Nosečnost in otroški zobki
Lep pozdrav!
Iskala sem že odgovore na moje vprašanje, a jih nisem zasledila, zato Vam tudi pišem. Pri ginekologinji sem prebrala, da lahko greš v Šolo za bodoče starše, Telovadbo za nosečnice in sem šla na oba tečaja. Prebrala sem, da lahko greš tudi v “šolo za zobeke” in sva z možem res šla. Pa čakava 5,10,15 minut pred vrati, kjer naj bi se to odvijalo- pa nikjer nikogar. Šla sva preverit datume, ampak bil je pravi. Nato sva šla spet na drugi termin, spet nikogar tam. Vprašala sem ginekologinjo., kje bi naj to potekalo, pa je odgovorila, da bi moralo biti točno tam, kjer sva midva zaman čakala. Zdaj sva pa rekla, da ne bova več hodila tja na uro gledat, pa bi Vas lepo prosila, če mogoče veste, o čem nas tam poučijo in če si lahko te stvari preberem v kakšni literaturi.
Za Vaš cenjeni odgovor se Vam v naprej zahvaljujem!
Lili
Spoštovana Lili,
žal mi je, da ste naleteli na tak neodgovoren odons zdravstvenega osebja. Poskusila vam bom v nekaj stavkih napisati najpomembnejše.
1. ) PREHRANA : O dojenju ste verjetno veliko slišali že v sami šoli za starše. Poleg vseh dobrih lastnosti, ki jim ima materino mleko, je dojenje tudi nadvse ugodno za pravilen razvoj spodnje čeljusti. Da se otrok lažje rodi, ima bradico pomaknjeno zelo nazaj. Z sesanjem pa se zelo spodbudi premik čeljusti v normalen položaj. Zato dojite otroka, če bo to le mogoče. Pomembno pa je, da otroku začnete čistiti zobke čim mu izrastejo. Posebno nevarno je ( po izrasti zob ) zelo pogosto nočno dojenje, še posebej, če je higiena slaba ali pa je sploh še ni.
Ko boste začeli uvajati gosto hrano in druge teočine, se čim bolj izogibajte sladkanim stvarem. Za žejo ponudite otroku vodo ali nesladkan čaj. Sladkim prigirzkom se izogibajte ali pa jih ponudite enkrat dnevno.
2. ) HIGIENA : Čim otroku izrastejo prvi zobki, mu jih začnite čistiti. Na začetku zadostuje gaza, ki si jo ovijete okoli prsta. S prstom temeljito podrgnite zobke spredaj in zadaj. Ko izraste več zob oz. ko bo otrok že večji, mu kupite otroško zobno krtačko ( primerno majhno – za majhna usta ). Uporabljajte otroško zobno pasto.
3.) RAZVADE : Povsem normalno je, da bo otrok na začetku svojega življenja svet spoznaval z usti. Ko bo prišel čas za izrast novih zob, bodo predmeti še pogosteje romali tja. Dudo mu lahko ponudite ( če drugače ne gre ), je papriporočljivo, da je otrok nima dalj kot do 1,5 – 2 let. Če začne sesati palec, je duda vsekakor primernejša. Podaljašana uporaba dude ali še huje – vlečenje palca – ima lahko za posledico deformacijo čeljusti in nastanek ortodontske napake.
4. ) OBISK PRI ZOBOZDRAVNIKU : Prav je, da z otrokom proti koncu prvega leta obiščete zobozdravnika za otroke. Ta bo pregledal, če se čeljusti normalno razvijajo, ocenil stanje zob in vam po potrebi svetoval uporabo fluorjevih preparatov.
Draga Lili, upam, da sem vsaj malo omilila vaše nezadovoljstvo.
Glede knjig mi situacija s poljudno literaturo ni poznana. Prav gotovo pa vse novejše knjige o negi dojenčka vsebuejo nekaj stavkov na to temo.
Lepo pozdravljeni!