dvajsetem tednu nosečnosti. Pred 5 dnevi se mi je pojavil prehlad (imam močan nahod, 2 dni me je bolelo grlo, temperatura pa ni višja kot 37,1). Nekje sem zasledila, da le-ta lahko pusti posledice pri otroku. Ali je to res in kako se prehlada obvarujem? p.s. sem učiteljica, zato sem ves čas v stiku z otroci.

Draga Suzana,

Res sem nekje tudi zapisal, da “vsaka viroza” lahko povzroči tudi posledice na plodu, mislil sem seveda teoretično. Za nekatere viruse vemo, da so nevarni, kot npr. Rubella, Citomegalovirus, Parvovirus B19, Herpes virus, virus hepatitisa in še nekateri vendar z njihovim iskanjem nič ne pridobimo, ker zdravljenja tako ali tako ni. Navadni prehlad menda res ne pusti posledic vendar se pač vsega nikoli ne ve. Predvsem nekateri nevarni virusi in bakterije lahko povzročijo zelo blago klinično sliko pri nosečnici, za plod pa so nevarni. Vseeno se preveč ne vznemirjajte in ne razvijajte panike, ker se vsem neprijetnostim ne moremo izogniti niti, če bi se za čas nosečnosti “pokrili z odejo in počakali do poroda”. Vsega tudi ne moremo predvideti, še manj razumeti. Zaupajte v srečo oziroma raje obratno, ne verjemite v smolo, saj so posledice na plodu zaradi kakršnekoli virusne infekcije pravzaprav izjemo redke.

New Report

Close