Nosečnost in operacija žolčnih kamnov
Spoštovani!
Vem, da je bilo na to temo že nekaj napisano, a vseeno bi vas malo pobarala. Že nekaj let živim v tujini, kjer sem se poročila in lani rodila deklico. Po porodu so se začeli ti zlovešči napadi, ki so bili dosti bolj boleči od samega poroda. Trajalo je nekaj časa, da smo našli razlog za bolečine. Ultrazvok želodca je pokazal nekaj malih kamnov -zdravnik je dejal, da če se bodo napadi nadaljevali, sledi operacija, a je predlagal, da šele potem, ko bom nehala dojiti. Prijateljica mi je predlagala obisk pri zdravniku kitajske medicine, ki mi je pripisal po eno dozo po vsakem obroku. Od takrat nisem imela nobenih napadov. Seveda, zelo pazim, kaj jem, in dosti vec pijem, kot sem prej.
Prejšnji teden sem na bila na rutinskem pregledu za podaljšanje papirjev in so me šokirali, ko so izvidi urina pokazali, da sem ponovno noseča. Včerajšnji obisk pri ginekologu je pokazal, da sem v 9. tednu nosečnosti, danes pa sem na ultrazvoku želodca ugotovila, da so kamni še vedno prisotni. Zaradi nosečnosti se mi je kitajska medicina popolnoma uprla in sem za zdaj prenehala. Jutri imam obisk pri osebnem zdravniku.
Letos maja bom napolnila 38 let, zato sva se z možem odločila, da gremo do konca tudi s to nosečnostjo. Nekje ste že omenili, da je operacija kamnov možna tudi med nosečnostjo.Do katerega tedna nosečnosti je varna? Kako bi vi svetovali? Moji napadi (bilo jih je 5,6) so bili izredno boleči, vedno sem bruhala po vec ur. Nikakor nisem mogla najti prijetnega položaja ne za stat, ne za ležat. Zato me je zdaj toliko bolj strah.
Prijazen pozdrav v domovino in odlična hvala za odgovor.
Spoštovani,
laparoskopske operacije v nosečnosti se običajno lahko delajo nekje do 20. tedna, vendar se priporoča prej, praviloma med 12. in 16. tednom, ko je maternica še majhna in ne moti dela nad popkom. Morda je pri vas sistem drugačen in boste prišli na vrsto v razumnem roku, kajti pri nas v SLO se na operacije žolčnih kamnov čaka več kot pol leta, včasih tudi do 2 leti. Žolčni kamni so vedno za operirati in če se z operacijo odlaša, se zgolj tvega, da pride do nenadnega zamašenja žolčnega voda in zastojne za+zlatenice, če ima bolnik smolo, pa pri tem lahko pride celo do pankreatitisa (vnetje trebušne slinavke), kar je v 50% smrtno.
Pozdravljeni!
Odlicna hvala za vas cas in tako hiter odgovor.
Vceraj smo imeli dolgo debato z zdravnikom, ker je ultrazvok zelodca pokazal, da imam poleg kamnov se tumor na jetrih, kar nas je streslo, kot je tsunami Japonsko. Zdaj cakam na izvide krvi.Zdravnik pravi, da se mu po sliki zdi, da je tumor benigen, vendar ne more nicesar potrditi. Glede zolcnih kamnov pa na Tajvanu ne izvajajo operacije med nosecnostjo, no, vsaj ne v tej nasi bolnisnici, tako da sem zdaj v precepu ali prekiniti nosecnost ali nadeljevati z njo.
Spoštovani,
domnevam, da z UZ želodca mislita na UZ trebuha? Želodec je namreč le en od organov v trebuhu, ki nenazadnje z UZ niti ni prav posebej preverljiv. Tumorje v jetrih je tudi v nosečnosti mogoče dokaj dobro opredeliti z NMR. CT zaradi visoke obremenitve z RTG žarki odsvetujemo, če le ni zelo nujno in v kakšnem oddaljeneme organu od nosečnosti (npr. glava ali ud). Če ŽK ne bodo operirani, priporočam najmanj primerno dieto ter preskrbo s spazmolitičnimi zdravili, ki lahko olajšajo težave, če bi se pojavile kolike. Domnevam, da zdaj že veste, katera hrana vam povzroča težave? Te se kolikor je mogoče vzdržite.
Pozdravljeni. Vidim, da je tema že stara, pa še vseeno upam da dobim odgovor.
Trenutno sem v 35T nosečnosti. Že večkrat sem imela napade v želodcu, ki so ponavadi ponehali. Za vikend pa se napad ni nehal in sem pristala na urgenci. Ugotovili so da imam žolčne kamne. Plus tega pa še visok pritisk ki zdravnike skrbi (150-170/89-98).
Trenutni sem hospilatizirana in skušamo zbiti pritisk. Se pa bojim kaj se bo zgodilo, če ponovno dobim napad žolčnih kamnov. Pravijo da je možna operacija. Ampak kolikor sem zasledila laparoskopsko več ne gre pri visoki nosečnosti. A me lahko operirano in dejansko otrok ostane v trebuhu, ali morajo hkrati naredit še carski rez?
Če otrok ostane notri in žolč odstranijo z rezom pod rebri… a lahko dejansko sploh normalno rodim, da si nebi potrgala vseh šivov?
Za tega otročka smo se matrali 4 leta, tako da naju z možem pošteno skrbi da nebi šlo karkoli narobe sedaj proti koncu.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
pri 35 tednih bi vas operirali le, če bi prišlo do vkleščenja kakega ŽK v žolčevodu in bi bila operacija neizogibna in v tem primeru bi najverjetneje hkrati naredili CR. Dokler bo le šlo pa se bo zdravilo z analgetiki in spazmolitiki. OPeracija z laparoskopijo bi bila možna tako rekoč dan ali dva po porodu. Sicer pa je pri 35+ tednih plod že dovolj zrel, da posebne škode ob nujne, CR ob operaciji ŽK ne bi več utrpel večje škode.